Eind februari uitbetaling voorschot premie voor de duurzame zoogkoeienhouderij

nieuws

Zoogkoeienhouders krijgen eind februari een voorschot op hun premie voor de duurzame zoogkoeienhouderij, aangevraagd via campagne 2024. Dat heeft Vlaams minister van Landbouw Jo Brouns (cd&v) beslist. De minister wil met dit voorschot de impact van de blauwtongepidemie op de sector ietwat verzachten.

20 december 2024 Ruben De Keyzer

In het najaar van 2024 werden al voorschotten van 70 procent uitbetaald voor basisinkomenssteun, de aanvullende herverdelende inkomenssteun en de aanvullende inkomenssteun voor jonge landbouwers. Het saldo van deze premies wordt eind december tot maximaal 90 procent uitbetaald. Nu zijn dus ook de houders van zoogkoeien aan de beurt.

Deze laatste financiële maatregel komt er volgens het kabinet-Brouns om de veehouders tijdens de blauwtongepidemie een hart onder de riem te steken. “Omwille van de blauwtongepidemie plannen we uitzonderlijk ook een vervroegde voorschotbetaling voor de premie voor de duurzame zoogkoeienhouderij”, klinkt het. “Deze betaling wordt eind februari 2025 uitgevoerd voor de zoogkoeienhouders die voldoen aan de instapvoorwaarden en een geldige premie-aanvraag hebben ingediend via de verzamelaanvraag 2024. Zij krijgen uitzonderlijk een voorschot van 70 procent op de premie voor de premiegerechtigde dieren.”

Binnen de veesector klinkt al langer de vraag voor blauwtongsteun. Landbouworganisatie ABS stelde in oktober de vraag aan het kabinet-Brouns om Vlaamse veehouders getroffen door het blauwtongvirus naar analogie met Wallonië te steunen. De organisatie waarschuwde toen dat de ravage aangericht door het virus verder reikt dan de sterftecijfers alleen. “Deze blauwtonguitbraak zou ons nog een aantal jaar kunnen achtervolgen. We horen van spontane abortussen en verminderde vruchtbaarheid bij dieren, en dat kan grote consequenties hebben voor de lange termijn”, liet Mark Wulfrancke van ABS optekenen in VILT.

Actuele situatie

100 procent nauwkeurige sterftecijfers voor blauwtong bestaan niet, simpelweg omdat niet elk dood dier getest werd op het virus. Maar de oversterftecijfers van Rendac bieden wel een beeld op de grimmige situatie. “Voor schapen en geiten kent men een oversterfte van 125 procent, bij runderen bedraagt de oversterfte 27 procent. Het merendeel is hier te wijten aan het blauwtongvirus.”

Ons land kende het afgelopen jaar 3.645 bevestigde besmettingshaarden voor blauwtong. “Maar dit gaat enkel om de haarden bevestigd met laboanalyse, dus we spreken van een onderschatting. Het werkelijke aantal zal veel hoger liggen.”

“Nog een belangrijke opmerking: één haard kan meerdere dieren betreffen”, duidt Bonte. “Het heeft weinig zin om élk dier met symptomen te testen als men weet dat blauwtong al in de stallen zit. Daarnaast viel op een gegeven moment, toen het virus zich al wijd verspreid had over het hele grondgebied en het zo goed als overal aanwezig was, de verplichte melding van de ziekte weg. Dit heeft uiteraard ook een invloed op de cijfers, die dus een onderschatting zijn van het werkelijk aantal haarden.”

blauwtong favv
Blauwtong rendac

Steun

In Wallonië krijgen de boeren een specifieke vergoeding per dood dier en een vergoeding voor de mate waarin de veestapel is getroffen. De Waalse regering trok hier 15 tot 17 miljoen euro voor uit. Vlaanderen trof geen soortgelijke maatregel, met ‘budgettaire discipline’ als belangrijke reden.

Brouns beloofde wel andere methodes te bekijken om de veehouders te steunen. De minister wil met het voorschot op de premie voor duurzame zoogkoeien dan ook de dringendste noden lenigen voor veehouders in deze moeilijke periode.

Deze toegift voor een segment van de veehouders komt na het nieuws van afgelopen week, toen de federaal minister van Landbouw Clarinval (MR) bekendmaakte 40 miljoen euro te hebben vrijgemaakt om veehouders te compenseren voor een verplichte blauwtongvaccinatie.

De bijkomende voorschotbetaling leidt tot een aanpassing van de geplande betaalkalender voor de ecoregelingen en agromilieuklimaatmaatregelen. Meer informatie over de uitbetalingen en de gewijzigde betaalkalender zijn terug te vinden op de website van het Agentschap Landbouw en Zeevisserij.

40 miljoen euro om veehouders te compenseren voor verplichte blauwtongvaccinatie
Uitgelicht
De Commissie Begroting van het federaal parlement heeft dan toch groen licht gegeven om 40 miljoen euro te voorzien voor de vaccinatiecampagne tegen blauwtong. Landbouwministe...
13 december 2024 Lees meer

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek