Aardappel- en groenteketen wacht niet op MAP7 om stappen vooruit te zetten

Met duurzamere bemestingstechnieken willen de producenten en verwerkers van aardappelen en groenten nu al aan de slag gaan om de bodem- en waterkwaliteit te verbeteren. Dat hebben de Vlaamse landbouworganisaties, de beroepsverenigingen voor de handel en verwerking van aardappelen en groenten, veilingen en producentenorganisaties afgesproken in de marge van een studienamiddag over duurzaam bemesten.

5 maart 2024  – Laatst bijgewerkt om 5 maart 2024 18:30 Griet Lemaire
Lees meer over:
diepvriesgroenten kolen NB

MAP7 pas voor 2025

Na een intensieve onderhandelingsronde was er vorig jaar in maart goed nieuws: de landbouw-, milieu- en natuurorganisaties hadden een overeenkomst bereikt over het zevende mestactieplan (MAP7). Het was Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) die in november 2022 de bal in het kamp van het middenveld had gelegd, nadat haar voorstel over een nieuw mestactieplan voor behoorlijk wat controverse had gezorgd. “Dit betekent de begrafenis van de Belgische friet”, klonk het onder meer.

Een jaar na dat akkoord, dat historisch werd genoemd, is er nog steeds geen duidelijkheid over de wanneer MAP7 in werking kan treden, ondanks herhaalde oproepen van de landbouworganisaties want sinds 15 februari is er opnieuw een bemestingsseizoen van start gegaan met de oude regels. Op dit moment loopt er nog steeds een onderzoek naar de milieueffecten. “Er wordt verwacht dat dit pas in 2025 zal ingaan, maar zo lang willen we niet wachten om vooruitgang te boeken”, klinkt het in een persbericht.

Studienamiddag en charter

Dat persbericht is uitgestuurd door organisaties als Boerenbond, ABS, Groene Kring, BioForum, Belgapom, Vegebe, VBT en de drie telersverenigingen voor industriegroenten (Ingro, Vegras en BND). Zij kwamen vorige week vrijdag bij elkaar voor een studienamiddag over duurzaam bemesten. Meer dan 60 deelnemers uit de brede aardappel- en groentesector waren daarbij aanwezig. Het doel van de namiddag was om teeltadviseurs uit de voedingsindustrie, producentenorganisaties en onafhankelijke adviesbureaus verder te informeren over duurzame bemestingspraktijken. Zij spelen immers een belangrijke rol in het doorgeven van advies aan land- en tuinbouwers.

De namiddag begon met een toelichting over het MAP7-akkoord dat landbouw- en milieuorganisaties ruim een jaar geleden met elkaar sloten. Landbouworganisaties gaven tekst en uitleg bij dit akkoord. Belgapom en Vegebe gingen ook dieper in op het charter voor de aardappel- en groentesector dat concrete maatregelen wil voorstellen voor deze specifieke sectoren. B3W, de Begeleidingsdienst voor een Betere Bodem- en Waterkwaliteit, vulde aan met aanbevelingen uit de praktijk. De namiddag werd afgesloten met een open discussie tussen alle deelnemers over de oplossingen die de keten samen kan aandragen. Met die input gaan de partners verder aan de slag voor de concretisering van het charter.

De sector neemt alvast zijn verantwoordelijkheid en roept de overheid dan ook op om ook haar rol te spelen in dit verhaal en MAP7 eindelijk om te zetten in wetgeving

Aardappel- en groenteketen

Teach the teacher

De verschillende organisaties noemen de bijeenkomst “waardevol” en zullen ze minstens één keer per jaar herhalen. “Met deze bijeenkomst spreekt de hele keten zijn engagement uit om zelf aan de slag te gaan om de bodem- en waterkwaliteit te verbeteren via duurzame bemestingstechnieken. De rol die adviseurs spelen in het informeren en begeleiden van landbouwers is cruciaal en wordt via dit initiatief erkend en gestimuleerd. Teach the teacher is een belangrijk principe om goede bemestingspraktijken verder ingang te doen vinden bij de landbouwer”, klinkt het.

Het verbeteren van de waterkwaliteit is een verantwoordelijkheid die iedereen aangaat, benadrukken de organisaties in hun gezamenlijk persbericht. “Land- en tuinbouwers zijn al aan de slag met goede bemestingspraktijken maar dit moet en kan absoluut nog beter. Een goede begeleiding en duidelijke wetgeving is cruciaal om die stappen te zetten. De sector neemt alvast zijn verantwoordelijkheid, de ketenpartners roepen de overheid dan ook op om ook haar rol te spelen in dit verhaal en MAP7 eindelijk om te zetten in wetgeving”, luidt het nog.

Slecht mestrapport: “Druk vanuit landbouw op waterkwaliteit blijft groot”
Uitgelicht
Uit het nieuwste Mestrapport van de Vlaamse Landmaatschappij (VLM) blijkt dat de maximale nitraatgehalten vorig jaar op een kwart van de meetpunten overschreden waren. In verg...
21 februari 2024 Lees meer

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek