“Dat GAIA ons eens komt tonen hoe het moet”

Precies 20 jaar nadat GAIA mistoestanden op de veemarkten aan het licht bracht, trok de dierenrechtenorganisatie opnieuw op onderzoek uit op de 3 resterende markten. Extreme wreedheden werden niet vastgesteld, “wel nog veel tekortkomingen en onnodig dierenleed”. De veehandelaars zijn de aantijgingen beu en wijzen op de enorme inspanningen die ze geleverd hebben.

16 november 2020  – Laatst bijgewerkt om 16 november 2020 17:06
Lees meer over:

In de zomer van 2000 maakte GAIA undercoverbeelden op de veemarkten van Anderlecht en Ciney. Op dat moment waren nog 9 actieve veemarkten in België. De beelden, die verspreid werden op 16 november 2000, konden op veel verontwaardiging rekenen. Exact 20 jaar later brengt GAIA opnieuw beelden naar buiten die de situatie toont op de nog 3 bestaande veemarkten in België: die van Rekkem, Ciney en Battice. 

“Van echt buitensporig geweld is gelukkig geen sprake meer. We hebben duidelijk verbetering vastgesteld”, aldus Vandenbosch. “Maar er loopt ook nog veel verkeerd als het op dierenwelzijn aankomt. Zo zagen we helaas wel nog te veel inbreuken, onder meer op de Europese Transportverordening: geen toegang tot water, dieren die uitglijden en op de grond vallen, runderen die onnodige stokslagen krijgen op gevoelige lichaamsdelen of worden geschopt, kreupele dieren, koeien met gebroken horens, … .” Volgens GAIA waren bovendien geen inspecteur-dierenartsen aanwezig en werden er geen controles uitgevoerd.

Van echt buitensporig geweld is gelukkig geen sprake meer. Maar er loopt nog veel verkeerd als het op dierenwelzijn aankomt.

Michel Vandenbosch - Voorzitter GAIA

Benoît Luycx, voorzitter van de Vlaamse Veehandelaars en Vleesproducenten (VVV), is niet te spreken over de nieuwe beschuldigingen. "Michel Vandenbosch heeft áltijd kritiek”, zegt hij aan Het Laatste Nieuws. “Ik nodig hem uit om ons eens te tonen hoe we runderen moeten laden en lossen zonder een stok te gebruiken. Ik heb hem al dikwijls uitgenodigd maar hij komt nooit. We hebben al enorme inspanningen gedaan.”

Daarmee verwijst hij onder meer naar de miljoenen die geïnvesteerd zijn in de aanleg van een nieuwe vloer in Rekkem. Volgens Luycx zijn er ook constant controles. “In Ciney zie ik de inspecteurs van het FAVV om de twee weken rondlopen."

Naar een afschaffing?

GAIA pleit ook voor een afschaffing van de veemarkten. “Op z’n minst moeten ze uitgefaseerd worden”, stelt Vandenbosch. “Ze dienen geen enkele functie behalve dan folklore. Het zijn archaïsche, overbodig geworden praktijken, die niet meer van deze tijd zijn.” Bovendien past de afschaffing binnen het kader van de zogenaamde ‘korte keten’-benadering. “Dieren rechtstreeks van het veebedrijf naar het slachthuis transporteren vermindert uiteraard de kans op vermijdbaar dierenleed. De tussenschakel van de markten moet eruit. Daarnaast verminderen we zo ook het risico de verspreiding van ziekten. Net zoals in Zweden al het geval is, worden veemarkten best vervangen door online veilingen.” 

"Hij vraagt de sluiting al twintig jaar, maar de veemarkten zijn zeer belangrijk voor het sociaal contact", countert Luycx. "Bovendien kan je Zweden niet vergelijken met ons land, want de veestapel daar is heel beperkt en de afstanden zijn er enorm."

Vlaams minister voor Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) benadrukt dat “hij zeker niet wil wegkijken van de laatste veemarkt in Vlaanderen”, waarmee hij op Rekkem doelt, dat onder zijn bevoegdheid valt. Tegelijk stelt de minister dat er op dit moment andere prioriteiten zijn, zoals meer controles in de slachthuizen en een oplossing voor de nertsen.

Bron: HLN / Eigen verslaggeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek