Boerenbond wil aangepast mestbeleid bij herziening Europese nitraatrichtlijn

De Europese nitraatrichtlijn is 30 jaar oud. Europa onderzoekt in welke mate de huidige regels nog voldoen aan de hedendaagse uitdagingen rond bemesting en waterkwaliteit. Alle belanghebbenden kunnen tot 8 maart feedback en ideeën rond deze nitraatrichtlijn indienen. Na een oproep om input bij zijn leden, geeft ook Boerenbond zijn feedback. Een cruciaal element hieruit is de vraag om boeren toe te laten maximaal in te zetten op renure: circulaire, dierlijke meststoffen ter vervanging van kunstmest.

7 maart 2024  – Laatst bijgewerkt om 7 maart 2024 18:03 Ruben De Keyzer
Lees meer over:
mest uitrijden nat modder_FB Agro Wauters- Aveve

Volgens Boerenbond speelt landbouw een belangrijke rol om de waterkwaliteit te verbeteren. “Omdat er vandaag heel wat drempels in de wetgeving staan die verdere vooruitgang moeilijk maken, dienden we een aanzienlijk pakket aan informatie, onderzoek en voorstellen in bij Europa”, meldt de sectororganisatie.

“Een uitgebreide wetenschappelijke studie wees al uit dat met een derogatie voor runderdrijfmest milieurisico’s beperkt blijven. Renure meststoffen erkennen als kunstmest en dus niet meer als dierlijke meststof is ook een belangrijk element om dit te bereiken. Daarnaast ijvert Boerenbond in zijn feedbacknota voor haalbare doelstellingen en een beleid dat rekening houdt met de specifieke context waarin lidstaten aan landbouw doen, zoals het dichtbevolkte Vlaanderen.”

Boerenbond vraagt ook om de termijn waarop het effect van de actieplannen rond bemesting geëvalueerd worden te herbekijken. Deze zou vandaag te kort zijn, vindt de organisatie.

Er wordt verwacht dat het rapport van deze Europese bevraging rond de nitraatrichtlijn opgeleverd zal worden tegen mei 2024. De nitraatrichtlijn wordt in Vlaanderen onder andere vertaald in het mestactieplan. Volgens Boerenbond is het hoog tijd dat het akkoord dat de landbouw- en natuurorganisaties hierrond bereikten, intussen meer dan een jaar geleden, omgezet wordt in wetgeving en dus in een zevende mestactieplan (MAP7).

“Dat wil echter niet zeggen dat we intussen op onze lauweren rusten”, zegt voorzitter Lode Ceyssens. “We zetten maximaal in op het informeren en motiveren van onze leden om de goede bemestingspraktijken die ze nu al kunnen uitvoeren, ook zonder MAP7, al voluit toe te passen.”

Aardappel- en groenteketen wacht niet op MAP7 om stappen vooruit te zetten
Uitgelicht
Met duurzamere bemestingstechnieken willen de producenten en verwerkers van aardappelen en groenten nu al aan de slag gaan om de bodem- en waterkwaliteit te verbeteren. Dat he...
5 maart 2024 Lees meer

Bron: Eigen berichtgeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek