Europa maakt dan toch “versneld” werk van toelating renure

De Europese Commissie heeft aangekondigd dat ze aan de slag gaat om renure, kunstmestvervangers die uit gewone mest gemaakt worden, toe te laten. Dat meldt de Nederlandse landbouwnieuwssite Nieuwe Oogst en wordt bevestigd door het kabinet van minister van Landbouw Jo Brouns (cd&v).

22 maart 2024  – Laatst bijgewerkt om 25 maart 2024 9:40 Isabelle Braet
Lees meer over:
bemestingsleepslangen

Landbouwers mogen volgens Europese regels steeds minder dierlijke mest uitrijden over hun akkers. Dit leidt tot overvolle mestkelders en een stijgend gebruik van kunstmest, die veelal uit het buitenland komt.

Wat is renure?

Renure, REcovered Nitrogen from manURE, is de term die gebruikt wordt voor kunstmestvervangers. De “gerecycleerde” meststoffen worden gewonnen uit dierlijke mest, of digestaat waar dierlijke mest voor is gebruikt. De producten hebben gelijkaardige eigenschappen als kunstmest, en hebben daarom geen hoger risico op nitraatuitspoeling.

In de Europese wandelgangen wordt daarom al lange tijd gelobbyd om een toelating voor renure te bewerkstelligen. Een toelating zorgt er niet alleen voor dat boeren minder afhankelijk worden van de (dure) kunstmest uit het buitenland. Het laat hen ook toe om de mest van hun koeien te valoriseren, een belangrijke stap richting kringlooplandbouw.

Ondanks de voordelen bleef de Europese Commissie talmen om werk van te maken van een toelating. Tot nu, zo blijkt uit de communicatie van het Nederlandse ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. Wanneer boeren exact aan de slag kunnen gaan met renure, is nog niet geweten, maar het ministerie spreekt van “een positief signaal”.

Vlaams minister van Landbouw Jo Brouns reageert tevreden. “Ik dring al maanden aan bij de Europese Commissie om hiermee vooruit te gaan. Vorige week nog had ik contact met de Europese Commissie over die versnelde toelating. Nu heeft de Europese Commissie finaal ook bevestigd aan mijn Nederlandse collega dat ze versneld werk gaan maken van de toelating. Nu de woorden eindelijk uitgesproken zijn, verwacht ik snel daden. Voor onze boeren en voor duurzame landbouw."

Ook de Nederlandse landbouworganisatie LTO, die al sinds 2008 pleit voor een toelating, is blij met het nieuws, maar stelt zich nog terughoudend op. “We moeten de voorstellen van de Europese Commissie afwachten om te kunnen beoordelen of deze stap zoden aan de dijk zet. De randvoorwaarden, uitwerking en ingangstermijn van deze voorstellen bepalen of hier echt sprake is van een oplossing die onze landbouw verder brengt”, zegt voorzitter Ger Koopmans.

Boerenbond is tevreden dat er eindelijk een signaal komt van minister Brouns en de Nederlands minister dat renure versneld erkend zou worden als kunstmestvervanger. De landbouworganisatie heeft de erkenning van renure de afgelopen jaren zelf herhaaldelijk op de agenda gezet en heeft de verantwoordelijken op Vlaams en Europees niveau de werking van de techniek via onder andere bedrijfsbezoeken aan Vlaamse installaties toegelicht. "Het is nu zaak om snel duidelijkheid te krijgen over welke stappen er effectief nodig zijn om renure als kunstmestvervanger te erkennen en over de termijn waarop dit effectief zal gebeuren", klinkt het.

Boerenbond wil aangepast mestbeleid bij herziening Europese nitraatrichtlijn
Uitgelicht
De Europese nitraatrichtlijn is 30 jaar oud. Europa onderzoekt in welke mate de huidige regels nog voldoen aan de hedendaagse uitdagingen rond bemesting en waterkwaliteit. All...
7 maart 2024 Lees meer

Bron: Nieuwe Oogst / Eigen verslaggeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek