Verplichte vaccinatiecampagne 2025 tegen blauwtong en EHD van start
nieuwsVanaf 2025 worden rundvee- en schapenhouders in België verplicht hun dieren te vaccineren tegen het blauwtongvirus serotypes 3 en 8 (BTV3 en BTV8) en tegen epizoötische hemorragische ziektes (EHD). Deze verplichte maatregel heeft als doel de gezondheid van de veestapel te beschermen en economische verliezen te beperken. Rundvee- en schapenhouders die hun dieren vóór juni 2025 laten vaccineren, kunnen rekenen op financiële steun. De federale overheid heeft hiervoor een budget van 40 miljoen euro vrijgemaakt.
Het blauwtongvirus (BTV3) verspreidde zich in 2023 vanuit Nederland naar Vlaanderen. Via knutten (kleine muggen) veroorzaakte het virus zware verliezen in de schapen- en rundveehouderij, met hoge sterftecijfers en ziektegevallen. Het BTV3-virus is virulenter dan eerdere varianten, waardoor de sector ernstig werd getroffen. Ondanks de beschikbaarheid van een vaccin sinds 2024, heeft vrijwillige vaccinatie de impact onvoldoende kunnen beperken. De dreiging van een heropflakkering van BTV3 is nog steeds reëel.
Daarnaast wordt gevreesd voor de opkomst van BTV8 en het EHD-virus vanuit Frankrijk. EHD, een ernstige virale infectie met gelijkenissen met blauwtong, vormt een bijkomende bedreiging voor de rundveesector.
Verplichte vaccinatie
Vanaf 2025 geldt een verplichte vaccinatiecampagne tegen de drie dierziekten onder het motto “Voorkomen is beter dan genezen”.
Schapen en runderen geboren vóór 1 januari 2025 moeten gevaccineerd worden tegen BTV3 en BTV8.
Voor runderen geboren vóór 1 januari 2025 geldt bovendien een extra verplichting: alle dieren, met uitzondering van vleeskalveren, moeten gevaccineerd worden tegen EHD.
Dieren worden als volledig gevaccineerd beschouwd wanneer ze vóór 1 juni 2025 alle basisvaccinaties hebben gekregen en deze geregistreerd zijn in Sanitel.
De campagne heeft tot doel de dieren en de rendabiliteit van de bedrijven te beschermen en het concurrentievermogen van de landbouwsector te behouden.
Financiële steun
De virusziekte zorgt niet alleen voor hoge sterftecijfers, maar ook voor een verminderde melkproductie, spontane abortussen, dode of prematuur geboren dieren. Dat blijkt ook uit een eerdere getuigenis van een schapenboer uit Ninove, die één op vier lammetjes verliest door blauwtong.
Terwijl Wallonië 17 miljoen uittrekt voor veehouders die door het blauwtongvirus getroffen zijn, voorziet Vlaanderen tot hiertoe geen financiële compensatie voor de verliezen. Bovendien werd lange tijd gesteld dat veehouders ook zelf moeten opdraaien voor de kosten van de verplichte vaccinatie. Dat zorgde voor heel wat onvrede bij schapen- en rundveehouders. Na protest van de sector heeft ontslagnemend federaal minister van Landbouw David Clarinval (MR) een budget van 40 miljoen euro vrijgemaakt om de kosten van de verplichte vaccinatie te ondersteunen:
23,50 euro subsidie per volledig gevaccineerd rund.
7 euro subsidie per volledig gevaccineerd schaap.
Dierenartsen ontvangen 75 euro per rundveebeslag en 50 euro per schapenbeslag voor de opvolging van de vaccinaties.
De verplichte vaccinatie wordt officieel van kracht na publicatie van de wetgeving in het Belgisch Staatsblad.
Bron: Eigen berichtgeving