“Goede geitenmelkprijzen, maar toch verlieslatend”

Vlaamse geitenboeren krijgen een goede prijs voor hun melk. Toch is het niet voldoende om de kosten te dekken. “Bedrijven die al twintig jaar bestaan hebben geen problemen, maar de relatief nieuwe bedrijven komen in de problemen”, vertelt Kurt Tilburgs. De energiekosten zijn verveelvoudigd en ook de prijs van het krachtvoer swingt de pan uit.

15 februari 2022  – Laatst bijgewerkt om 15 februari 2022 15:42
Lees meer over:
Kurt_Tilburgs_geiten

Kurt Tilburgs vertelde in september vorig jaar nog aan Vlaams minister-president Jan Jambon dat de oplopende kosten het bedrijf parten speelde. Jambon bezocht het geitenbedrijf in Essen op uitnodiging van Boerenbond. Een half jaar later is de situatie er bepaald niet beter op geworden. “Wij komen al enkele maanden niet uit de kosten”, laat de jonge boer weten.

Hoge grondstofkosten spelen ook opkomende geitenhouderij parten
Uitgelicht
Nadat premier Alexander De Croo (Open Vld) dit weekend tijdens de Dag van de Landbouw een geitenbedrijf bezocht, was het maandag de beurt aan Vlaams minister-president Jan Jam...
21 september 2021 Lees meer

De Essenaar benadrukt dat de geitenprijzen op een zeer behoorlijk niveau liggen, boven de 60 cent, maar dat het niet voldoende is om de gestegen kostprijzen te dekken. “De elektriciteitsrekening is opgelopen van 1.800 euro per maand naar 5.000 euro nu.” Ook de krachtvoerkosten, een belangrijke kostenpost in de geitenhouderij, zijn met 33 procent gestegen. “Alleen al vorig jaar waren we 70.000 euro extra kwijt aan krachtvoerkosten.”

Volgens Tilburgs hebben niet alle collega-geitenhouders het slecht. “Het maakt een groot verschil wanneer je begonnen bent. Wij zijn zo’n vijf jaar geleden gestart en moeten onze schulden nog aflossen. Een bedrijf dat bijvoorbeeld al twintig jaar actief is, heeft daardoor veel minder lasten en zal op dit moment nog een boterham kunnen verdienen.” Tilburgs heeft het probleem bij de geitenmelkverwerker (het Nederlandse DeJong Cheese) aangekaart, maar krijgt daar de horen dat de retail weigert meer te betalen.

Garantieprijzen van vijf jaar

Dat niet alle geitenboeren moeilijke tijden doormaken, wordt beaamd door Guy Hex, zaakvoerder van Capra, de grootste geitenmelkverwerker van België. “De melkprijs ligt al jaren niet onder de 55 cent en daar kunnen de meeste boeren best mee uit de voeten.” In de geitenhouderij wordt er in tegenstelling tot de melkveehouderij gewerkt met langetermijngarantieprijzen die voor vijf jaar vastliggen.

Voor degene die het moeilijk hebben, heeft Hex nog een goede boodschap in het verschiet. “In Nederland is er door de overheid veel geld gereserveerd voor het stikstofprobleem en de verwachting is dat daar toch wat bedrijven gaan stoppen. Dat zal de prijzen goed doen. Niet nu maar mogelijk vanaf 2023 of 2024.”

Minder vraag naar geitenkaas tijdens corona

Capra, dat geitenmelk verwerkt tot zachte kaas, heeft behoorlijk geleden onder de coronacrisis. “Vorig jaar hebben we geen verlies gedraaid, maar lag de omzet op een lager niveau dan in voorgaande jaren”, geeft Hex aan. Door de sluiting van de horeca was de vraag aan het slabakken en is een deel van de productie stilgelegd. Inmiddels draait het bedrijf weer op volle toeren. “Vanaf 1 januari hebben we alle lijnen terug opgezet en zijn we weer volledig in productie.”

Het zou best kunnen dat de consument op termijn meer moet betalen voor zijn geitenkaasje

Guy Hex - Directeur van geitenmelkverwerker Capra

Een gedeelte van het melk heeft Capra vorig jaar verkocht. Dit is verwerkt tot poeder. Geitenmelkpoeder zat de afgelopen jaren flink in de lift en deed het vooral in China goed. Experts stellen dat de Chinezen vorig jaar mogelijk een voorraad hebben aangelegd, want de vraag uit het Verre Oosten is momenteel minder groot. Dit is mogelijk de verklaring dat de geitenmelkprijs momenteel wat onder druk staat.

Toch ziet Hex de toekomst rooskleurig in. Er lijkt nog steeds groei te zitten in de vraag naar geitenkaasproducten en de coronacrisis is mogelijk snel ten einde. De verwachte productiedaling in de komende jaren zal volgens hem leiden tot betere prijzen. Dit heeft ook een keerzijde: “Het zou best kunnen dat de consument op termijn meer moet betalen voor zijn geitenkaasje”, besluit de Capra-topman. 

Bron: Eigen berichtgeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek