header.home link

Nu ook in Frankrijk nertsenbedrijf getroffen door coronavirus

23 november 2020

Afgelopen weekend werd nu ook in Frankrijk voor het eerst een nertsenkwekerij besmet met het coronavirus. Ongeveer 1.000 nertsen zullen worden afgemaakt. In Nederland zijn intussen al 70 nertsenkwekerijen besmet. In dat land moeten alle nertsenbedrijven tegen maart 2021 stopgezet zijn. Ook in Denemarken worden alle nertsen geruimd nadat er een gemuteerd coronavirus is opgedoken.

Lees meer over:

Frankrijk telt 4 nertsenbedrijven

De besmetting In Frankrijk werd vastgesteld bij een bedrijf in het departement Eure-et-Loir. Het Franse ministerie beval "het slachten van de in totaal duizend dieren die nog aanwezig zijn en het elimineren van de producten die afkomstig zijn van de dieren", zo blijkt uit een verklaring.

Frankrijk telt maar vier nertsenkwekerijen. Op een van die plaatsen werd al zeker geen besmetting aangetroffen. Ook de twee andere kwekerijen werden onderzocht, maar het resultaat daarvan wordt pas in de loop van de week verwacht.

Nog 35 nertsenhouderijen in bedrijf in Nederland

In Nederland waart het coronavirus al langer rond in de nertsenhouderij. Intussen zijn al 70 bedrijven besmet met het virus. De nieuwste besmetting kwam aan het licht via het monitoringssysteem van het landbouwministerie, waarbij nertsen wekelijks worden getest.

Dat betekent dat al ruim de helft van de 126 nertsenbedrijven die Nederland telt, zijn getroffen en geruimd. Van de 56 bedrijven waar geen corona is aangetroffen, staan er 21 leeg. Voor de resterende 35 bedrijven gelden aanvullende maatregelen.

Maar in de loop van maart 2021 moeten alle nertsenfokkerijen voorgoed dicht. Dat heeft de Nederlandse regering beslist. Normaal was er in Nederland een stopzettingsregeling voorzien voor de sector vanaf 2024 vanwege problemen met dierenwelzijn, maar die gaat door het coronavirus nu drie jaar eerder in voege.

Al 9 miljoen Deense nertsen geruimd

In Denemarken, het land met de grootste nertsenpopulatie, is er een gemuteerd coronavirus bij nertsen vastgesteld. Daarop is beslist om alle dieren, 15 tot 17 miljoen in totaal, te laten afmaken. Er wordt immers gevreesd dat het gemuteerde virus de werking van een mogelijk coronavaccin onderuit kan halen. Op dit ogenblik zijn al ongeveer 9 van de 17 miljoen nertsen gedood.

Ook Ierland plant de ruiming van alle nertsen uit vrees dat de dieren een gemuteerd virus bij zich dragen. In Zweden is het coronavirus ontdekt bij mensen die werken in de nertsindustrie. Bij nertsenhouderijen in Griekenland en de VS is het coronavirus ook aangetroffen bij nertsen.

België voorlopig gevrijwaard

In ons land blijven nertsenhouderijen voorlopig vrij van besmettingen, al zit de schrik er bij de nertsenhouders wel goed in. Het Voedselagentschap heeft een monitoringsprogramma uitgerold voor de sector en tot op vandaag werden nog geen besmettingen bij nertsen vastgesteld.

“Gezien de situatie in de buurlanden is er ook bij de pelsdierhouders in ons land een groot draagvlak voor de maatregelen die de diverse nationale regeringen nemen. Sowieso springt niemand in onze sector nonchalant om met de veiligheidsmaatregelen. Zo is er geen fysiek contact tussen kwekers en is extern bezoek op de kwekerijen verboden”, legt Marnix Van Laecke van de Belgische Federatie van Pelshouderijen. Die overkoepelt veertien vergunde Vlaamse nertsenkwekerijen, waarvan er momenteel nog acht actief zijn.

Bron: Belga / ANP / NOS / eigen verslaggeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek