Alle Vlaamse nertsenhouders hebben aanvraag tot stopzetting ingediend

Alle 14 Vlaamse pelsdierhouderijen in Vlaanderen hebben een aanvraag tot stopzetting van hun activiteiten ingediend. Daarmee lijkt er vroegtijdig einde te komen aan de pelsdierkweek in Vlaanderen, want het is pas vanaf 1 december 2023 dat het verbod op pelsdierhouderij ingaat. Maar door het coronavirus, waar ook nertsen zeer gevoelig voor zijn, hadden de pelsdierhouders eerder al beslist om hun stallen leeg te maken.

15 juni 2021  – Laatste update 15 juni 2021 16:31
Lees meer over:

Onder impuls van coronavirus

Hoewel Vlaanderen, in tegenstelling tot bijvoorbeeld Denemarken of Nederland, geen besmettingen met Covid -19 bij nertsenhouderijen kende, is de impact van de coronacrisis toch ook zeer groot. “Het nieuws uit Denemarken is bij de nertsenhouders in ons land ingeslagen als een bom”, zei de voorzitter van de sectorfederatie van pelsdierhouderijen Marnix Van Laecke daarover begin februari. “Alle bedrijven hebben daarop beslist om hun activiteiten stop te zetten.”

Doorslaggevend bij deze beslissing was het feit dat het FAVV geen budget beschikbaar had om nertsenhouders die getroffen worden door een uitbraak van het coronavirus te vergoeden. “Grote sterfte of zelfs de ruiming van het bedrijf bij een coronabesmetting bij nertsen zou dus volledig door de nertsenhouders moeten gedragen worden. In landen als Denemarken en Nederland voorzag de overheid wel in een compensatie. Dat is de reden waarom alle pelsdierhouders hun dieren weg hebben gedaan na de pelstijd in november en december vorig jaar”, legt Van Laecke uit.

Deze stopzetting van de activiteiten betekende evenwel geen definitieve stopzetting. De Vlaamse nertsenhouders zouden hun stallen opnieuw kunnen bevolken wanneer ze dat zouden willen en pas eind november 2023 definitief stoppen wanneer het houderijverbod in gaat. Nederland koos bijvoorbeeld voor een vervroegde sluiting van alle nertsenkwekerijen in het land. Vanaf 31 maart 2021 mogen er in het land geen pelsdieren meer gehouden worden, dat is drie jaar eerder dan aanvankelijk voorzien.

Vergoeding daalt in de tijd

In Vlaanderen wilde Vlaams minister voor Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) echter niet weten van zo’n vervroegd verbod omdat er volgens hem geen signalen waren dat de nertsenkwekerijen zouden heropstarten. “Er werd ook een compensatieregeling uitgewerkt die bedrijven moet aanmoedigen om vroeger te stoppen. Die vergoeding daalt na 1 april 2021 elk jaar met 10 procent”, zegt Weyts. “Dus ofwel stappen ze mee in die genereuze vergoeding ofwel treden ze in de onzekerheid. Want wanneer een bedrijf moet geruimd worden bij een coronabesmetting bij nertsen, moeten ze zelf opdraaien voor de kosten.”

In een persbericht laat de minister nu weten dat alle resterende pelsdierhouderijen in Vlaanderen een aanvraag tot stopzetting hebben ingediend bij de Vlaamse Landmaatschappij (VLM). Slechts één bedrijf kiest voor reconversie. De anderen opteren voor stopzetting. De procedure bij VLM kan maximaal oplopen tot zestien maanden. Tot dan kan de nertsenhouder alsnog terugkomen op hun beslissing en de voorgestelde vergoedingen weigeren. Die vergoeding bestaat uit verschillende componenten: het verlies van gebruik van de onroerende goederen van het bedrijf en een vergoeding van de directe en indirecte kosten die met de bedrijfsstopzetting gepaard gaan.

Ook foie grasproducent stopt

Ook de enige foie grasproducent die Vlaanderen telt, heeft intussen een aanvraag tot stopzetting ingediend. Ook voor deze sector is in een uitdoofscenario tegen eind 2023 voorzien.

“Ik ben blij dat de bedrijven niet per se willen doorgaan tot het bittere einde en de beslissing die we in Vlaanderen genomen hebben nu aanvaarden”, zegt Weyts. “Daarmee ziet het er naar uit dat er een versneld einde komt aan de pelsdierhouderij en fois grasproductie in Vlaanderen. Voor ons is het achterhaald om dieren louter voor hun pels te doden of om dwangvoeding te gebruiken.”

Ook dierenrechtenorganisatie GAIA is tevreden dat er nog voor eind 2023 een einde komt aan de pelsdierkweek voor bont. “Dit is het sluitstuk van 33 jaar strijd in België tegen de kweek van pelsdieren”, zegt voorzitter Michel Vandenbosch op Twitter. “Het volgende waar we voor gaan ijveren, is een handelsverbod voor bont.”

Bron: Eigen verslaggeving

Beeld: GAIA

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek