header.home link

Denemarken gaat alle nertsen afmaken door overgedragen coronamutatie

4 november 2020

Denemarken gaat alle nertsen die in het land worden gekweekt slachten vanwege een mutatie van coronavirus die al aan 12 mensen werd overgedragen en die de werking van een toekomstig vaccin bedreigt. In totaal zullen 15 tot 17 miljoen nertsen worden afgemaakt.

Lees meer over:

Het virus muteerde onder de nertsen en werd doorgegeven aan de mens, aldus de premier tijdens een persconferentie. Premier Mette Frederiksen waarschuwde verder dat de mutatie zich naar andere delen van Denemarken, of zelfs de rest van de wereld zou kunnen verspreiden. "Het is daarom noodzakelijk om alle nertsen te slachten", klonk het.

Eerder was de Deense overheid al gestart met het doden van honderdduizenden nertsen nadat er in tal van kwekerijen besmettingshaarden van het coronavirus werden vastgesteld.

0

1.139 Aantal nertsenfokkerijen in Denemarken

0

17 Miljoen nertsen in Denemarken

Denemarken is de grootste producent van nertsbont ter wereld. Het land heeft momenteel 1.139 fokkerijen en ongeveer 15 tot 17 miljoen nertsen. Volgens de Deense autoriteiten zijn er al in meer dan 200 bedrijven coronagevallen ontdekt. Op 67 boerderijen werd de pelsdierenpopulatie al gedood.

In ons land werd tot nu toe nog geen coronabesmetting vastgesteld bij nertsen. Het Voedselagentschap houdt door middel van een bewakingsplan de vinger aan de pols bij de in totaal 17 nertsenbedrijven die België telt. Op 9 oktober liet het FAVV nog weten dat alle dieren die in het kader van de plan getest waren, negatief waren. Op nertsen die sterven op de bedrijven, worden bovendien regelmatig virologische tests uitgevoerd.

Waar de Belgische bedrijven nog steeds covid-19-vrij zijn, is de nertsenhouderij in Nederland wel zwaar getroffen. Daar zijn al op meer dan 50 bedrijven besmettingen aangetroffen. Het heeft de Nederlandse regering doen beslissen om versneld een einde te maken aan de nertsenhouderij. De stopzettingsregeling wordt daardoor bijna drie jaar vroeger ingevoerd. Tegen 21 maart 2021 moeten alle nertsenbedrijven gestopt zijn.

Bron: Belga / eigen verslaggeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek