Melkveehouders investeren massaal in duurzaamheid en dierenwelzijn

Melkveebedrijven doen meer dan het minimum voor een betere planeet. Dat blijkt uit het duurzaamheidsrapport van brancheorganisatie MilkBE, waar 98 procent van alle Belgische melkveehouders aan hebben deelgenomen. Gemiddeld werden er meer dan 20 bovenwettelijke duurzaamheidsinitiatieven toegepast. In 2022, wellicht niet toevallig tijdens de energiecrisis, werden er opmerkelijk meer energiebesparende maatregelen waargenomen.

14 december 2023 Ruben De Keyzer

De zuivelsector volgt al sinds 2014 de verduurzaming binnen de sector op de voet. Hierbij wordt gekeken naar de activiteiten van het bedrijf zelf, maar ook naar het transport en de verwerking. Gemiddeld neemt een melkveehouder meer dan 20 van de 42 mogelijke duurzaamheidsinitiatieven. Bij de nulmeting van dezelfde groep boeren in 2015 ging het nog maar om 11 van de 35 initiatieven. Zo gebruikt 48 procent in 2022 alternatieve waterbronnen zoals regenwater, verwerkt 63 procent nevenproducten uit de voedingsindustrie in het voeder (zoals bierdraf of bietenpulp), en zet 73 procent actief in op het optimaliseren van de voederefficiëntie. Ook dierenwelzijn werd onder de loep genomen: zo blijkt 64 procent van de melkveehouders een koeborstel in de stal te hebben.

Meer groene stroom, minder verbruik

Vooral wat energie betreft zijn de duurzaamheidsmaatregelen flink toegenomen. Bij de eerste bevraging zes jaar geleden, beschikte slechts 27 procent van de melkveehouders over een eigen productie van groene stroom. Intussen is dat al 48 procent. Deze groene energie wordt opgewekt via zonnepanelen, een windmolen of een pocketvergister. Bij dit laatste worden de eigen biomassastromen, zoals mest, gebruikt om hernieuwbare energie te produceren.

Ook de installatie van spaarlampen kende de voorbije jaren een sterke stijging van 14 procent naar 52 procent van de bevraagden. Tot slot heeft meer als de helft van de Belgische melkveehouders een installatie voor warmterecuperatie, voorkoeling of zonneboiler. En er werd niet enkel meer stroom opgewekt, er werd ook minder verbruikt. De zuivelindustrie gebruikte de voorbije tien jaar 22 procent minder energie per liter verwerkte melk. Ook de CO2-uitstoot bij de verwerking van melk daalde met 24 procent.

Watergebruik

Melk is niet al wat vloeit op een zuivelbedrijf. Het waterverbruik daalde met 29 procent. Bovendien wordt er de laatste jaren ook duidelijk ingezet op waterhergebruik en komt ongeveer 34 procent van het gebruikte water uit alternatieve bronnen zoals opgezuiverd afvalwater of water gegenereerd bij de productie van zuivelproducten zoals melkpoeder.

Om de resultaten in de toekomst degelijk te blijven opvolgen, werkt MilkBE momenteel aan een upgrade en de digitalisering van de Duurzaamheidsmonitor. MilkBE belooft in de toekomst nog meer aandacht te schenken aan dierenwelzijn en klimaat met onder andere methaanreducerende maatregelen. De organisatie ziet de duurzame investeringen binnen de zuivelindustrie (180 miljoen in 2022) als een signaal dat innovatie en verduurzaming zich nog zal verderzetten.

Verduurzaming te duur voor meeste melkveehouders
Uitgelicht
Slechts 20 procent van de Nederlandse melkveehouders heeft momenteel de financiële ruimte om met het bedrijf een verduurzamingsslag te maken. Dat stelt de Nederlandse Rabobank...
30 oktober 2023 Lees meer

Bron: Eigen berichtgeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek