Veehouder weigert evacuatievoorstel: “Waar moeten wij met het vee naartoe?”

Een delegatie hoogwaardigheidsbekleders, waaronder Vlaamse minister van Landbouw Jo Brouns (cd&v), heeft vrijdag een bezoek gebracht aan de met water geteisterde Westhoek. De delegatie stopte onder meer bij bij Geert Van Kerschaever in Lo-Reninge. De melkveehouder, varkensboer en akkerbouwer weigerde op een voorstel tot evacuatie in te gaan. “Waar moet ik met het vee naartoe? We hebben onder andere zeugen met biggen die permanent toegang moeten hebben tot moedermelk”, klinkt het.

18 november 2023  – Laatst bijgewerkt om 20 november 2023 14:49 Jerom Rozendaal
Lees meer over:
WatersnoodWesthoek_Brouns en Boerenbond (6)

Periodiek vliegt er een helikopter over het landbouwbedrijf van Van Kerschaever in de Zuidijzerpolder. “Die houdt in de gaten hoe het waterpeil zich ontwikkelt en of er huizen in het gebeid met overstroming bedreigd worden”, verklaart de boer die vrijdag hoog bezoek had. Naast minister Brouns, kwamen ook Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (cd&v), burgemeester van Lo-Reninge Lode Morlion en een delegatie van Boerenbond poolshoogte nemen op het bedrijf.

Van Kerschaever is één van de tientallen veeboeren in het IJzerbekken die getroffen wordt door wateroverlast. Sinds vorige week zag hij het water uit de IJzer, aangevuld met regenwater, steeds dichter bij het bedrijf komen. Deze week stroomde het water ook de varkensstallen binnen. Met pompen en later waterzakken slaagde de boer erin het water buiten te houden, maar het gevaar is nog niet geweken. “Het ziet er iets beter uit, maar het kan altijd terug gaan regenen”, vertelt de boer die een paar dagen geleden een voorstel van de politie om zijn bedrijf te evacueren in de wind sloeg. “Waar moet ik met mijn dieren naartoe”, vraagt hij zich radeloos af. “Ik heb zeugen met biggen die altijd toegang tot moedermelk moeten hebben. Deze dieren transporteren is niet eenvoudig.”

Varkensstal onder water
WatersnoodWesthoek_Brouns en Boerenbond (5)

Deze week ging een aantal andere boeren in de Westhoek wel in op evacuatieverzoeken en werden er onder andere dieren van een veehandlaar in Lo-Reninge geëvacueerd. In de regio Diksmuide werden meerdere veebedrijven geëvacueerd. Het gaat voornamelijk om rundveebedrijven die historisch gevestigd zijn aan de IJzerbroeken,  de overstroombare gras- en broeklanden langs de IJzer. “Elk jaar komen onze grasvelden wel eens onder water te staan. Maar zo erg als dit jaar is het nog nooit geweest. Het waterniveau staat zeker dertig centimeter hoger dan anders”, vertelt Van Kerschaever.

WatersnoodWesthoek_Brouns en Boerenbond 8 (1)

Bedrijf ingesloten door water

Zijn vrouw Leen Derycnk geeft aan dat het stijgende water enorm veel stress met zich meebrengt voor de boeren. “Het ergste is dat het nu al zo lang duurt en dat het water steeds blijft stijgen", aluds Derycnk. Tijdens het bezoek was het waterniveau wat gezakt, maar het bedrijf blijft ingesloten door water. Op een platte wagen waarop strobalen als provisorische stoelen dienen, wordt het hoog bezoek vanaf het dorpsplein van Noordschote naar het gemengde bedrijf gereden.

Verzadigde aardappelvelden, kletsnatte percelen met spruitkool, prei en suikerbieten die we onderweg tegenkomen, vertellen het grotere verhaal van de wateroverlast die gebieden van West-Vlaanderen en Oost-Vlaanderen in de ban houdt. “Volledige oogsten zijn vernield en stallen en machines zijn overstroomd. De ravage is enorm”, zegt Boerenbond-voorzitter Lode Ceyssens die ook op het menselijke leed wijst. “Het is verschrikkelijk wat deze mensen en hun families meemaken.”

Silo onder water
WatersnoodWesthoek_Brouns en Boerenbond (3)

Niet alleen veehouders worden getroffen, ook tuinbouwers en akkerbouwers zitten met de handen in het haar. Naar schatting is dertig procent van het Vlaamse aardappelareaal nog niet geoogst. Ook veel bieten, spruiten, prei, wortelen en anderen vruchten staan nog in de grond en lopen risico op water- en dadelijk mogelijk ook vorstschade. De waterproblemen doen zich niet alleen voor in de Westhoek, ook elders in Vlaanderen maken verzadigde bodems het land onbegaanbaar.

WatersnoodWesthoek_Brouns en Boerenbond (8)
WatersnoodWesthoek_Brouns en Boerenbond (9)

"Situatie van overmacht"

Ceyssens pleit ervoor dat getroffen boeren zich kunnen beroepen op overmacht. Het inroepen van overmacht ontslaat de landbouwers van diverse administratieve verplichtingen. Zo zouden ze niet moeten bewijzen dat ze schade hebben geleden of dat ze tijdens de overstromingen niet het veld op konden. "Onze land- en tuinbouwers hebben momenteel heel wat vragen op vlak van verplichtingen vanuit de overheid waar ze vandaag niet aan kunnen voldoen en die impact kunnen hebben op vlak van premies en boetes", zegt de Boerenbondvoorzitter die ook een pleidooi hield tegen kalenderlandbouw.

Ook Vlaams minister van Landbouw Jo Brouns, die de gevolgen van de watersnood met eigen ogen wilde zien en de boeren een hart onder de riem wilde steken, was onder de indruk. “Dit is een ramp en dat moet ook als zodanig beschouwd worden door de overheid zodat boeren vergoed kunnen worden”, vertelt hij ter plaatse. “Ook moet er soepel omgegaan worden met de inzaaiverplichting voor vanggewassen. Zowel hier als in andere gebieden in Vlaanderen die getroffen worden door wateroverlast.”

Brouns

Dit is een ramp en dat moet ook als zodanig beschouwd worden door de overheid zodat boeren vergoed kunnen worden

Jo - Brouns

Na het bezoek aan Van Kerschaever trok de delegatie verder naar het akkerbouw- en varkensbedrijf van Chris Derycke in Watou. De 34-jarige Vlaming, die eerder deze week zijn verhaal deed in VILT, heeft nog een derde van zijn aardappelen op het veld staan. De boer vreest voor de opbrengst. Een gedeelte van zijn percelen staat al lange tijd onder water waardoor de kans op rot groot is. Doordat de grond verzadigd is, kan hij de komende weken zijn akkers niet op. “Het is hopen dat het niet gaat vriezen en we in het voorjaar nog een deel kunnen oogsten”, vertelde hij.

“Waterschade pas over maanden zichtbaar”

“De volledige impact van de waterschade is pas over enkele maanden zichtbaar”, vertelt Mattias Plaetevoet die het biodynamische tuinbouwbedrijf 'De Blauwe Spie' in Lo-Reninge runt. We spreken de tuinbouwer op zijn perceel dat blank staan. “De rabarberplanten gaan nu in wintermodus, maar welke impact heeft het water op hun wortelgestel en hoe komen ze de winter uit”, vraagt hij zich af.

Gevestigd in het natuurlijke overstromingsgebied van de IJzer ziet de tuinder elk jaar het water richting zijn bedrijf kruipen. “Maar het water had onze percelen tot dusver nog nooit overstroomd”, vervolgt de tuinder. Terwijl hij op de percelen de impact van de overstroming aantoont, sorteert een drietal gelegenheidsmedewerkers bieten bij de loods. “De bieten hebben we allemaal handmatig moeten oogsten”, aldus de boer die 700 verschillende groenten teelt en onder andere levert aan restauranthouders.

Mattias Plaetevoet-tuinbouw_wateroverlast2
Mattias Plaetevoet-tuinbouw_wateroverlast

Doordat een deel van zijn percelen blank staat, zijn sommige teelten waaronder asperge, volgens hem verloren. Bij andere teelten, zoals prei en verschillende kolen, kan de schade meevallen als het water wegtrekt. “Het wortelgestel kan verdrinken waardoor de oogst op termijn verloren gaat”, aldus de teler die aangeeft dat de gronden verzadigd zijn en daardoor geen water meer opnemen. De gevolgen hiervan kunnen het langste zichtbaar blijven in de plastic tunnelserres op zijn bedrijf waar het water minder makkelijk kan verdampen.

Ondanks de schade blijft de boer positief gestemd. “Wij zijn een flexibel bedrijf en kunnen ons door onze kleinschaligheid makkelijker aanpassen aan de uitdagingen die de natuur ons stelt. Dat is heel wat anders op grote industriële akkerbouwbedrijven met tientallen of honderden hectares aardappelen of bieten", besluit hij.

Westhoek: “Evacuatie van melkveebedrijven is een bijzonder moeilijke oefening”
Uitgelicht
Door de aanhoudende neerslag en overstromingen zijn in de Westhoek al enkele veebedrijven geëvacueerd. Voor melkveebedrijven blijken evacuaties allesbehalve vlot te verlopen....
16 november 2023 Lees meer

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek