Thuisverbruik vlees stijgt, maar Belg kiest voor goedkoper
nieuwsHet thuisverbruik van vlees en gevogelte bedroeg in ons land in 2023 gemiddeld 27,7 kilogram per persoon, een lichte stijging ten opzichte van een jaar eerder. De Belgen leggen wel vaker goedkopere vleessoorten en -versnijdingen in de winkelkar waarbij kip en varkensvlees aan populariteit winnen, maar ook bewerkt vlees zit in de lift. Hiermee blijft vlees (83%) binnen het thuisverbruik een veel groter volume innemen dan zijn alternatieven vis, week- en schaaldieren (13%) en eiwitrijke peulvruchten en plantaardige alternatieven voor vlees en vis (4%).
Thuisverbruik vlees en gevogelte neemt toe
Het thuisverbruik van vers en bevroren vlees en gevogelte steeg in 2023 met 1 procent tot gemiddeld 27,7 kilogram per persoon. Dat blijkt uit de aankoopgegevens verzameld door het martkonderzoeksbureau CPS GfK bij 6.000 Belgische huishoudens en uit de consumptietracker van VLAM uitgevoerd door iVox bij 3.680 Belgen. De totale voedings- en huishoudbestedingen (FMCG) stegen in 2023 met 9 procent. De voedingsinflatie bedroeg vorig jaar echter 13 procent, wat dus betekent dat de FMCG-markt in verhouding met de inflatie daalde. Om de hoge voedingsinflatie te verzachten, kochten de huishoudens minder in volume en kozen ze voor budgetvriendelijkere alternatieven. Hierdoor deden de goedkopere vleessoorten en -versnijdingen van vlees en gevogelte het vorig jaar in verhouding dus beter dan de duurdere.
Naast dit thuisverbruik van vers en bevroren vlees en gevogelte van 27,7 kilogram per Belg, kochten we ook 4,3 kilogram verse en diepgevroren vis, week- en schaaldieren, 0,6 kilogram plantaardige alternatieven voor vlees en 0,8 kilogram eiwitrijke peulvruchten. Als we deze volumes tegenover elkaar zetten dan zijn vlees en gevogelte samen goed voor 83 procent van het volume. Dit aandeel blijft ook relatief stabiel doorheen de tijd.
Goedkoop populairder
Het volume van de goedkopere vleessoorten steeg in 2023, waarbij ook een verschuiving plaatvond naar meer budgetvriendelijke producten. Kip en varkensvlees zijn de grote groeiers. Het thuisverbruik bij de Belgen van kip steeg vorig jaar met 4 procent tot 8,7 kilogram per persoon en dat van varkensvlees met 2 procent tot 6 kilogram per persoon. Bij rundvlees en vleesmengelingen lag het thuisverbruik bij beiden 1 procent hoger dan in 2022, wat neerkomt op respectievelijk 4,4 en 5,9 kg per capita. Andere vleessoorten zoals kalfsvlees en lamsvlees kenden daarentegen een daling. De Belgen kochten vorig jaar minder duurdere vleessoorten waardoor ook het volume daalde.
Meer bewerkt vlees
Binnen de versnijdingen doen ook vooral de goedkopere versnijdingen het goed in 2023. Ongeveer twee derde van het totale gekochte volume vlees en gevogelte is bewerkt vlees zoals gehakt, worst en gepaneerde en gemarineerd vlees. Het aandeel bewerkt vlees is de voorbije jaren gegroeid ten opzichte van onbewerkt vlees. Binnen bewerkt vlees wint vooral gehakt volumeaandeel. Daarnaast winnen ook gepaneerd vlees en burgers aan populariteit, terwijl gemarineerd vlees een daling kent. Net als bij de vleessoorten merken we dus ook bij de versnijdingen dat goedkopere producten het in verhouding beter doen.

Bron: Eigen berichtgeving