Royal A-ware haalt nu ook melk op in Duitsland
nieuwsIn zijn zoektocht naar meer melk, steekt Royal A-ware nu ook de grens met Duitsland over. De Nederlandse zuivelverwerker, die ook actief is in Vlaanderen, start vanaf volgend jaar met de ophaling van melk bij Duitse melkveehouders. Met deze stap wil Royal A-ware meer melkveehouders aan zich binden om te voldoen in een groeiende vraag naar zijn zuivelproducten. De uitbreiding naar Duitsland lijkt te kaderen in de war for milk.
Royal A-ware startte in juli 2021 met de ophaling van melk in Vlaanderen en breidde het aantal leveranciers in enkele jaren snel uit. Het bedrijf doet geen uitspraken over het aantal leveranciers in Vlaanderen, maar maakte recent wel het totale aantal bekend. In de tien jaar dat het bezig is met het inzamelen van melk, is het de zuivelverwerker gelukt om 1.500 melkveehouders aan zich te binden, goed voor een jaarlijkse productie van 2,6 miljard kg melk. De expansie in Vlaanderen ging gepaard met de overname van een viertal verwerkingssites waardoor A-ware naar eigen zeggen de op één na grootste zuivelverwerker in Vlaanderen is geworden.
In november dit jaar sloot Royal A-ware een samenwerking met melkveehouders in Noord-Spanje, en nu breidt het bedrijf uit naar Duitsland. Duitse melkveehouders uit Niedersachsen en Noordrijn-Westfalen, regio’s die grenzen aan Nederland, hebben zich aangesloten bij het netwerk. Deze boeren bezochten onlangs de kaasmakerijen en roomfabriek van A-ware in Heerenveen. Vanaf januari 2024 zal hun melk naar Nederland worden vervoerd.
Krimpende melkplas in Nederland
A-ware verklaart dat de uitbreiding naar Duitsland "past bij de ontwikkeling van het bedrijf". Het stelt dat “de klantvraag altijd het vertrekpunt is,” waarmee wordt gesuggereerd dat de vraag naar zijn zuivelproducten blijft groeien. Tegelijkertijd lijkt de stap een antwoord te zijn op de afnemende melkproductie in Nederland. Strengere regelgeving heeft ervoor gezorgd dat de melkproductie in Nederland haar plafond heeft bereikt, en een verdere daling ligt in het verschiet.
Deze ontwikkelingen zijn volgens experts ook zichtbaar bij andere Nederlandse zuivelverwerkers, zoals FrieslandCampina en Vreugdenhil. FrieslandCampina, al langer actief op de Vlaamse markt, begon vorig jaar met een gerichte strategie om Vlaamse melkveehouders aan zich te binden en de melkplas daar te vergroten. Vlaamse boeren kunnen sindsdien ook lid worden van de coöperatie. Duitse melkveehouders krijgen sinds twee jaar dezelfde mogelijkheid aangeboden.
Royal A-ware onderscheidt zich van FrieslandCampina en Milcobel doordat het geen coöperatie, maar een private onderneming is. Bij coöperaties zoals FrieslandCampina moeten melkveehouders een financiële inleg doen om lid te worden. Royal A-ware vraagt daarentegen geen inleg, wat de overstap voor boeren volgens de zuivelaar aantrekkelijker maakt.