'Boerderijspotters' zet schoonste hoeves in de kijker

De Bietenoogst van Emile Claus, de Arenleessters van Millet, de Val van Icarus van Bruegel: dat de boerenstiel ook visueel mooi is, is bij de oude meesters al lang geweten. Toch worden landbouwbedrijven niet altijd verwelkomd in het landschap. Met de actie ‘Word Boerderijspotter’ stippelden Inagro en drie West-Vlaamse gemeenten diverse fiets- en wandelroutes langs mooie bedrijven. “Landbouw komt de laatste tijd nogal veel negatief in het nieuws”, zegt Remi Vanhee van Inagro. “Daarom willen we de landschapszorg van de landbouw in de kijker stellen.” 

28 augustus 2023  – Laatst bijgewerkt om 28 augustus 2023 21:17
Lees meer over:
DSC_7279-web

De mooiste hoeves van Torhout, Wingene en Diksmuide werden afgelopen zomer in de kijker gezet met fiets- en wandelroutes. “Nog tot 1 september loopt een wedstrijd waarbij alle deelnemers kans maken op een pakket vol West-Vlaamse landbouwproducten”, zegt Vanhee. “We hebben al een tiental inzendingen binnen. Om kans te maken moet je een foto maken van een ‘shotspot’, dat zijn de mooie locaties die aangeduid zijn met een bord.” 

Hoewel iedereen wel kan genieten van een glooiende weide vol koeien of schapen, gaat de aandacht hier naar de pracht van de boerderijgebouwen. “Dat maakt het project vrij uniek in Vlaanderen”, zegt Vanhee. “Denk bijvoorbeeld aan landbouwbedrijven die bomen en struiken planten, en hun architecturale elementen mooi in het landschap verwerken. Zo kan iedereen, toerist en recreant, genieten van het landschap.” 

“Let wel, het is niet de bedoeling dat mensen de hoeves betreden”, verduidelijkt Vanhee. “Het gaat erom om hun schoonheid te bezichtigen van de straatkant.” 

Wandelroutes blijven beschikbaar

De actie is vlot verlopen. “Elke deelnemende boerderij kreeg een nummer om te bellen in geval van overlast, maar we hebben geen melding ontvangen”, klinkt het. “In september zitten we samen met de boeren om te bekijken hoe we de actie verder kunnen aanpakken. De wandelroutes blijven hoe dan ook online beschikbaar. De boeren zijn vrij om de informatieborden wel of niet bij hun hoeve te laten staan.” 

Hoeveel mensen precies hebben deelgenomen aan de wandeling, is onmogelijk te zeggen. “Wel heb ik gemerkt dat onze Facebookadvertentie veel bereik had, 25.000 mensen”, zegt Vanhee. “We kregen veel positieve reacties, zoals mensen die zich lieten inspireren voor een uitstap met de kinderen.” 

Routekaarten zijn te vinden bij de toeristische dienst en toeristische trekpleisters van de deelnemende gemeentes en op de campagnewebsite op inagro.be

Bron: Eigen berichtgeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek