Duurzaamheidsinspanningen melkveehouders nog beter gemonitord door vernieuwd programma

Brancheorganisatie MilkBE lanceert een vernieuwde, digitale Duurzaamheidsmonitor. Dit doet MilkBE in samenwerking met het Melkcontrolecentrum Vlaanderen (MCC) en de Integrale Kwaliteitiszorg Melk (IKM). “Door deze digitaal te maken worden de duurzaamheidsinspanningen van melkveehouders kwantitatiever en frequenter in kaart gebracht, terwijl de melkveehouder maximaal administratief ontlast wordt”, aldus MilkBE.

24 oktober 2023  – Laatst bijgewerkt om 24 oktober 2023 16:29 Jozefien Verstraete
Lees meer over:

Gedurende negen jaar inventariseerde de Duurzaamheidsmonitor, het duurzaamheidsprogramma van de zuivelsector, de duurzaamheidsinitiatieven van bijna alle Belgische melkveehouders. Uit cijfers van het programma blijkt dat er reeds een hele weg werd afgelegd door de melkveehouders: zo nam een melkveehouder in 2014 gemiddeld negen van de 35 mogelijke duurzaamheidsinitiatieven op. Vandaag zijn dit er al bijna 21. “Duurzaamheid is de absolute topprioriteit voor MilkBE”, aldus Lien Callewaert, ondervoorzitter van MilkBE en directeur van de Belgische Confederatie van de Zuivelindustrie (BCZ). “De zuivelsector is zich bewust van de uitdagingen die voor ons liggen. Tegelijkertijd zijn we overtuigd van de veerkracht en dynamiek van de sector om deze uitdagingen aan te gaan. , stelt ze. Vanuit deze visie is de vernieuwde Duurzaamheidsmonitor ontstaan. Na negen jaar was een grondige upgrade van de huidige aanpak en van de lijst met mogelijke initiatieven noodzakelijk, volgens MilkBE.

Kwantitatievere en frequentere gegevens

De vernieuwde Duurzaamheidsmonitor voorziet een brede, generieke aanpak. Meer dan 70 duurzaamheidsinspanningen worden gemonitord, ondergebracht in negen thema’s zoals bijvoorbeeld dierengezondheid, milieu, water en bodem en socio-economische duurzaamheid. "Aan de hand van uniforme en sectoraal bepaalde definities en berekeningen, leidt deze aanpak tot het verzamelen van gegevens op een kwantitatievere, frequentere en geborgde manier”, aldus MilkBE. Zo zet de organisatie in op sensibilisering, stimulering en valorisatie ten voordele van verduurzaming van de ganse zuivelsector. 

“Vandaag al bewijzen onze boeren dat ze de meest klimaatvriendelijke melk ter wereld maken. Maar we willen graag ook de inspanningen tonen op vlak van bijvoorbeeld dierenwelzijn of milieu-impact”, reageert Vlaams minister van Landbouw Jo Brouns (cd&v). “Met de vernieuwde Duurzaamheidsmonitor gaan we een veel beter zicht krijgen op alle inspanningen en gaan we die ook actiever kunnen uitdragen naar de buitenwereld, want vaak is er nog onvoldoende kennis van wat er vandaag allemaal al gebeurt. Dat de Vlaamse melkkoe ook morgen de meest duurzame ter wereld is, daar streven we samen naar.”

Automatisch data

De Duurzaamheidsmonitor beperkt ook de administratieve rompslomp van de melkveehouder door volop in te zetten op het automatisch verzamelen van data. Die data zijn afkomstig uit bestaande databanken (o.a. Vlaamse overheid, DGZ, MCC, Milkcontrol), uit de duurzaamheidsbevraging tijdens de driejaarlijkse IKM-audit en uit actualisaties die de melkveehouder zelf te allen tijde kan invoeren in DigiMilk. Deze data kunnen samengebracht en gedeeld worden met expliciete toestemming van de melkveehouder zelf. “Dit zorgt ervoor dat de melkveehouder steeds eigenaar blijft van zijn of haar eigen data”, zodus MilkBE, “maar ook dat deze gegevens, indien gewenst en mits goedkeuring door de melkveehouder, ter beschikking kunnen gesteld worden aan MilkBE of aan zuivelverwerkende bedrijven om bijvoorbeeld duurzaamheidspremies te krijgen.”

Met de digitale Duurzaamheidsmonitor wil MilkBE de melkveebedrijven ondersteunen en tegelijkertijd zoveel mogelijk administratief ontzorgen, terwijl hen handvaten aangeboden worden om nog meer in te zetten op het verduurzamen van hun bedrijven. “Enkel zo kan onze melkveehouderij duidelijk aantonen welke inspanningen gebeuren en welke vooruitgang geboekt wordt. De melkveehouderij stap voor stap verder verduurzamen biedt de beste garanties op de toekomst.”, aldus Lode Ceyssens, voorzitter van Boerenbond.

Uiteindelijk is de consument de winnaar in dit hele verhaal

Rianne van Tilburg - voorzitter IKM Vlaanderen

MilkBE hoopt dat dit verhaal van samenwerking nog verder kan inspireren en dat deze vernieuwde Duurzaamheidsmonitor een opportuniteit is om nieuwe samenwerkingen met andere partners in de keten aan te gaan. “Uiteindelijk hopen we dat de zuivelfabrieken en zuivelkopers onze duurzaam geproduceerde melk via hun producten nog beter zullen vermarkten naar de aankoper of retail”, reageert Rianne van Tilburg, voorzitter IKM-Vlaanderen en melkveehoudster. “Uiteindelijk is de consument de winnaar in dit hele verhaal.”

Nieuwen applicatie “DigiMilk”

De melkveehouder kan al de duurzaamheidsgegevens terugvinden in een handige applicatie’ DigiMilk’. Via dit dashboard kan de melkveehouder zijn of haar duurzaamheidsgegevens raadplegen, maar ook continu zelf actualiseren. Op die manier kan de melkveehouder steeds zijn meest recente inspanningen op het vlak van duurzaamheid aantonen. Daarnaast kan hij of zij zich ook benchmarken met het Vlaamse sectorgemiddelde. “DigiMilk omvat naast de Duurzaamheidsheidsmonitor, ook IKM-NET. Deze tool laat toe om de IKM-audit eenvoudig, snel en digitaal voor te bereiden en de gegevens van de vorige audit te raadplegen”, aldus Veerle Ryckaert, manager bij MCC.

Meer informatie in deze brochure of via de website van MilkBE.  

Zuivelindustrie pakt uit  met duurzamere verpakkingen en slim waterhergebruik
Uitgelicht
Op vlak van het hergebruik van water scoort de zuivelsector het best binnen de voedingsindustrie. Dat blijkt uit een stand van zaken rond duurzaamheid in de Belgische zuivelse...
13 oktober 2023 Lees meer

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek