nieuws

Belgen blijven fan van vlees bij de maaltijd, met kip op kop

nieuws

De gemiddelde Belg at vorig jaar 28,1 kilogram vlees en gevogelte. Deze hoeveelheid blijft al tien jaar min of meer stabiel. De helft van de Belgen eet minstens vier keer per week vlees, met kip als uitgesproken favoriet. Belgen lijken ook steeds vaker te kiezen voor stukjes of reepjes vlees in plaats van grote stukken zoals biefstuk of kotelet. Ook vleesbereidingen zoals vol-au-vent winnen aan populariteit. Dat blijkt uit een nieuw onderzoek van het Vlaams Centrum voor Agromarketing (VLAM).

2 juni 2025 Jozefien Verstraete
kippenvlees-unsplash

Slechts drie procent eet nooit vlees

Vorig jaar at de Belg één procent meer vlees en gevogelte dan in 2023. Vergeleken met 2016 blijft het verbruik nagenoeg stabiel. De consumptie van vers en diepvriesvlees schommelde de voorbije jaren tussen 26,4 en 29,8 kilogram per persoon, met 28,1 kilogram in 2024. Dat blijkt uit aankoopgegevens van 6.000 Belgische gezinnen, verzameld door YouGov België in opdracht van VLAM.

In 2024 kochten Belgische gezinnen gemiddeld 58 keer per jaar vlees en gevogelte, een frequentie die de laatste jaren licht toeneemt. 19 procent van de ondervraagde Belgen gaf aan bijna dagelijks vlees of gevogelte te eten, vleeswaren niet inbegrepen. 32 procent zou dit vier tot vijf keer doen, en 29 procent twee of drie keer per week. Drie procent zegt nooit vlees te eten.

Vorig jaar steeg ook het thuisverbruik van plantaardige vleesvervangers licht, al blijft het aandeel beperkt tot 0,6 kilogram per persoon. In vergelijking met 2016 is dit wel een stijging van 50 procent. Het verbruik van eiwitrijke peulvruchten zoals linzen en kikkererwten bleef de voorbije jaren schommelen rond 0,8 kilogram per capita. Voor vis, week- en schaaldieren ligt dat op 4,2 kilogram.

Vlees2024_VLAM

Kip populairst

Van alle vlees en gevogelte eet de Belg het meest kip (32%), gevolgd door vleesmengelingen (22%), varkensvlees met 21 procent en rundvlees met 16 procent. Kip wordt elk jaar populairder, vooral bij (jonge) alleenstaanden is het de uitgesproken favoriet. Rundvlees is dan weer meer in trek naarmate de leeftijd toeneemt. Gezinnen met kinderen kiezen vaker voor vleesmengelingen, terwijl varkensvlees het grootste aandeel heeft bij lagere sociale groepen.

Voorkeur voor bewerkt vlees

Bijna twee derde van het gekochte vlees en gevogelte is bewerkt vlees zoals gehakt, worst, gepaneerd of gemarineerd vlees. Dit aandeel groeit de laatste jaren. Binnen het onbewerkte vlees verschuift de voorkeur van grote stukken zoals steak, filet of een kotelet naar kleine stukken zoals blokjes of reepjes. Toch blijft het grootste deel van het onbewerkt vlees bestaan uit grote stukken.

Bij bewerkt vlees wint vooral gehakt aan populariteit. Het thuisverbruik van gehakt steeg van 3,4 kilogram in 2016 naar 4,5 kilogram in 2024. Ook gepaneerd vlees wint volumeaandeel, terwijl gemarineerd vlees een daling kent.

Vol-au-vent in de lift

Het thuisverbruik van vers en bevroren vlees en gevogelte dekt slechts een deel van het totale thuisverbruik van vlees en gevogelte, aangezien vlees ook wordt gekocht in vleesbereidingen, kant-en-klare maaltijden en vleeswaren.

Vleesbereidingen, zoals bereid stoofvlees of vol-au-vent, zijn de afgelopen jaren populairder geworden: van 1,1 kilogram in 2016 tot 1,7 kilogram per persoon in 2024. Ook het thuisverbruik van kant-en-klare maaltijden met vlees en gevogelte steeg in diezelfde periode met 800 gram tot 3,9 kg in 2024.

Schermafbeelding 2025-05-28 125123
Thuisverbruik vlees stijgt, maar Belg kiest voor goedkoper
Uitgelicht
Het thuisverbruik van vlees en gevogelte bedroeg in ons land in 2023 gemiddeld 27,7 kilogram per persoon, een lichte stijging ten opzichte van een jaar eerder. De Belgen legge...
15 mei 2024 Lees meer

Beeld: Unsplash

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek