40 miljoen euro om veehouders te compenseren voor verplichte blauwtongvaccinatie
nieuwsDe Commissie Begroting van het federaal parlement heeft dan toch groen licht gegeven om 40 miljoen euro te voorzien voor de vaccinatiecampagne tegen blauwtong. Landbouwminister David Clarinval (MR) had daarop aangedrongen, maar het werd in de regering geblokkeerd omdat de linkse partijen het koppelden aan een ander dossier. Na druk vanuit de Kamer kwam er dan toch positief nieuws over de terugbetaling van de vaccinatiecampagne.
25 euro per dier
Begin december liet minister Clarinval op de Waalse nieuwszender LN24 weten dat hij een fonds had gevonden van 40 miljoen euro, dat dateerde van voor de regionalisering van landbouw, dat kon gebruikt worden om de veehouders te compenseren voor de vaccinatie tegen blauwtong. Rundvee- en schapenhouders moeten vanaf 2025 hun dieren verplicht vaccineren tegen serotypes 3 en 8 van het blauwtongvirus en tegen epizoötische hemorragische ziektes (EHD). In totaal gaat het om zes vaccins van ongeveer vier euro. Per dier zou het prijskaartje zo oplopen tot 25 euro.
Lange tijd werd gesteld dat veehouders zelf moeten opdraaien voor de kosten van de verplichte vaccinatie, maar daarover was er veel onvrede bij de rundvee- en schapenhouders. Zeker omdat zij al sterke verliezen kenden. Zo stierven er sinds de uitbraak van blauwtong in 2023 al 23.000 schapen en geiten en bijna 36.000 runderen. Maar er zijn niet alleen de directe sterfgevallen, het virus zorgt ook voor een verminderde melkproductie en voor spontane abortussen of voor dode of prematuur geboren dieren. Eind november getuigde een schapenhouder uit Ninove nog bij VILT dat hij op dit moment één op vier lammeren verliest door blauwtong.

Voorlopige twaalfden
Wallonië trof al steunmaatregelen voor getroffen veehouders, maar vanuit Vlaanderen is er geen tegemoetkoming voor de geleden schade voorzien. Daar bovenop zou nog eens de verplichte vaccinatie komen die de veehouders zelf voor hun rekening moeten nemen, want in lopende zaken zijn de mogelijkheden voor de federale regering beperkt om extra financiering toe te kennen. Omdat er geen volwaardige regering is, wordt er met voorlopige twaalfden gewerkt. Dat betekent dat er maand na maand een twaalfde van de laatst goedgekeurde begroting is voorzien.
Nieuw beleid voeren is onder die begrotingsregels zeer moeilijk, al heeft de Kamer altijd de mogelijkheid om de begroting aan te vullen met amendementen. Het is op deze manier dat minister Clarinval zijn gevonden budget van 40 miljoen euro ter beschikking wil stellen voor de vaccinatiecampagne tegen blauwtong. Het amendement werd ingediend door de MR-fractie in de begrotingscommissie van de Kamer en werd na initiële tegenwerking van de linkse oppositie afgelopen woensdag dan toch toegevoegd aan het concept van de begrotingswet voor 2025.
“Dit is goed nieuws voor onze boeren”, zegt Clarinval. “Ik pleit al een aantal weken voor een oplossing op regeringsniveau. Met deze beslissing kunnen we de veehouders compenseren voor een grootschalige vaccinatiecampagne om de Belgische veestapel te beschermen.” Volgens MR-fractieleider Benoît Piedboeuf zouden de kosten voor de sector en voor de economie veel hoger zijn geweest als er niets werd gedaan. Clarinval wijst erop dat de prijs van waardevolle fokdieren varieert van 50 tot 200 euro voor een lam of een schaap en van 100 tot 3.500 euro voor een kalf of een rund.
