Ook Zweden deelt steun uit aan boeren wegens hoge energieprijzen

Zweden heeft een steunpakket van 1 miljard kroon, omgerekend 93 miljoen euro, in het leven geroepen om boeren te compenseren voor de gestegen kosten voor elektriciteit, brandstof en meststoffen. In Vlaanderen werd hiervoor onder meer de overbruggingslening in het leven geroepen.

17 februari 2022  – Laatst bijgewerkt om 17 februari 2022 22:31

Zweden trekt zo'n 300 miljoen kroon uit voor rechtstreekse steun aan varkens- en pluimveehouders, maakte de Zweedse minister van Financiën bekend. Verder komt Stockholm met een verhoging van de belastingaftrek voor diesel voor land- en bosbouw, waarmee 700 miljoen kroon is gemoeid.

De vrees bestaat dat Zweedse boeren wegens de oplopende kosten niet kunnen concurreren met geïmporteerde landbouwproducten. Volgens het ministerie gaat het om een tijdelijke maatregel. "Delen van deze sector kunnen de kostenstijgingen niet zomaar doorrekenen omdat het een sterk concurrentiële markt is. Als ze dat wel doen, kopen consumenten misschien landbouwproducten uit Denemarken of andere Europese landen die meer landbouwsubsidies hebben", aldus het ministerie.

De jaarlijkse inflatie in Zweden was in december de hoogste in 28 jaar. Anders dan in veel andere delen van de wereld zijn de buitensporige prijsstijgingen tot nu toe vooral beperkt gebleven tot de energieprijzen.

10% cashflowproblemen in Vlaanderen

Ook in Vlaanderen gaan verschillende sectoren gebukt onder de torenhoge energieprijzen, denk aan de glastuinbouw en de sierteelt. Volgens landbouwminister Hilde Crevits (CD&V) heeft zo’n 10 procent van de bedrijven cashflowproblemen als gevolg van de gestegen kosten. Dat zei ze begin februari nog in de Commissie Landbouw van het Vlaams parlement.

Land- en tuinbouwers kunnen vanaf eind februari een beroep kunnen doen op de overbruggingslening. “Ze zullen tot 200.000 euro kunnen lenen, mits ze voldoen aan de voorwaarden, aan een vaste rentevoet van 1 procent, terug te betalen over een periode van maximum 36, maanden waarbij in de eerste 12 maanden uitstel van terugbetaling wordt gegeven”, antwoordde ze op een vraag van parlementslid en partijgenoot Bart Dochy.

Verder hamert Crevits ook op de transitie naar energieneutrale serres, waarvoor de glastuinbouwsector investeringssteun van het Vlaams Landbouwinvesteringfonds (VLIF) kan aanvragen. Enerzijds kunnen de glastelers aanspraak maken op 30 procent, of 40 procent voor jonge landbouwers, steun bij investeringen in energiebesparende technieken, zoals energieschermen en schermdoeken of energiebesparing via dubbele beglazing. Daarnaast kunnen ze rekenen op 40 procent, of 50 procent voor jonge landbouwers, steun voor warmtepompen en warmterecuperatiesystemen.

“Binnen het Vlaamse Energie- en Klimaatplan voor glastuinbouw wordt een rondetafel georganiseerd om de langetermijntransitie een boost te geven. We willen eigenlijk een roadmap uitwerken waarbij enerzijds wordt ingezet op energie-efficiëntie en anderzijds op externe en alternatieve energiebronnen”, aldus de minister.

Bron: Eigen verslaggeving / Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek