Mestbank houdt rekening met overmachtsituatie bij vanggewasverplichting

Door de extreem natte weersomstandigheden is het op dit moment onmogelijk om in sommige regio’s het land te bewerken. Landbouwers dreigen hierdoor in problemen te geraken met de vanggewasverplichting, met fikse boetes als gevolg. De Vlaamse Landmaatschappij (VLM) laat nu weten dat de Mestbank rekening zal houden met de overmachtsituatie bij de evaluatie van het doelareaal.

16 november 2023  – Laatst bijgewerkt om 16 november 2023 21:23 Jozefien Verstraete
Lees meer over:
wintergraan

De aanhoudende regen van de voorbije weken heeft onder andere in de Westhoek de akkers onder water gezet. “Door die situatie van overmacht konden getroffen landbouwers sommige gewassen voorlopig nog niet ​ oogsten en kunnen ze vanggewassen of nateelten die de resterende stikstof uit de bodem moeten halen, niet tijdig inzaaien”, klinkt het bij VLM. “Landbouwers die voor de vanggewasregeling gekozen hebben voor een laag-risico nateelt na een niet-nitraatgevoelige hoofdteelt of voor de equivalente maatregel ‘wintergranen of wintervlas na een nitraatgevoelige hoofdteelt’ komen in de problemen met de vanggewasregeling.”

Maar de overheid toont begrip voor deze situatie: bij de evaluatie van de vanggewasverplichting zal de Mestbank rekening houden met de overmachtssituatie. VLM laat weten dat landbouwers de nateelt en de code EQW niet moeten aanpassen in de verzamelaanvraag, ook al worden de gewassen niet meer ingezaaid. Dat geldt zowel voor de laag-risico nateelt na een niet-nitraatgevoelige hoofdteelt als voor de equivalente maatregel. Op die manier worden de percelen waar wintergraan of wintervlas aangegeven is, meegeteld als voldaan.”

De Mestbank zal ervan uitgaan dat daar waar kon ingezaaid worden, dat ook gebeurd is. En waar het niet gebeurd is, zullen de wintergranen wellicht niet meer tijdig ingezaaid kunnen worden zonder de bodemstructuur ernstig te schaden. “Als er op het terrein toch vaststellingen gedaan worden dat de teelt er niet staat, omdat het niet ingezaaid is geraakt of mislukt is door de regen en iets anders is ingezaaid volgend voorjaar, dan kan dat via bezwaarbehandeling opgevangen worden. Landbouwers met een bredeweersverzekering kunnen hun verslagen voorleggen”, aldus VLM.

Er wordt landbouwers ook aangeraden om foto’s te nemen van de situatie van overmacht. Landbouwers moeten die foto’s niet doorsturen maar enkel achter de hand houden bij eventueel vastgestelde afwijkingen.

Eerder op donderdag liet Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) op Facebook al weten dat de nodige soepelheid aan de dag zou worden gelegd in verband met vanggewasverplichtingen. "De toestand is voor onze landbouwers op dit moment dramatisch. Ik begrijp hun kopzorgen volledig en mijn hart gaat uit naar hen. Bij overmacht, zoals nu, is het de taak van de Vlaamse regering om in te grijpen. Daarom heb ik de Mestbank opgedragen om rekening te houden met jullie moeilijke situatie", zo sprak ze de landbouwers toe.

Vanggewasverplichting

De vanggewasregeling is er gekomen om uitspoeling van nitraat naar het grond- en oppervlaktewater te voorkomen en zo bij te dragen aan een betere waterkwaliteit. Daarnaast kan een vanggewas stikstof aanleveren aan de volgteelt in het voorjaar en kan er daardoor mogelijk minder bemest worden. Landbouwers zijn verplicht om aan de vanggewasregeling uit het Mestactieplan 6  te voldoen.

Boeren uit Westhoek houden hart vast bij aanhoudende regen
Uitgelicht
Zowel de aanhoudende regen als de IJzer die buiten zijn oevers treedt in de Westhoek, baren de boeren veel zorgen. Naar schatting staat dertig procent van de aardappelen nog i...
15 november 2023 Lees meer

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek