Na Waalse blauwtongsteun klinkt ook de vraag om steun in Vlaanderen steeds luider
nieuwsDe Waalse regering maakt tot 17 miljoen euro vrij voor veehouders die getroffen worden door het blauwtongvirus. In Vlaanderen komen er geen soortgelijke maatregelen. Landbouworganisatie ABS betreurt dit, en benadrukt ook het belang van een goede Europese aanpak om het virus te bestrijden. “Blauwtong is niet louter een Waals of Vlaams probleem”, zegt woordvoerder Mark Wulfrancke. Boerenbond plant donderdag een overleg met federaal landbouwminister David Clarinval (MR).
Vorige week donderdag kondigde Waals minister van Landbouw Anne-Catherine Dalcq (MR) aan 15 tot 17 miljoen euro uit te trekken voor landbouwers die getroffen zijn door het blauwtongvirus. Het plan voorziet in een specifieke vergoeding per dood dier en een vergoeding voor de mate waarin de veestapel is getroffen. Het totale steunbedrag is beperkt tot 15.000 euro.
Vlaanderen treft geen soortgelijke maatregelen. VILT ging eerder al ten rade bij het kabinet van Vlaams landbouwminister Jo Brouns (cd&v). Daar klonk ‘budgettaire discipline’ als voornaamste reden om geen steunfonds te voorzien. “De eerlijkheid gebiedt ons te zeggen dat er nu geen grote middelen op tafel kunnen gelegd worden”, klonk het bij het kabinet. Op het rampenfonds kunnen getroffen veehouders evenmin aanspraak maken, aangezien dat voorbehouden blijft voor weersgerelateerde rampen. “En ook dat is aan het uitdoven”, meldde het kabinet afgelopen zondag.
Gevolgen onderschat
Landbouworganisatie ABS waarschuwt om de gevolgen van het blauwtongvirus niet te onderschatten. “We hebben gevraagd aan minister Brouns om de getroffen bedrijven naar analogie met Wallonië te steunen”, zegt Mark Wulfrancke van ABS. “We hebben deze vraag ook federaal herhaald bij minister Clarinval, met de aanvulling om deze problematiek ook Europees te bekijken. Blauwtong is geen probleem van één land. Er is nood aan een Europese aanpak. Goed vaccineren zal de basis vormen, en dat met een gecoördineerde aanpak, zodat we gezamenlijk kunnen optreden tegen het virus.
Volgens Wulfrancke gaan de gevolgen van blauwtong verder dan rundersterfte. “Onze gesprekken met de getroffen landbouwers geven ons het gevoel dat we nog niet alle consequenties goed in beeld hebben gebracht", zegt Wulfrancke. “Deze blauwtonguitbraak zou ons nog een aantal jaar kunnen achtervolgen. We horen van spontane abortussen en verminderde vruchtbaarheid bij dieren, en dat kan grote consequenties hebben voor de lange termijn.”
Landbouworganisatie Boerenbond laat zich voorlopig nog niet uit over de kwestie. "Morgen vindt er overleg plaats met minister Clarinval. Dus lijkt ons best om dat even af te wachten om te bekijken wat er uit de bus komt", meldt de organisatie.
Europese Landbouwcrisisreserve
Woensdag heeft ook persagentschap Belga geïnformeerd bij het kabinet Brouns voor sterkere maatregelen, maar het antwoord bleef hetzelfde. "We zitten in Vlaanderen met een moeilijke budgettaire context van besparingen", stelt het kabinet-Brouns. "Het Waalse begrotingsconclaaf zet alles op alles tegen blauwtong. In Vlaanderen kunnen we in deze context niet hetzelfde engagement nemen voor schapen- en rundveehouders."
Brouns hoopt alsnog via de Europese landbouwcrisisreserve een compensatie te kunnen bieden. "Dat is een landbouwfonds dat bijvoorbeeld werd ingeroepen bij de grote droogte in Griekenland of de problemen in Oost-Europa door de import van Oekraïens graan”, klinkt het. “Daar hebben onze boeren geen hinder van ondervonden, maar ze zijn wel zwaar getroffen door blauwtong. We vragen een bijdrage. De Europese Commissie moet uiteindelijk groen licht geven."

Bron: Eigen berichtgeving, Belga
Beeld: fédération d'eleveurs de moutons des ardennes