header.home link

Deense regering struikelt verder over nertsenkwestie

30 november 2020

Nadat de beslissing van de Deense regering om alle nertsen in het land te doden, al aan de landbouwminister van het land de kop kostte, is nu ook premier Mette Frederiksen kop van Jut. Zeker nu duidelijk is geworden dat de gedode nertsen opgegraven moeten worden omdat ze dreigen het drink- en oppervlaktewater te vervuilen. Bij een bezoek aan een geruimde nertsenkwekerij barstte de premier in tranen uit en bood ze haar verontschuldigingen aan.

Lees meer over:

Nadat een gemuteerde variant van het coronavirus was vastgesteld bij nertsen in Denemarken, heeft de regering beslist om alle pelsdieren in het land te laten doden uit vrees dat de het gemuteerde virus de werking van een coronavaccin op de helling zou zetten. Terwijl de collectieve slachting van de 15 tot 17 miljoen nertsen die het land telt, begon, werd duidelijk dat die beslissing gebaseerd was op een juridisch wankele, of zeg maar onwettige, maatregel. Zo mocht er nooit gestart zijn met het doden van de dieren voor er afspraken waren over de compensatiemaatregelen. Daarop moest de Deense minister van Landbouw Mogens Jensen aftreden.

Omdat de verbrandingsovens de verbranding van de afgeslachte dieren niet konden volgen, werd beslist om alle dieren dan maar collectief te begraven. Afgelopen weekend kwam aan het licht dat een groot deel van de nertsen begraven werd in de buurt van een meer. “De vrees bestaat dat door het ontbindingsproces van de dode dieren grote hoeveelheden fosfor en stikstof in de bodem terecht kunnen komen. En zo zouden het zwem- en drinkwater vervuild kunnen geraken”, aldus de nieuwe Deense landbouwminister Rasmus Prehn.

Na het eerste debacle over het ontbreken van een wettelijke grond voor het doden van de nertsen, komt de Deense regering door de nertsenkwestie opnieuw onder vuur nu alle gedode nertsen deze week wellicht zullen worden opgegraven en alsnog naar een verbrandingsoven zullen worden afgevoerd. Premier Mette Frederiksen moest zich verantwoorden na aanvallen van de oppositie en overleefde zelfs een vertrouwensstemming.

De nertsenkwekers moeten beseffen dat zij hier absoluut geen schuld aan hebben

Mette Frederiksen - Premier van Denemarken

Bij een bezoek aan één van de getroffen nertsenkwekerijen in het land stond Frederiksen ook de pers te woord. Daarbij barstte ze in tranen uit. Ze benadrukte dat ze het erg moeilijk had om te zien hoe het levenswerk van een familie van pelsdierhouders werd vernield door de beslissing van de Deense regering. “De nertsenkwekers moeten beseffen dat zij hier absoluut geen schuld aan hebben”, stelde ze. Daarna bood ze ook haar oprechte verontschuldigingen aan.

De nertsenhouderij in Denemarken stelt ruim 6.000 mensen tewerk. Jaarlijks voert het land voor bijna 670 miljoen euro aan pelsdierenbont uit. Volgens de federatie van de Deense pelsdierhouders betekent de beslissing om alle nertsen af te maken, wellicht het einde voor de nertsenhouderij in het land. Sowieso mogen Deense nertsenhouders voor 2022 hun stallen niet opnieuw bevolken.

Bron: Het Nieuwsblad / eigen verslaggeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek