Zowel natuur als landbouw reageren scherp op landbouwakkoord

Milieuorganisaties Bond Beter Leefmilieu (BBL) en Natuurpunt omschrijven grote delen van de inhoud van het akkoord als problematisch. "Er zijn maatregelen genomen met de landbouwsector, die meerdere sectoren aanbelangen", aldus Jos Ramaekers, diensthoofd beleid van Natuurpunt, die niet uitgenodigd was aan de onderhandelingstafel. Ook boerenorganisatie Farmers Defence Force (FDF) kreeg geen uitnodiging en reageert razend op het compromis. "De landbouw wordt opnieuw opgeofferd,” reageert FDF-voorzitter Bart Dickens.

17 februari 2024  – Laatst bijgewerkt om 17 februari 2024 15:38

De milieuorganisaties zijn in eerste instantie niet te spreken over de manier waarop de Vlaamse regering het landbouwoverleg heeft aangepakt en over het feit dat organisaties niet mee aan tafel mochten zitten. "Een democratie onwaardig", klinkt het. "Onder druk van één enkele stakeholder met een eenzijdige agenda maatregelen doorvoeren, zo voer je geen beleid in Vlaanderen. En al zeker geen beleid omtrent natuur en milieu, cruciaal voor ieders welzijn." In het radioprogramma ‘De Ochtend’ op Radio 1 liet Ramaekers weten dat de landbouwsector volgens hem een hold-up gepleegd hadden op de Vlaamse regering en wordt “de wet van de straat” beloond omdat de landbouwers met tractoren de straten kunnen blokkeren en de economie kan stil leggen. Het merendeel van de inhoud van het akkoord zou volgens de milieurorganisaties ook nefast zijn voor natuur en milieu. “Het zal de waterkwaliteit en biodiversiteit in het gevaar brengen”, klinkt het.

Anderzijds zijn de organisaties wel tevreden dat er niet aan het stikstofakkoord werd gemorreld en dat ook inzake de grondendiscussie geen "onbezonnen beslissing" werd genomen. Ze vinden het een goede zaak dat er werk wordt gemaakt van een langetermijnvisie op landbouw, maar onderstrepen dat de hete aardappel wordt doorgeschoven naar de volgende regering.

Dat de natuurorganisaties wel mee aan tafel zullen mogen schuiven bij de geplande werkgroep die zich moet buigen over het toekomstig grondgebruik in Vlaanderen, is volgens Natuurpunt ook een goede zaak. "We nemen die uitgestoken hand aan. Maar na de hold-up van de Vlaamse regering door de landbouwsector is dat toch een uitspraak die we met de nodige voorzichtigheid benaderen", aldus Ramaekers.

"Hier wint niemand mee"

Groen-covoorzitter Jeremie Vaneeckhout reageert op X kritisch op het landbouwakkoord tussen de Vlaamse regering en de landbouworganisaties. "Old school Vlaams beleid. Natuur opofferen en boeren een rad voor de ogen door hun echte problemen niet aan te pakken", stelt Vaneeckhout. Volgens Vaneeckhout gaat de Vlaamse regering daarmee gewoon door op het pad dat tot de crisis voor landbouw en natuur geleid heeft. "Hier wint niemand mee. Wat ministers of belangenorganisaties ook vertellen", aldus nog Vaneeckhout. In een persbericht noemen de Vlaamse groenen het akkoord "catastrofaal voor boeren en natuur".

Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) is het niet eens met de kritiek dat het landbouwakkoord nefast voor natuur en milieu zou zijn. Hij laat weten tevreden te zijn met het bereikte resultaat. "We gaan nu heel snel met zowel de natuur- als de landbouworganisaties rond te tafel zitten om de kwestie van het grondgebruik echt in de plooi te leggen. We gaan bij wijze van spreken zeggen dat wat ingekleurd staat als landbouw ook naar landbouw gaat, en natuur naar natuur. Al is dat makkelijker gezegd dan gedaan, het is een werk van lange adem om dat te implementeren. Maar je moet er ooit aan beginnen."

Achterban Boerenbond schiet akkoord niet af

Vrijdag legde Boerenbond-voorzitter Lode Ceyssens het landbouwakkoord uit aan het hoofdbestuur, de provinciale besturen en via een webinar aan alle leden. "Er komen zowel verduidelijkingsvragen als kritisch vragen van onze leden”, duidt woordvoerster Elisabeth Mertens. “Maar er is veel erkenning voor de maatregelen die afgesproken zijn. Ze zijn tevreden dat er maatregelen komen en dat er structureel strategisch overleg komt, dat is het gevoel dat leeft. Er zullen zeker ook leden zijn die kritisch zijn, maar het algemene gevoel is niet dat dit onvoldoende is, of dat we verder hadden moeten gaan en dat de boeren de straat weer op willen."

FDF reageert razend "Landbouw wordt opgeofferd"

Boerenorganisatie Farmers Defence Force (FDF) reageert dan weer razend op het landbouwakkoord. "De landbouw wordt opnieuw opgeofferd,” aldus Bart Dickens, voorzitter van FDF. "Ik heb deze nacht amper kunnen slapen omdat verschillende boeren me voortdurend opbelden", klinkt het de dag na het landbouwakkoord er was. FDF is ook misnoegd dat de organisatie niet aan de onderhandelingstafel werd uitgenodigd. "En dat terwijl we toch over een achterban van 4.500 mensen beschikken", aldus Dickens. "In mijn ogen is er daarom niet eens een akkoord. We zijn gewoon aan de kant gezet."

De onvrede is groot bij FDF, Dickens kondigt dan ook "extremere acties" aan. Hoe die acties er concreet gaan uitzien, is nog niet duidelijk. "We gaan dit weekend aan tafel zitten en kijken hoe we dit aanpakken", zegt Dickens. De FDF-voorzitter waarschuwt wel voor een hard optreden, met "extremere acties" dan tijdens de afgelopen protestdagen.

Boerenbond laat weten alvast geen acties meer te plannen. “Maar we hebben natuurlijk geen zicht op wat de individuele boer gaat doen", zegt Mertens.

“De blokkades moeten stoppen”

Voka, het Vlaams netwerk van ondernemingen, wil dat boerenblokkades onmiddellijk stoppen nu er een akkoord is. "De economische schade loopt al in de tientallen miljoenen euro's" zegt Voka-gedelegeerd bestuurders Hans Maertens. "Door blokkades van havens en belangrijke verkeersassen werd de voorbije weken grote schade toegebracht aan onze Vlaamse economie en welvaart. Dit moeten we nu achter ons laten."

Volgens Voka komt het akkoord "op vele domeinen tegemoet aan de bezorgdheden van de landbouwers". De werkgeversorganisatie wil net als de natuurorganisaties mee denken over het toekomstige ruimtegebruik in Vlaanderen, en wil dat er op Europees niveau wordt gepleit voor een andere aanpak voor dichtbevolkte en sterk geïndustrialiseerde regio's. "Wij hebben een aanpak op maat nodig om economische en ecologische belangen te kunnen verzoenen."

Landbouwakkoord bevorderlijk voor sfeer op Agridagen, maar ook veel twijfel en vraagtekens
Uitgelicht
“Het landbouwakkoord dat op donderdag bereikt werd, heeft de sfeer op de beurs ten goede gekomen.” Dat vertelt beursvoorzitter Joris van Olmen op de openingsdag van Agridagen...
16 februari 2024 Lees meer

Bron: Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek