Melkveehouders verkennen PAS-maatregelen op techniekenbeurs
duidingHonderden melkveehouders bezochten deze maand een kleinschalige techniekenbeurs, die plaatsvond in Roeselare en Geel. De beurs, georganiseerd in het kader van het PAS-Partout Melkvee-project, werd opgezet door Boerenbond, Hooibeekhoeve en Inagro om boeren te informeren over stikstofreducerende technieken. De organisatoren merkten de nodige zenuwachtigheid bij melkveehouders en stallenbouwers over de strakke deadlines. Eind volgend jaar moet er op bedrijfsniveau al een stikstofreductie van minstens vijf procent zijn gerealiseerd.
Het PAS-Partout-project helpt melkveehouders inzicht te krijgen in beschikbare technieken en maatregelen om de uitstoot te verminderen. Waar eerder dit jaar praktijkgerichte roadshows werden georganiseerd, stonden deze maand kennisuitwisseling en techniekdemonstraties centraal.
De techniekenbeurs werd op 5 december gehouden bij Inagro in Roeselare en op 12 december bij Hooibeekhoeve in Geel. Twaalf standhouders presenteerden technieken die aansluiten bij de PAS-lijst, waarop 27 goedgekeurde maatregelen voor de melkveehouderij staan. Deze variëren van beweiding en mestrobots tot innovatieve stalvloeren, die soms een reductie tot 25 procent beloven.
Succesvol maar broodnodig
Lisa Dejonghe, adviseur luchtemissies veehouderij bij Inagro en coördinator van de beurs, spreekt van een succesvol evenement. “We verwelkomden in totaal ongeveer 600 boeren en erfbetreders. Het PAS-decreet is erg ingrijpend: tegen 2030 moet de sector een stikstofreductie van 25 procent realiseren, en op bedrijfsniveau is er al een verplichting van vijf procent eind 2024. Dit kan door technische aanpassingen of een reductie van de veestapel.”
Volgens Dejonghe veroorzaakt de krappe deadline onzekerheid onder boeren. “Vroeger kregen bedrijven met een impactscore van boven de vijf procent te maken met PAS maatregelen, maar voor het gros van de bedrijven was het geen thema waardoor er ook zeer beperkte kennis is. In de huidige situatie is de grens van de impactscore verlaagd naar 0,025% en moeten boeren zich ineens verdiepen in reductietechnieken.”
Praktische uitdagingen
Elke Deraedt, melkveehouder uit Langemark-Poelkapelle, benadrukt dat de beurs nuttig was, maar dat onzekerheid blijft knagen. “Welke technieken zijn erkend en welke worden nog goedgekeurd? Wat past in mijn stal?” Ze wijst op een specifiek probleem: de melkveestal op haar bedrijf heeft bijvoorbeeld een grote wachtruimte voor de koeien waardoor het ‘besmeurbare oppervlakte’ van de stal boven de 5,5 vierkante meter uitkomt. “En deze oppervlakte is voor veel technieken een bovengrens.”
“De zoektocht naar geschikte oplossingen brengt veel stress met zich mee,” zegt Deraedt. “We moeten snel investeren in technieken, terwijl er op korte termijn wellicht betere alternatieven beschikbaar worden. En dan zijn er nog vergunningen en de praktische implementatie: hoe geven we dit aan en wie is verantwoordelijk?” Ook consultants op de beurs deelden deze zorgen. Volgens Deraedt vrezen zij dat ze het praktische werk niet tijdig kunnen afronden.
Gebrek aan kennis
Frederick Audenaert, zaakvoerder van Audenaert NV en distributeur van landbouwmachines, was één van de standhouders op de beurs. Hij stelde vast dat de urgentie onder boeren toeneemt. “Maar de complexiteit wordt vaak onderschat. Men denkt een mestrobot te kopen en klaar, maar in de praktijk zijn er registraties, minimale gebruiksvereisten en vaak ook stalaanpassingen nodig.”
Audenaert maakt zich zorgen over het gebrek aan kennis. “Er waren veel boeren op de beurs, maar nog meer niet. Wat doen die? Mijn vrees is dat een groot deel van de melkveehouders onvoldoende op de hoogte is en daardoor risico’s loopt.”
