Blauwtong: Wallonië trekt tot 17 miljoen steun uit, Vlaanderen “onderzoekt andere pistes”

nieuws

Waals minister van Landbouw Anne-Catherine Dalcq (MR) kondigde donderdagnamiddag financiële steunmaatregelen aan voor de veehouders die door het blauwtongvirus getroffen zijn. Als het lopende begrotingsconclaaf het licht op groen zet, gaat het om een potje van 15 tot 17 miljoen euro. Vlaanderen voorziet geen financiële compensatie, maar bekijkt andere steunmaatregelen.

13 oktober 2024 Isabelle Braet
Lees meer over:
melkveeweideholstein

Het Waalse hulpplan houdt zowel rekening met de urgentie van de toestand als met het strikt beheer en een efficiënt bestuur, benadrukt minister Dalcq.

Het plan voorziet in een specifieke vergoeding per dood dier en een vergoeding voor de morbiditeit van de veestapel. Het totale steunbedrag is beperkt tot 15.000 euro, zodat het steunplafond van 20.000 euro over een periode van drie belastingjaren niet wordt overschreden. Zo zal het overlijden van een vleesrund van meer dan twee jaar oud recht geven op een vergoeding van 1.000 euro (500 euro voor melkvee). De vergoeding voor een schaap bedraagt 140 euro.

De regeling geldt voor veehouders met een kudde van minstens 30 schapen of 10 runderen, die een attest hebben van het FAVV of een veterinair attest met een bloedtest.

De praktische modaliteiten worden opgenomen in het wettelijk kader van het plan, dat volgens de minister bijna klaar is.

In Vlaanderen geen financiële compensatie, wel afspraak over begrazingscontracten 

Vlaanderen zal geen gelijkaardige regeling treffen, is te horen op het kabinet van bevoegd minister van Landbouw Jo Brouns (cd&v). Een eventuele financiële compensatie zou gebeuren in het kader van het rampenfonds, “maar voor ons is het geen optie om dat fonds daarvoor open te stellen. Dat blijft behouden voor weersgerelateerde rampen en ook dat is aan het uitdoven”, luidt het.

Waarom Wallonië wel financieel tussenkomt en Vlaanderen niet, heeft volgens Brouns onder meer te maken met het verschil in grootte van de veestapel. “Wij hebben hier 1,3 miljoen runderen, dat is een andere situatie dan in Wallonië. De schapensector is natuurlijk kleiner, maar je kan moeilijk enkel iets doen voor die sector en niet voor de rundveehouders”, klinkt het. Ook de budgettaire discipline wordt aangehaald als argument. “De eerlijkheid gebiedt ons te zeggen dat er nu geen grote middelen op tafel kunnen gelegd worden.”

De minister heeft wel een afspraak gemaakt met ANB over de lopende contracten inzake begrazing, die voor veel schapenhouders tot hun core business behoren. “ANB erkent de overmachtssituatie en zal de contracten onverkort uitvoeren”, aldus Brouns. “Het agentschap zal de schapenhouders dus betalen conform de afspraken.”

Europese crisisreserve

Vanuit het federale niveau werd in september al een vraag gesteld aan de Europese Unie om de landbouwcrisisreserve aan te spreken om boeren te compenseren voor de financiële schade door het blauwtongvirus. Navraag bij het kabinet van bevoegd minister David Clarinval (MR) leert echter dat er op dit moment nog geen antwoord van de Commissie gekomen is.

In augustus had Clarinval de rundvee- en schapenhouderij al als ‘sector in crisis’ erkend. Hierdoor komen ze in aanmerking voor uitstel of vrijstelling van de socialezekerheidsbijdragen voor het derde kwartaal van 2024.

Nieuw type blauwtong duikt op in Nederland
Uitgelicht
In Nederland is een nieuw type blauwtongvirus aangetroffen, meldt het Nederlandse ministerie van Landbouw. Het gaat om twee gevallen van het zogeheten serotype 12. Het virus i...
13 oktober 2024 Lees meer

Bron: Eigen berichtgeving / Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek