Colruyt en Douwe Egberts in de clinch door sterk gestegen koffieprijzen
nieuwsKlimaatverandering, natuurrampen, speculatie en landbouwers die zijn overgeschakeld naar andere teelten hebben ervoor gezorgd dat de koffieprijzen de afgelopen maanden de pan uit swingen. Dat leidt nu tot prijsconflicten tussen koffieproducenten en Belgische supermarkten. Zo is er op dit moment geen koffie van Douwe Egberts meer te verkrijgen bij Colruyt omdat ze geen prijsvergelijk kunnen vinden.
Al twee jaar stijgende koffieprijzen
De stijgende koffieprijzen zijn geen nieuw gegeven. Al een bijna twee jaar lang gaan de prijzen in stijgende lijn. Dat is zeker het geval voor de soort robusta, goed voor 44 procent van de wereldproductie, waarvan de prijs in amper twee jaar tijd gestegen is van ongeveer 1.800 euro naar 4.800 euro per ton. Voor de meest geproduceerde soort arabica (56% van de wereldproductie) is het prijsverloop grilliger, maar ook daar is de prijs al ruim een jaar in stijgende lijn aan het gaan.

Koffieprijzen opnieuw de hoogte in
26 november 2024Die stijgende koffieprijzen zijn het gevolg van verschillende factoren. Niet alleen is de vraag toegenomen, zeker in China, maar vooral de productie is gedaald. Dat komt onder meer door uitzonderlijke weersomstandigheden, natuurrampen, speculatie, maar ook bijvoorbeeld door de Europese ontbossingswet, al is die nu wel met een jaar uitgesteld. Ook zijn landbouwers, bijvoorbeeld in Vietnam, overgestapt naar andere meer rendabele teelten. Daarnaast zijn ook de kosten gestegen voor het branden van de koffie en voor transport.

Moeilijke prijsonderhandelingen
Nu de koffieproducenten deze sterk gestegen kosten aangrijpen om prijsverhogingen bij de retail af te dwingen, leidt dit tot harde onderhandelingen. Zo heeft Colruyt tijdelijk al zijn bestellingen bij JDE Peet's, het moederbedrijf van Douwe Egberts, stopgezet. JDE Peet’s vraagt meer geld voor zijn producten, maar Colruyt noemt die stijging buitensporig. Pas als de supermarktketen en de koffieleverancier een nieuw prijsakkoord hebben bereikt, zal Colruyt weer tot aankopen overgaan.
Zoals elk najaar onderhandelen de supermarkten momenteel met hun leveranciers over de prijzen. Ze zoeken daarbij naar een evenwicht tussen hun eigen rendabiliteit, die van de leveranciers en de "portemonnee van de klant", klinkt het. Met sommige koffiemerken verlopen de gesprekken dit jaar moeizaam, bevestigt Delhaize. "Bepaalde leveranciers willen de tarieven meer dan gemiddeld verhogen", zegt woordvoerder Roel Dekelver. Dat leidt tot een sluimerend prijsconflict.
JDE Peet's vroeg Colruyt in de zomer al om een stevige prijsstijging. De supermarktgroep ging toen akkoord omdat de koffieprijzen fors waren opgelopen door mislukte oogsten. Koffiebonen bereikten deze week opnieuw een prijsrecord op de grondstoffenbeurzen. Maar Colruyt, zelf eigenaar van een branderij en het huismerk Graindor, wil JDE Peet's niet opnieuw volgen. "De forse prijsstijging die Jacobs Douwe Egberts vandaag vraagt, vinden we niet te rechtvaardigen", zegt woordvoerder Hanne Poppe.
Voedingsindustrie onder druk
Het is niet de eerste keer dat er tijdelijk bepaalde producten in de supermarkt niet te verkrijgen zijn omwille van moeilijke prijsonderhandelingen. Zo waren er de afgelopen jaren nog conflicten met onder meer Mondelez en Danone. Door de sterk gestegen grondstoffenkosten en kosten voor onder meer energie en transport heeft de voedingsindustrie heel moeilijke jaren achter de rug. Begin deze maand trok Fevia, de federatie van de Belgische voedingsindustrie, nog aan de alarmbel. Zo heeft de rendabiliteit van de voedingssector dit jaar een historisch dieptepunt bereikt en daalt de productie sneller dan tijdens de coronacrisis.

Rendabiliteit Belgische voedingssector sterk onder druk: "Meer samenwerking in de keten nodig"
nieuwsBron: Belga / De Tijd / eigen berichtgeving