Glamping op Poperingse boerderij: “Bijna een fulltime nevenactiviteit”

Nabij de Franse grens, in het meest westelijke hoekje van Vlaanderen, ligt Hoeve den Overdraght van de familie Louwagie-Derock. Al bijna 250 jaar is er leven op deze hoeve. De eerste tekenen van het bestaan van de boerderij zijn terug te vinden op de Ferraris-kaart van 1777. Toen nog een langgevelhoevetje waar de boer samen met zijn vee onder één dak woonde. Nu een actieve boerderij waar 100 Jerseykoeien in de stal staan, 20 schapen rondlopen én.. er vijf tenthuisjes in de weide staan voor wie wil ontspannen en bijleren hoe het dagelijkse boerenleven eraan toegaat.

14 augustus 2023  – Laatst bijgewerkt om 16 augustus 2023 8:54
Den Overdraght-1

Deze zomer trekt VILT erop uit om een reeks portretten van land- en tuinbouwers te brengen die op hun bedrijf inspanningen doen om de kloof tussen boer en burger te verkleinen. Uit de recente imagostudie van VILT blijkt dat een groot deel van de Vlamingen vragende partij is om het contact met landbouw te versterken. Doe je zelf inspanningen om de consument bij jouw bedrijf te betrekken? Laat het ons weten en we bekijken of we langs kunnen komen om jouw verhaal op te tekenen.

Na de Eerste Wereldoorlog kwam de boerderij in handen van de eerste generatie Louwagie. Ondertussen boeren Ann en Filip Louwagie er, de derde generatie. Het grote verschil met de vorige generaties is ongetwijfeld de nevenactiviteiten van het landbouwbedrijf want ondertussen kan je er met een QR-code een rondleiding volgen en logeren op de glamping.

De tijd heeft er dus niet stilgestaan, al twijfel je toch eens wanneer je een campinggast met een bakwagen hout ziet passeren omdat hij wil koken en de tent verwarmen. “Onze tenthuisjes hebben geen elektriciteit”, verduidelijkt Ann Derock, boerin en gastvrouw van Hoeve den Overdraght. “Centraal in de tent staat een houtkachel om te verwarmen en waarop gekookt kan worden met emaillen potten. ’s Avonds kan je de olielamp en windlichten aansteken om te lezen. Als de gasten hun gsm willen opladen kunnen ze dit uiteraard aan de receptie doen.”

Een concept dat aanslaat want ondanks het teleurstellende weer was de glamping de afgelopen weken zo goed als volzet. “Het idee om een glamping naast ons landbouwbedrijf te openen is gegroeid nadat we in 2009 onze varkenshouderij hebben stopgezet vanwege de strengere maatregelen. Samen met het Innovatiesteunpunt zijn we op zoek gegaan naar een andere inkomstenbron voor ons bedrijf. Zo zijn we bij de organisatie BoerenBed beland en staan er sinds 2015 vijf tenthuisjes van hen op onze weide”, legt Ann uit.

Ooit zei er mij iemand dat ze veel liever op een muur van maïs moet kijken dan op een muur bakstenen

Ann Derock - oerin en gastvrouw van Hoeve den Overdraght

Divers publiek

“Soms worden alle tenthuisjes in één keer gehuurd, zo hadden we onlangs voor de eerste keer een groep collega’s die op teambuilding kwam. Maar meestal zijn het aparte gezinnen met kindjes die we ontvangen”, zegt Ann. “Ruwweg kunnen we zeggen dat de helft van onze gasten uit België komt en de andere helft uit Nederland. Al hebben we ooit ook een gezin gehad dat speciaal uit de Verenigde Arabische Emiraten kwam voor onze boerderij. Toen we de reservatie binnenkregen dachten we dat de persoon per ongeluk een verkeerde nationaliteit had aangevinkt, tot hier plots een Arabische man met vrouw en twee kindjes stonden. We gaven hen onmiddellijk uitleg over welke daguitstappen ze hier konden doen tot ze ons vertelden dat ze met opzet naar de boerderij kwamen om aan hun kinderen te tonen waar voedsel vandaan komt en hoe het eraan toe gaat op een boerderij. Ze zijn uiteindelijk een week bij ons gebleven.”

Den Overdraght kl-2.2

“De laatste tijd verwelkomen we ook veel Brusselaars die even aan de stadsdrukte wensen te ontsnappen”, zegt Ann. Dat is meteen ook één van de grote troeven van de boerderij, de prachtige streek in de Westhoek waar de boerderij is gevestigd. Vanuit de tenthuisjes hebben de gasten er een zeer weids zicht en kom je automatisch tot ontspanning. “Al is er niet altijd zo’n weids uitzicht”, geeft Ann mee. “Als we maïs zetten kan je iets minder ver turen, maar dat vinden onze gasten niet erg. Ooit zei er mij iemand dat ze veel liever op een muur van maïs moet kijken dan op een muur bakstenen.”

Boer-burgerrelatie wordt versterkt

Niet enkel de streek maar vooral het gegeven dat de glampingtenten op een boerderij staan, is de unieke troef van Hoeve den Overdraght. In het begin krijgen alle gasten een uitgebreide rondleiding op het landbouwbedrijf dat de familie Louwagie uitbaat.

Den Overdraght kl-9

Een rondleiding die verder gaat dan de doorsnee kinderboerderijrondleiding. Want naast de basisinzichten van de stiel, komen de gasten er ook te weten waarom Ann en Filip de keuze gemaakt hebben om Jerseykoeien te houden en wat bijvoorbeeld de economische uitdagingen zijn om tegenwoordig een landbouwbedrijf te runnen. “Op alle vragen probeer ik een antwoord te geven, zo kan de rondleiding wel eens lang uitlopen maar dat vind ik helemaal niet erg. Ik merk dat mensen soms verkeerd, eenzijdig of maar half geïnformeerd zijn over onze sector. Vorig jaar en in het begin van dit jaar kwamen er bijvoorbeeld vaak vragen over stikstof en mest. Dat probeer ik dan uit te leggen en te kaderen. Het geeft me veel voldoening als ik weet dat de gasten iets hebben opgestoken”, zegt Ann.

Een leerrijke ervaring voor zowel de gasten als voor Ann want door hun glamping komt de boerin dagelijks in contact met de manier waarop burgers boeren percipiëren. Zo had Ann vorig jaar zeer boeiende gesprekken met een Ineos-werknemer die te gast was en is het niet uitzonderlijk dat de boerderij een vegetariër of veganist over de vloer krijgt. “Het is leuk om van die gasten waardering en respect te krijgen voor ons harde werk”, zegt Ann trots.

Terwijl onze dochter de kalfjes mocht voederen, hebben ook wij veel bijgeleerd over het reilen en zeilen van een landbouwbedrijf

Karen - Glampinggast bij Hoeve den Overdraght

Over de streep

Na de rondleiding mogen de gasten voor de rest van hun verblijf vrij rondlopen en het boerenleven vanop de eerste rij gadeslaan. “Dat is ‘part of the experience’, zowel voor de gasten als voor ons”, zegt Ann lachend. “Er lopen hier continu mensen rond op onze boerderij waardoor het soms wat moeilijk is om de grens tussen privé en publiek te houden. We informeren onze gasten wel altijd welke delen van de boerderij privé zijn en op enkele plaatsen hebben we ook een streep getrokken op de grond om die grens duidelijk te maken. En dat werkt wel, onze glampingasten respecteren dit. En als er dan toch iemand over de streep gaat, letterlijk dan, zijn het meestal de bezoekende landbouwers zelf uit nieuwsgierigheid.”

1/4

Carrièreswitch

De grootste aanpassing voor Ann blijft uiteraard de jobinhoud en tijdsbesteding. Want deze nevenactiviteit vergt een voltijdse job. “De glamping doen we in samenwerking met BoerenBed”, legt Ann uit. “Zij zorgen voor de tenten, marketing, reservaties en betalingen. Wij ontvangen de mensen, kuisen de tenten en maken dat de service altijd in orde is. In ruil daarvoor krijgen we een vergoeding per overnachting van BoerenBed.”

Maar daar stopt het nog niet voor Ann want naast de glamping kan je in Hoeve Den Overdraght ook hun ‘BoerenRoute’ doen. Een activiteit waar de familie Louwagie in het begin veel energie in gestoken heeft maar die nu zodanig praktisch in elkaar zit dat de klanten zelfstandig de rondleiding kunnen doen aan de hand van QR-codes. In de rondleiding zitten filmpjes en doe- en denkopdrachten waardoor je het verhaal van de streek en de boerderij spelenderwijs ontdekt. De route kunnen de mensen zelf doen maar Ann staat telkens aan de receptie voor de ontvangst en het afscheid. De combinatie van de glamping en de doe- en zoekroute is in de zomerperiode dan ook haar voltijdse job. Een carrièreswitch die de boerendochter wel ligt. “Door het hoevetoerisme heb ik veel meer sociaal contact in mijn job en dat geeft me veel voldoening”, laat Ann weten nadat ze een hint geeft aan enkele klanten die vastzaten in de zoektocht.

Review

Plots wordt de frisse boerenlucht geruild voor een zoete wafelgeur op de hoeve. De oorsprong van de geurwolk kan gevonden worden bij tenthuisje 4, waar we Karen en Lenn treffen. Lenn is wafels aan het bakken op het kachelvuur en Karen zit relaxed in een boek te lezen. Hun dochter is een middagdutje aan het doen. “Ze slaapt hier bijzonder goed, gisteren heeft ze zelfs geslapen tot 9u”, zegt Karen. “Een unicum!” Voor Karen en Lenn is het de eerste keer dat ze kamperen als gezin en ze zien hun weekje vakantie bij Ann en Filip als testcase. “We zijn hier beland omdat we op zoek waren naar een kindvriendelijke glampingplaats die niet te ver rijden was. Kindvriendelijk is het hier zeker, onze dochter mocht gisteren helpen om de kalfjes en schapen te voederen. Dat was een enorm succes. En terwijl onze dochter bezig was, hebben ook wij veel bijgeleerd over het reilen en zeilen van een landbouwbedrijf. Meer dan geslaagde testcase dus!”

Den Overdraght kl-5

Bron: Eigen berichtgeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek