Brouns plaatst Lely Sphere op AER-lijst, goed voor reductiepotentieel van 77%
nieuwsHet ammoniakemissiereducerende stalsysteem Lely Sphere haalt de AER-lijst, dat heeft Vlaams minister van Omgeving en Landbouw Jo Brouns (cd&v) aangekondigd op de officiële opening van Agriflanders. Eerder uitte het Administratief Team nog bezorgdheden over het reductiepotentieel op lange termijn. “De kritische controlepunten om de goeie werking te garanderen, zullen worden geborgd”, aldus Brouns.
Waar vorige maand nog twijfels werden geuit over het emissiereductiepotentieel op lange termijn van het ammoniakemissiereducerende stalsysteem, neemt Brouns deze op Agriflanders weg. "De techniek zal op korte termijn op de AER-lijst terechtkomen met de emissiefactor die het Wetenschappelijk Comité Veeteelt (WeComV) adviseerde", klinkt het. Door deze erkenning zullen veehouders binnenkort het AER-systeem van Lely kunnen laten gelden om hun PAS-referentie 2030 te halen.
De Lely Sphere heeft een reductiepotentieel dat tot 70 procent hoger ligt dan andere AER-systemen op de lijst. "Het is de combinatie van technieken die dit mogelijk maakt", klinkt het bij de Nederlandse fabrikant. Zo scheidt een aangepaste roostervloer mest en urine, en reinigt een mestrobot regelmatig de besmeurde vloer. De mestgassen die alsnog onder en net boven de stalvloer ontstaan, worden afgezogen door een kelderafzuigingssysteem. Deze kunnen erna omgezet worden naar een minerale stikstof van kunstmestkwaliteit. Samen met de urine en de mest zouden deze drie mineraalstromen uiteindelijk ingezet kunnen worden als circulaire kunstmestvervangers. Al zullen landbouwers nog even moeten wachten vooraleer ze deze kunstmestvervangers mogen gebruiken van de EU.
Verrassing
Op de beursstand van Lely reageren ze verrast op de erkenning van Brouns. “We hebben vandaag veel Vlaamse veehouders over de vloer gekregen die naar de Sphere vroegen”, zegt Sander Woestenenk, verkoopsadviseur van Lely Sphere in Vlaanderen. “De vraag die steevast terugkomt, is wanneer deze op de AER-lijst zal komen. Niet te geloven dat we hen nu een duidelijk antwoord kunnen geven.”
Lely laat vooralsnog geen extra verkopers uit Nederland komen om de stand extra te bemannen voor de volgende dagen van Agriflanders. “We zijn sowieso goed voorbereid, zowel op de beursstand als op het bedrijf zelf, met een mooie voorraad aan Spheres. Maar we verwachten niet dat we morgen de hele voorraad op transport zullen moeten zetten. Voor veehouders een Sphere kunnen plaatsen, moeten ze een vergunning aanvragen, dat kan nog even duren”, duidt Woestenenk.

Eind vorige maand werden in de erkenningsprocedure nog enkele vraagtekens bij de techniek geplaatst door het Administratief Team (AT), dat naast het Wetenschappelijk Comité (WeComV), advies geeft over nieuwe technieken aan minister Brouns. AT volgde het wetenschappelijk advies van WeComV niet en adviseerde minister Brouns om de Sphere niet op te nemen in de AER-lijst met de door WeComV voorgestelde emissiefactor. “We vermoeden dat het correct functioneren niet gegarandeerd is, met een negatief effect op de emissiereductie op lange termijn”, klonk het. Ook waarschuwde het advies voor een zeer hoog waterverbruik dat nodig zou zijn om het systeem te laten werken.
In Nederland wordt de borging van de werking op lange termijn niet in vraag gesteld. Heel wat veehouders hebben er ondertussen een Sphere staan op de boerderij. “Elke veehouder die investeert in een Sphere is verplicht om ook een service-overeenkomst af te nemen. Zo wordt het onderhoud alvast gegarandeerd”, luidt het bij Lely. “Qua andere parameters van het systeem op lange termijn, hebben we ondertussen ruim een jaar contact met het Administratief Team.”
Lely laat weten alvast zeer verheugd te zijn “met deze blijk van vertrouwen in het systeem”. “Zodra de techniek officieel op de AER-lijst staat, zullen de melkveehouders met de Sphere grote stappen kunnen zetten om de Vlaamse landbouw verder te verduurzamen", sluit Lely de eerste Agriflanders beursdag af.
"Nu keuzemenu uitbreiden"
Ook Boerenbondvoorzitter Lode Ceyssens reageert tevreden op de beslissing van de minister: "Goed dat er eindelijk een nieuwe stikstofreducerende techniek erkend wordt. Het keuzemenu voor veehouders moet nu verder uitgebreid worden zodat ze de best mogelijke techniek kunnen kiezen op basis van hun bedrijf en de algemene voorwaarden van de techniek. Het is wel belangrijk dat er nog duidelijkheid komt over de praktische uitvoering van de techniek."