Eerste schijf van miljoenencampagne blauwtongvaccin uitbetaald
nieuwsDit jaar is de vaccinatie van runderen en schapen tegen blauwtong verplicht geworden. Het gaat meer bepaald om vaccins tegen blauwtong (serotype 3 en 8) en EHD (epizoötische hemorrhagische ziekte). Runderen moeten zes dosissen krijgen, schapen twee. Een dure affaire, en dus draagt de federale regering een steentje bij. Vorig jaar had minister van Landbouw David Clarinval (MR) een bedrag van 40 miljoen euro vrijgemaakt op federaal niveau om deze vaccinatiecampagne te financieren. De eerste schijf van 25 miljoen euro is nu betaald.
40 miljoen is een smak geld, maar volgens het kabinet-Clarinval is de campagne noodzakelijk om aanzienlijke economische verliezen te vermijden. Volgens wetenschappers is vaccinatie één van de meeste efficiënte methodes om de ziekte te voorkomen. “Als er niet gevaccineerd wordt, kunnen de economische verliezen oplopen tot 3.500 euro voor een rund en tot 200 euro voor een schaap, op basis van de gangbare prijzen”, meldt het kabinet.
Korting op de factuur
De fondsen voor vaccinatie worden rechtstreeks uitbetaald aan de dierenartsen. Zij zullen dit dan aftrekken van hun factuur aan de veehouders. De voorziene bedragen zijn 23,50 euro per rund en 7 euro per schaap.
De eerste schijf van 25 miljoen werd vorige week aan de dierenartsen betaald. “De vaccins zijn in voldoende mate voorradig, al moeten de veehouders contact opnemen met hun dierenartsen om ervoor te zorgen dat de vaccinatiecampagne goed wordt uitgevoerd”, aldus het kabinet.
Virusseizoen nog niet begonnen
Blauwtong is ieder jaar een bezorgdheid voor veehouders, al is het virusseizoen dit jaar nog niet begonnen. Het virus wordt overgedragen door knutten, een type mug, en deze zijn niet actief tijdens de koude maanden. Volgens de cijfers van Sciensano zijn er, op een enkele besmetting in november na, geen nieuwe gevallen gedetecteerd. Volgens woordvoerder van Clarinval Koen Peumans worden op dit moment ook geen teststalen genomen. "Anders zou er een mix zijn met de BKV-gevallen van vorig seizoen, wat verwarring in de hand werkt", meldt hij aan VILT. "Voorlopig zijn er nog geen muggen actief."
Schapen die besmet zijn met blauwtong hebben onder andere koorts, ze vermageren en hebben ontstekingen en blaasjes of letsels in de muil. Bij runderen en geiten zien we naast dezelfde symptomen die schapen vertonen ook een gedaalde melkproductie. Een uitgebreide beschrijving van de symptomen valt te raadplegen op de website van Dierengezondheidszorg Vlaanderen (DGZ).
Komt EHD-virus naar België?
De andere ziekte die wordt aangepakt via deze vaccinatiecampagne, is het EHD-virus. Deze ziekte behoort tot dezelfde familie als het virus dat verantwoordelijk is voor blauwtongziekte. Het treft vooral wilde herten en runderen, die vatbaarder lijken te zijn voor infectie dan andere herkauwers. De ziekte ziekte met serotype 8 (EHDV8) is recent vastgesteld in Frankrijk en andere Europese landen, zoals Portugal, Spanje en Italië. De Belgische FOD Volksgezondheid vreest dat dit virus naar ons kan overwaaien vanuit Frankrijk.
Voor mensen is EHD niet gevaarlijk, en vlees en melk van besmette dieren kan worden geconsumeerd. Maar dat maakt het virus niet onschuldig. Dieren die besmet zijn aan het virus, kunnen lijden aan koorts, anorexie, erosies en afscheiding in de mondholte en op de neus, kreupelheid en ademhalingsproblemen. Bij runderen kan de ziekte ook een daling van de melkproductie en voortplantingsproblemen veroorzaken. Hoewel het virus vaak een doodsvonnis betekent voor besmette herten, komt sterfte bij besmette runderen slechts in minder dan één procent van de gevallen voor. Schapen en geiten vertonen doorgaans geen symptomen.
EHD wordt net als blauwtong via knutten verspreid. De vaccinatiecampagne moet dit rundervirus bij de horens vatten, nog voor het grote schade aanricht.

Bron: Eigen berichtgeving