Minister Clarinval ziet vaccinatie blauwtong en EHD vlotter gaan

nieuws

Hoewel de vereniging voor dierenartsen in maart nog aan de alarmbel trok over de vaccinatiecampagne tegen blauwtong en EHD, laat minister van Landbouw David Clarinval weten dat er nu toch vlot gevaccineerd wordt. Hij benadrukt daarbij dat snelheid belangrijk is om verdere verspreiding van de ziektes te voorkomen. Clarinval verwacht dat alle vaccinaties tegen eind mei afgerond kunnen zijn.

9 april 2025 Lize Dieltjens
Lees meer over:
Koe met blauwtongsymptonen in de veestapel van Bart van den Hout

Wat zijn blauwtong en EHD?

Blauwtong is een virale ziekte die vooral runderen, schapen en geiten treft. Het wordt verspreid door de steek van bepaalde insecten, vooral ‘midges’ (de kleine insecten die in de zomermaanden actief zijn). Blauwtong zorgt voor koorts, zwellingen, blaren in de mond en een blauwe tint aan de tong, wat de naam verklaart. De ziekte kan ernstig zijn en zelfs leiden tot de dood van dieren. 

EHD (Epozoötische Hemorragische Ziekte) is een andere virale ziekte die vooral runderen en herten aantast. Het wordt verspreid door knutten, een soort vlieg die tot de muggenfamilie behoort. EHD veroorzaakt koorts, zwellingen, bloedingen in de organen en kan ook dodelijk zijn. Beide ziektes kunnen grote schade toebrengen aan veehouders door het verlies van dieren en verminderde productiviteit.

De federale regering besliste om tot een verplichte vaccinatiecampagne over te gaan tegen beide ziektes. Die verplichting houdt in dat veehouders hun schapen en runderen tegen 1 juni moeten vaccineren. In maart trok de dierenartsenorganisatie Verenigde Dierenartsen (VeDa) daarover aan de alarmbel omdat de vaccins maar met mondjesmaat beschikbaar werden gesteld. Het Voedselagentschap erkende het probleem en beloofde dat er in maart en april veel vaccins geleverd zouden worden.

Komende weken nieuwe vaccinleveringen

In een recent persbericht laat minister Clarinval dat de beschikbaarheid van vaccins op dit moment geen probleem is. Er worden volgens hem ook grote leveringen verwacht, zodat tegen eind meid de hele veestapel gevaccineerd kan zijn.

Uit de "Campagne Barometer" van FOD Volksgezondheid blijkt dat tot nu toe al ruim 39 procent van de schapen gevaccineerd is tegen de BTV3-variant van het blauwtongvirus. Bij runderen ligt de vaccinatiegraad tegen BTV3 op bijna 38 procent en voor EHD op ongeveer 21 procent., en deze cijfers stijgen wekelijks, aldus de minister. Toch verschillen die cijfers nauwelijks van die van 20 maart: bijna 30 procent van de rundveestapel was toen gevaccineerd met het BTV3-vaccin, 18 procent met het EHDV-vaccin en slechts 1,5 procent met het BTV8-vaccin. Bij schapen lag de vaccinatiegraad op dat moment op respectievelijk 39 procent voor BTV3. Voor het blauwtongvaccin BTV8 blijven de cijfers heel laag. Slechts 2,14 procent van de runderen heeft een BTV4-vaccin gekregen en bij schapen gaat het om 2,81 procent.

De minister looft de gezamenlijke inzet van veehouders en dierenartsen in de vaccinatiecampagne. Volgens hem zijn er al veel vaccins toegediend. "De nieuwe leveringen die we de komende weken ontvangen, zullen ons in staat stellen om tegen eind mei de volledige veestapel te vaccineren”, maakt Clarinval zich sterk.

Het is een gezamenlijke inspanning om onze veestapel te beschermen tegen ziektes

David Clarinval - Federaal minister van Landbouw

Financiële steun voor veehouders

De federale overheid heeft 40 miljoen euro vrijgemaakt voor de vaccinatiecampagne, waarvan 30 miljoen al is toegewezen. Dit bedrag wordt via dierenartsen direct aan veehouders gegeven om de kosten van de vaccinaties te dekken. Daarnaast is er 1,5 miljoen euro gereserveerd voor toezicht en epidemiologisch onderzoek.

“Deze financiële steun is curciaal om veehouders te helpen. Het is een gezamenlijke inspanning om onze veestapel te beschermen tegen ziektes”, sluit Clarinval af.

Volg de vooruitgang via de barometer

De vooruitgang van de vaccinatiecampagne kan wekelijks worden gevolgd via een online barometer. Bekijk de barometer hier.

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek