header.home link

Eerste pelsdierkwekerijen sluiten de deuren

6 april 2021

11 van de 16 pelsdierkwekerijen en de ene foie grasproducent in Vlaanderen hebben een aanvraag tot stopzetting ingediend. Dat laat minister van Dierenwelzijn Ben Weyts. “Vanaf deze maand wordt de schadevergoeding voor de vijf overblijvende pelsdierkwekerijen ook gevoelig verlaagd, zo wil ik ook de laatste bedrijven stimuleren om hun activiteiten sneller stop te zetten”, reageert minister Weyts. Eind 2023 moeten alle deuren sowieso dicht.

Lees meer over:

Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts ligt aan de basis van het uitdoofscenario voor de pelsdierkweek en de foie grasproductie waarbij dwangvoeding gebruikt wordt. “Uiterlijk eind 2023 moeten alle betrokken bedrijven onherroepelijk alle activiteiten stopzetten”, klinkt het. “Niet zo lang geleden werden er elk jaar nog meer dan 200.000 pelsdieren gedood in Vlaamse pelsdierkwekerijen, maar Vlaanderen wil afscheid nemen van deze achterhaalde praktijken.” Er wordt een schadevergoeding voorzien voor de bedrijven, maar die schadevergoeding vermindert wel naarmate de uitbaters proberen om toch nog zo lang mogelijk open te blijven.

11 van de 16 pelsdierkwekerijen en de ene foie grasproducent in Vlaanderen hebben nu een aanvraag tot stopzetting ingediend. Na die aanvraag bepaalt een zogenaamde Landcommissie de waarde van het betrokken bedrijf. Op basis van die inschatting wordt een schadevergoeding vastgelegd voor de stopzetting van de activiteiten of de reconversie naar een ander type landbouwbedrijf. “We willen deze activiteiten niet meer in Vlaanderen, maar we zorgen wel voor een rechtvaardige financiële regeling voor de mensen achter de bedrijven”, aldus Weyts.

De resterende pelsdierkwekerijen zullen een stuk minder gecompenseerd worden, maar daar hebben ze zelf voor gekozen

Ben Weyts - Vlaams minister Dierenwelzijn

Vanaf deze maand wordt de voorziene schadevergoeding voor de vijf overblijvende pelsdierkwekerijen verminderd met tien procent. In april 2022 gaat er nog eens tien procent vanaf, en in april 2023 nogmaals tien procent. “De resterende pelsdierkwekerijen zullen een stuk minder gecompenseerd worden, maar daar hebben ze zelf voor gekozen”, zegt Weyts. “Ik roep hen op: stop liever vandaag dan morgen. Het is beter voor jullie zelf financieel en het is vooral beter voor de dieren.”

In de commissie Dierenwelzijn van het Vlaams Parlement vinden sommige parlementsleden dat de stopzetting van de pelsdierkwekerijen nog sneller kan. Begin december laaide die discussie opnieuw op naar aanleiding van het sluiten van pelsdierkwekerijen in Nederland en Denemarken. Maar aan de timing van het uitdoofbeleid lijkt niks gewijzigd te zijn.

Uitgelicht
Vlaanderen houdt vast aan het uitdoofscenario voor de nertsenkwekerijen tegen 1 december 2023. Dat heeft minister Ben Weyts (N-VA) geantwoord op een vraag van Vlaams parlement...
3 december 2020 Lees meer

Bron: Eigen verslaggeving

Beeld: Gaia

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek