Nu al alarmerende droogte in Italië en andere delen van Zuid-Europa

Weinig neerslag leidt nu al tot een verontrustende droogte in delen van Frankrijk en in Noord-Italië. Milieuorganisatie Legambiente trok hierover deze week aan de alarmbel en roept de overheid op een alomvattende nationale waterstrategie uit te werken. Het Zuid-Europese land kampte de voorbije jaren al vaker met hitte en droogte, hetgeen een enorme impact heeft op de landbouw. Zo is de perenproductie van 1 miljoen ton per jaar op enkele jaren tijd gehalveerd. De sterke productiedaling betekende de voorbije jaren goede perenprijzen voor de Vlaamse perenteelt en verklaart mede de areaalgroei in ons land. De droogte in Italie staat niet op zich. Ook Frankrijk en Spanje ervaren extreem weinig regenval.

23 februari 2023  – Laatste update 23 februari 2023 15:06
Lees meer over:

Waar in het Italiaanse Venetië normaal overstromingen de grootste bedreiging vormen, zijn het nu de drooggevallen rivieren die de stedelingen zorgen baren. Bepaalde delen van de stad zijn hierdoor niet bereikbaar met de boot, normaal gezien de belangrijkste modaliteit in de toeristische stad. De lage waterstanden zouden samenhangen met een hogedrukgebied dat boven een groot deel van Italië blijft hangen. Dat vermindert de komst van wind en regen.

Ook het Noord-Italiaanse Gardameer en de rivier de Po, die door Noord-Italië loopt, worden geteisterd door historisch lage waterstanden. Behalve een gebrekkige regenval de voorbije weken speelt het uitblijven van sneeuw in de Alpen ook een rol. Milieuorganisatie Legambiente meldt dat er 53 procent minder sneeuwval is in de Italiaanse Alpen dan normaal. In het stroomgebied van de Po is de neerslag met 61 procent gedaald. Door de weinige neerslag komt ook het grondwaterniveau moeilijker op peil.

50 dagen regen nodig

De situatie baart Legambiente veel zorgen. De organisatie wijst op de droogte van voorbije jaren en roept de regering op om een alomvattende nationale waterstrategie uit te tekenen. In de oproep aan de regering stelde Legambiente verschillende maatregelen voor om het waterverbruik te verminderen en regenwater beter te benutten.

De impact op de landbouw zou enorm kunnen zijn. De Po is de langste rivier van Italië en is van cruciaal belang voor de Italiaanse economie. Landbouw rond de rivier is goed voor een derde van de landbouwproductie. In juli vorig jaar kondigde de regering nog de noodtoestand voor droogte af voor de Povlakte. Volgens sommige experts is het nu nog te vroeg om te panikeren. In het voorjaar kan er nog veel regen vallen waardoor de waterstanden zich kunnen herstellen. In de krant Corriere della Sera laat een klimatoloog weten dat het 50 dagen moet gaan regenen. "We hebben 500 millimeter water nodig in het noordwesten om het grondwater op een deftig niveau te krijgen. Dat komt neer op 50 dagen regen."

Vlaamse perenteelt

De droogte in Italië laat zich ook in ons land gevoelen. Jef Vercammen, directeur pit- en steenfruit van het Proefcentrum Fruitteelt in Sint-Truiden, constateert dat de droogte een grote bedreiging vormt voor de fruitteelt in Italië. De Noord-Italiaanse regio Emilia-Romagna staat bekend om zijn perenteelt. Tien jaar geleden werden hier 66 procent van de Italiaanse peren geteeld en 30 procent van de Europese peren. In voorbije jaren is deze productie door de droogte, hitte en bepaalde ziektes sterk achteruit gelopen. “Vroeger kwam er 1 miljoen ton peren uit Italië, in 2021 was dat door droogte nog maar zo’n 200.000 ton en vorig jaar lag het volume op 400.000-450.000”, aldus Vercammen.

Hij ziet het ook niet meer goed komen voor de Italiaanse perenteelt en de daar gebruikte rassen en onderstammen. “Ik denk niet dat ze nog op hun oude niveau terugkomen. Vorig jaar is er veel gerooid”, vertelt hij. De teloorgang van de Italiaanse perenteelt verklaart deels het succes van de Vlaamse perenteelt. In tegenstelling tot de appeltelers sloegen Vlaamse perentelers er de voorbije jaren in om een behoorlijke prijs te maken voor hun conferenceperen. Mede met dank aan het lage aanbod uit Italie. Dat verklaart mede ook de areaaluitbouw van de perenteelt in Vlaanderen.

Andere Zuid-Europese landen

De droogte speelt overigens niet alleen in Italië, ook andere Zuid-Europese landen kennen weinig regenval. Zo is de situatie ook in Zuid-Frankrijk zorgwekkend, lezen we in een artikel van VRT. Daar zou de regering overwegen om maatregelen te nemen om te voorkomen dat het land in juni of juli opnieuw in de problemen komt. De winter is ook hier de periode waarin het grondwaterpeil wordt aangevuld. Doordat het nu al meer dan een maand nauwelijks regent, groeit bij onze zuiderburen de ongerustheid over de waterreserves.

In Spanje, waar de droogte ook toeslaat, zijn er al overheidsmaatregelen afgekondigd. Zo mogen Spanjaarden in de noordoostelijke regio Catalonië geen drinkwater gebruiken om hun wagens of huizen mee te wassen of om hun zwembaden te vullen. De huidige waterreserves bedragen 50,7 procent van de totale capaciteit. Over de afgelopen tien jaar lag dat rond deze tijd van het jaar gemiddeld op 60,8 procent van de totale capaciteit.

Bologna-weersverwachtingen

Regen op komst

De komende dagen lijkt er wel een einde te komen aan de droogte van de voorbije weken. Meteorologiebedrijf Meteovista voorspelt de vanaf het weekend een regenachtige periode in Bologna, de hoofdstand van perenteeltregio Emilia-Romagna in het Noorden van Italië.

Bron: Eigen berichtgeving / Belga / VRT

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek