header.home link

“De schrik zit er goed in bij de Vlaamse nertsenkwekers”

10 november 2020

Begin november kondigde Denemarken - wereldleider als het gaat om de productie van nertspels - aan dat het al zijn nertsen gaat ruimen. De Denen doen dat uit schrik voor het coronavirus: een mutatie van het virus werd al overgedragen aan verschillende mensen. “Dat nieuws sloeg in als een bom bij onze kwekers”, reageert Marnix Van Laecke van de Belgische sectorfederatie. Hij verwacht een forse stijging van de pelsprijs.

Lees meer over:

Begin november kregen de Deense nertsenkwekers een zware klap te verwerken. De Deense overheid besliste om onmiddellijk alle 15 à 17 miljoen dieren te ruimen in zijn kwekerijen. De overheid nam die drastische maatregel niet zomaar. “We stelden vast dat een nertsvariant van het coronavirus zich onder de Deense bevolking had verspreid”, verklaren de Denen.

“Dat Denemarken als marktleider al zijn nertsen ruimt, sloeg bij onze Vlaamse kwekers in als een bom”, reageert Marnix Van Laecke van de Belgische Federatie van Pelshouderijen. Die overkoepelt veertien vergunde Vlaamse nertsenkwekerijen, waarvan er momenteel nog acht actief zijn. In Wallonië is de bontkweek van nertsen al verboden. “Natuurlijk zit de schrik er ook goed in bij de fokkers, hoewel er in Vlaamse nertsenkwekerijen tot dusver geen besmetting is vastgesteld bij de dieren.”

Dat kan ook Hélène Bonte, de woordvoerster van het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen, bevestigen. “Begin september zijn we begonnen met de monitoring van de nertsenkwekerijen”, legt ze uit. “Vandaag gebeurt dat via wekelijkse testen op kadavers van nertsen en dat zullen we zeker tot eind dit jaar blijven doen.”

Marnix Van Laecke benadrukt dat er een groot draagvlak is voor de maatregelen. “Sowieso springt niemand in onze sector nonchalant om met de veiligheidsmaatregelen. Zo is er geen fysiek contact tussen kwekers en is extern bezoek op de kwekerijen verboden.”

Ik heb nog geen formele beslissing te horen gekregen over een Deens scenario bij ons

Marnix Van Laecke - Belgische Federatie van Pelshouderijen

Denemarken is goed voor zo’n 40 procent van de wereldwijde productie van nertspels, nu daar alle nertsen gedwongen geruimd moeten worden, zal dat volgens Marnix Van Laecke de prijs fors opdrijven. “Ik ben 35 jaar kweker geweest en weet uit ervaring dat de internationale prijs sowieso fluctueert volgens vraag en aanbod. Zo was die de voorbije jaren deels door overproductie een stuk gedaald. Maar omdat de Denen wereldmarktleider zijn en er straks logischerwijs dus een groot tekort ontstaat, zal zich dat in prijsstijgingen vertalen.”

Dat zou wel goed nieuws zijn voor de Vlaamse nertsenkwekerijen, stuk voor stuk familiebedrijven met naar schatting nog zo’n 100.000 nertsen in totaal. “Momenteel is er veel onzekerheid bij de kwekers”, weet Marnix Van Laecke. “We weten niet wat de impact van de Deense beslissing zal zijn op de sector in Vlaanderen en elders in Europa. Zelf heb ik nog geen formele beslissing te horen gekregen over een Deens scenario bij ons.”

De nertsenbedrijven gaan sowieso hun laatste jaren in. De Vlaamse regering besliste dat – net als in Wallonië - ook in Vlaanderen alle nertsenkwekerijen verplicht moeten sluiten tegen eind 2023. Al zou dat al sneller kunnen zijn. “In Nederland greep de overheid de coronacrisis aan om werk te maken van een versneld uitdoofbeleid van de nertsenkwekerijen”, legt Marnix Van Laecke uit. “Zij lieten hun oorspronkelijke uitdoofdatum (2024) los en vervroegden die naar maart volgend jaar. De Nederlandse overheid onderhandelt nu met de sector over compensaties voor het versnellen van haar uitdoofbeleid. En ook in Vlaanderen is de sector bereid om over zo’n scenario te spreken.”

Bron: De Tijd

Beeld: GAIA

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek