Koffieprijzen opnieuw de hoogte in

nieuws

Een kop koffie dreigt opnieuw duurder te worden. De prijs voor arabicakoffiebonen is op de grondstoffenbeurs in New York naar het hoogste niveau sinds 1997 gestegen. De prijs van robustakoffie, de goedkopere variant die vaak voor mengsels en oploskoffie gebruikt wordt, steeg recentelijk al naar het hoogste peil sinds de jaren 70. Vooral de langetermijnuitdagingen voor de wereldwijde koffiemarkt houden de koffieprijzen hoog.

26 november 2024 Jozefien Verstraete
koffie koffiebonen

De koffieprijs zit al sinds september 2023 in de lift. Dit jaar alleen al werd arabicakoffie meer dan 70 procent duurder, met een stijging van 11 procent in de laatste zeven dagen. Op dinsdag steeg de prijs op de termijnmarkt van de grondstoffenbeurs (ICE;US) naar meer dan 3 dollar per pond, wat ongeveer neerkomt op 6 euro per kilogram. De prijs van koffie op de grondstoffenbeurs staat niet per se gelijk aan de invoerprijzen van koffie. Het wordt eerder gezien als een benchmark voor de wereldwijde koffiemarkt die niet alleen vraag en aanbod weerspiegelt, maar ook rekening houdt met weersomstandigheden, geopolitieke ontwikkelingen en speculatie.

arabica
robusta

Extreme weersomstandigheden in Brazilië en Vietnam hebben de prijzen sinds 2023 sterk opgedreven. De twee zijn 's werelds grootste koffieproducerende landen en zijn samen goed voor ongeveer de helft van de wereldwijde productie. Brazilië levert vooral arabicabonen, een soort die goed is voor driekwart van de koffieproductie. De iets bittere robustaboon is goed voor het resterende kwart. Deze zomer bleek dat verschillende belangrijke landbouwgebieden in Brazilië de droogste weersomstandigheden sinds 1981 hadden gekend, met nefaste gevolgen voor zowel de koffiebonen als koffiebomen.

Vietnam is dan weer de belangrijkste producent voor de robustabonen. Ook daar heeft droogte dit jaar de koffieproductie ernstig beperkt. Eind maart verklaarde het Vietnamese landbouwdepartement dat de Vietnamese koffieproductie voor het oogstseizoen 2023-2024 met maar liefst 20 procent was gedaald door de droogte, wat resulteerde in de kleinste oogst in minstens vier jaar tijd. Door de aanbodtekorten steeg de prijs, daarbovenop kwamen ook nog de stijgende tarieven voor containervervoer en werd de prijs ook opgedreven door de naderende deadline van de implementatie van de Europese ontbossingswet. Toen de Europese Commissie voorstelde om de implementatie met een jaar uit te stellen, daalde de koers heel even. Maar ondertussen bereiken de prijzen opnieuw recordhoogtes.

Bezorgdheid over schade aan de koffieplantages op de langere termijn als gevolg van de droogte en andere langetermijnuitdagingen voor de wereldwijde koffiemarkt zullen de koffieprijzen nog even hoog houden.

Dure winkelkar, rijke investeerders: hoe onzekere oogsten een goudmijn zijn voor beleggers
Uitgelicht
De prijzen van cacao, koffie, thee en vele andere producten zijn de afgelopen periode flink de hoogte in geschoten. De hevig fluctuerende prijzen van grondstoffen en (landbouw...
26 augustus 2024 Lees meer

Bron: International Banker / Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek