header.home link

Deense nertsenbedrijven met gemuteerd coronavirus volledig geruimd

18 november 2020

De ruimingsoperatie bij de Deense nertsenkwekerijen waar een mutatie van het coronavirus werd vastgesteld, is woensdag afgerond. Alle nertsen zijn er afgemaakt. Dat meldt de Deens Veterinaire en Voedsel Administratie (DVFA). De ruiming heeft wel geleid tot een politieke crisis in het land waarbij de Deense landbouwminister ontslag moest nemen.

Lees meer over:

Hoeveel nertsen er precies gedood werden bij de ruimingsoperatie, is niet bekendgemaakt. Het DVFA meldt enkel dat het gaat om 284 kwekerijen, of zowat een kwart van het totale aantal in Denemarken. In 25 andere kwekerijen zijn verdachte gevallen vastgesteld, die momenteel nog worden onderzocht, zo klinkt het nog.

Werking coronavaccin mogelijk verstoord

Op 4 november had premier Mette Frederiksen aangekondigd dat alle nertsen in het land - zo'n 15 à 17 miljoen dieren - afgemaakt zullen worden omdat ze drager waren van een gemuteerd coronavirus dat al op de mens was overgedragen. Vooral de zogenaamde cluster-5-variant van het virus was door het Deense gezondheidsinstituut SSI als alarmerend geclassificeerd omdat het de werking van een toekomstig coronavaccin op het spel kon zetten.

Denemarken is wereldwijd de exporteur van nertshuiden bestemd voor de bontmarkt. De ruimingsoperatie is nu dus afgerond bij alle kwekerijen waar de mutatie werd vastgesteld. In een latere fase zullen ook bij de dieren van de overige nertsenkwekerijen geruimd worden.

Politieke crisis

De zaak heeft wel geleid tot een politieke crisis in het land. De noodzakelijke wettelijke basis voor de ruiming ontbrak, waardoor de maatregel eigenlijk niet kon worden afgedwongen maar enkel mocht worden aanbevolen. De Deense minister van Landbouw Mogens Jensen heeft daarom zijn ontslag ingediend. “Het is vrij duidelijk dat er fouten zijn gemaakt tijdens mijn ministerschap en ik neem daarvoor de verantwoordelijkheid”, zo zei hij.

Intussen heeft de regering een parlementaire goedkeuring gekregen voor een wettelijk kader dat de snelle stap en het verbod op het houden van nertsen in Denemarken tot het einde van 2021 wettelijk garandeert.

Bron: Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek