header.home link

Belgische nertsenbedrijven zijn coronavrij

9 oktober 2020

Bij geen enkele Belgische nertsenkwekerij zijn momenteel coronabesmettingen vastgesteld, zo laat het Voedselagentschap (FAVV) weten. Sinds september volgt het agentschap een epidemiologisch bewakingsplan. Dat werd opgesteld naar aanleiding van de uitbraken bij nertsen in andere Europese landen, zoals Nederland.

Lees meer over:

Nertsen zijn één van de diersoorten die het coronavirus kunnen dragen. Bovendien kunnen ze het virus opnieuw overdragen op de mens. Sinds 29 juni waren de nertsenhouders al verplicht om het Voedselagentschap onmiddellijk op de hoogte te brengen als er een verdenking van de ziekte in hun bedrijf bestaat.

Na tal van uitbraken bij nertsenkwekerijen in onder meer Nederland, Denemarken en Spanje, is het Voedselagentschap nog een stap verder gegaan. Sinds september is er een actief bewakingsplan waarbij het FAVV ook proactief testen is gaan uitvoeren. Tussen 14 en 24 september werden op elke nertsenhouderij dieren getest. Op die manier moest de aanwezigheid van antilichamen in het bloed van de dieren, oude besmettingen dus, opgespoord worden. “De bijna 500 monsters die genomen zijn, testten allemaal negatief”, aldus het agentschap.

Virologische tests zullen verder worden opgevoerd op dode nertsen en dit op regelmatige basis en ten minste tot het einde van het jaar.

Federaal Voedselagentschap

Een tweede onderdeel van het bewakingsplan houdt in dat er op regelmatig virologische tests worden uitgevoerd op dode nertsen. "Tot op vandaag zijn de ongeveer 130 uitgevoerde tests allemaal negatief", vervolgt het FAVV. “Deze tests zullen verder worden uitgevoerd op een regelmatige basis, ten minste tot het einde van het jaar.”

“Op basis van deze resultaten kunnen we dus besluiten dat de Belgische nertsenbedrijven vrij zijn van covid-19”, klinkt het. Toch houdt het FAVV verder toezicht en vraagt het de nertsenfokkers om de beschermende maatregelen, de zogenaamde bioveiligheidsmaatregelen, goed toe te passen, de dieren zorgvuldig te controleren en bij abnormale sterfte of ziekte meteen het Voedselagentschap op de hoogte te stellen.

In Nederland, Denemarken, maar ook Spanje en de Verenigde Staten, is de nertsenhouderij zwaar getroffen door het coronavirus. Nederland is het zwaarst getroffen met een 50-tal besmette bedrijven. Het heeft de Nederlandse regering doen beslissen om versneld een eind te maken aan de nertsenhouderij. Er was al een stopzettingsregeling voor de sector van kracht: tegen 2024 moesten alle nertsenbedrijven stopgezet worden om dierenwelzijnsredenen. Nu wordt die datum drie jaar vervroegd, tegen 21 maart 2021 moeten alle nertsenbedrijven gestopt zijn.

Vlaanderen telt nog 17 nertsenhouderijen en ook hier is een stopzettingsregeling voorzien. Tegen 1 december 2023 moeten ook zij allemaal hun deuren gesloten hebben. Net als in Nederland, voorziet Vlaanderen ook een stopzettingsvergoeding voor de getroffen nertsenhouders.

Bron: Eigen verslaggeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek