nieuws

Milcobel en NoPalm Ingredients verwerken kaasafval tot alternatief voor palmolie

nieuws

Milcobel en het Nederlandse biotechbedrijf NoPalm Ingredients bundelen de krachten om weipermeaat te valoriseren tot een duurzaam alternatief voor palmolie. Weipermeaat is een vloeistof die overblijft na het scheiden van eiwitten uit wei, een bijproduct in de kaasproductie dat populair is als eiwitbron. Milcobel wil voor dit project, samen met No Palm Ingredients, een fabriek op de Milcobelsite in België ontwikkelen.

Vandaag Ruben De Keyzer
Lees meer over:

NoPalm Ingredients is een biotechbedrijf dat duurzame alternatieven voor palmolie produceert door middel van fermentatie. De demonstratiefabriek van NoPalm Ingredients zal in 2026 in productie gaan, met grondstoffen van Milcobel. Tegelijkertijd zullen beide bedrijven de haalbaarheid onderzoeken van een gezamenlijke commerciële productiefaciliteit van NoPalm Ingredients op de site van Milcobel.

Foodtech-startup NoPalm Ingredients noemt zijn oliën en vetten vergelijkbaar met conventionele palmolie en andere tropische vetten, geproduceerd via een “geavanceerde fermentatietechnologie” die het bedrijf ontwikkeld heeft. Het bedrijf gebruikt hiervoor agro-industriële zijstromen, waar weipermeaat één van is. Het bedrijf wil zo een circulair en emissiearm alternatief bieden voor palmolie, dat vaak in verband wordt gebracht met ontbossing en aantasting van het milieu.

Wat is palmolie?

Palmolie is één van de goedkoopste en populairste oliën ter wereld, goed voor een derde van de wereldwijde productie van plantaardige olie. Palmolie is te vinden in bijzonder veel voedingsmiddelen, voornamelijk bewerkte producten zoals chips, snoep, chocolade, paneermeel, soep in brik, margarine, kant-en-klaarmaaltijden, en ook populaire chocopasta’s zoals Nutella. Maar ook in bijvoorbeeld kaarsen en cosmetica vind je palmolie terug. Bovendien wordt palmpitmeel geregeld in veevoeder gebruikt.

In zijn ongeraffineerde vorm is palmolie niet ongezond. Het product is rijk aan betacaroteen en vitamine E. In gangbare producten wordt echter geraffineerde palmolie gebruikt, een proces waarbij de olie zijn kenmerkende roodachtige kleur verliest, en ook zijn uitgesproken smaak. Het resultaat is een heldere, neutraal smakende olie die inzetbaar is in vele voedingsproducten zonder de smaak aan te tasten. De keerzijde is dat het product tijdens het raffineringsproces ook veel van zijn vitaminegehalte is verloren. Palmolieproducten bevatten ook meer verzadigde zetten dan andere oliesoorten, wat nadelig is voor de gezondheid.

Haalbaarheid twee jaar getest

Milcobel en NoPalm Ingrediënts geloven dat weipermeaat een volwaardig alternatief kan bieden. Industriële proeven in de afgelopen twee jaar zouden de haalbaarheid hebben aangetoond van het gebruik van weipermeaat als grondstof voor het fermentatieproces van NoPalm Ingredients. De technologie produceerde consistent oliën volgens specificatie op industriële schaal, wat de compatibiliteit met de zijstromen van Milcobel bevestigt.

"Bij Milcobel is het onze missie om de hoogst mogelijke waarde te creëren voor onze coöperatieve leden", aldus Francis Relaes, Managing Director Milcobel Premium Ingredients. "Meer dan 25 jaar geleden hebben we een strategische keuze gemaakt om ons te concentreren op mozzarella. In 2022 was onze samenwerking met Arla Foods Ingredients om wei-eiwitretentaat te valoriseren een verdere versterking van onze strategie en een belangrijke stap voorwaarts in de valorisatie van onze wei-bijproducten. Deze nieuwe samenwerking met NoPalm Ingredients maakt de cirkel rond: het tilt de valorisatie van weipermeaat naar een hoger niveau in de waardeketen en zet het om in duurzame, hoogwaardige olie-ingrediënten voor voedingsmiddelen en non-foodproducten. Het versterkt niet alleen ons economisch model, maar ook ons streven naar circulariteit en naar minder impact op de planeet."

Mikken op échte circulariteit

Beide bedrijven zullen de operationele haalbaarheid van co-locatie van een NoPalm Ingredients-fabriek op de Milcobel-site in Langemark verder onderzoeken, inclusief integratie met de bestaande infrastructuur. Door fabrieken te bouwen naast voedselproductiefaciliteiten en gebruik te maken van lokale zijstromen, wil NoPalm Ingredients de uitstoot, het landgebruik en de afvalproductie drastisch verminderen en tegelijkertijd nieuwe economische waarde toevoegen aan de bestaande infrastructuur.

"Deze samenwerking bewijst de kracht van ons co-locatiemodel: bijproducten omzetten in hoogwaardige ingrediënten op de plaats waar ze worden geproduceerd, waardoor transport wordt verminderd en infrastructuur wordt gedeeld", zegt Lars Langhout, CEO van NoPalm Ingredients. "De samenwerking met Milcobel laat zien hoe een biotech-startup en een toonaangevende zuivelproducent echte circulariteit kunnen creëren met economische en ecologische waarde voor beide partijen."

Milcobel en FrieslandCampina presenteren definitief fusievoorstel: "We zitten op schema"
Uitgelicht
Milcobel en de Nederlandse zuivelverwerker FrieslandCampina hebben een definitief fusievoorstel uitgewerkt en gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad en de Nederlandse Staatsc...
10 september 2025 Lees meer

Bron: Eigen berichtgeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek