Ook Brazilië vraagt uitstel en andere aanpak voor EU-ontbossingswet
nieuwsBrazilië heeft de Europese Commissie gevraagd om de wet omtrent ontbossing te herzien en vooralsnog niet te laten ingaan op 1 januari 2025. De verordening houdt onder meer een totaalverbod in op zeven grondstoffen die geproduceerd, verwerkt of verkocht zouden worden in Europa en die gelinkt kunnen worden aan ontbossing. Volgens Brazilië zou een derde van zijn export hierdoor getroffen worden.
De European Deforestation Regulation (EUDR) werd reeds vorig jaar goedgekeurd door de lidstaten en het Europees Parlement. Enkele belangrijke delen van de wetgeving zullen eind dit jaar van kracht worden. Zo zal de productie, verwerking en verkoop van zeven producten verboden worden als niet aan kan getoond worden dat ze sinds 2021 geen link meer hebben met ontbossing. Het gaat om rundvlees, cacao, koffie, palmolie, soja, rubber en hout. Ook de afgeleide producten ervan zoals papier, chocolade en lederproducten vallen onder de wetgeving.
Woensdag heeft de Braziliaanse regering per brief aan de Europese Commissie gevraagd om de inwerkingtreding van verordening uit te stellen. "Brazilië is één van de belangrijkste leveranciers aan de EU op vlak van de producten die onder de wetgeving vallen. De producten houden meer dan 30 procent van onze export in," aldus de brief, ondertekend door de Braziliaanse ministers van Landbouw en Buitenlandse Zaken. "Om gevolgen voor onze handelsbetrekkingen te voorkomen, verzoeken we de EU om de EUDR eind 2024 niet uit te voeren en haar aanpak van deze kwestie dringend te heroverwegen."
In de brief klaagt Brazilië ook aan dat de verordening landen met veel bos discrimineert, alsook producenten en exporteurs opzadelt met hogere kosten. "Wij beschouwen EUDR als een unilateraal en bestraffend instrument dat nationale wetten ter bestrijding van ontbossing negeert", aldus de brief.
Niet enkel Brazilië is ongerust. Verschillende landen zoals de Verenigde Staten en Zweden hadden eveneens aan de Europese Unie gevraagd om de toepassing van de verordening uit te stellen. De Commissie heeft nog niet gereageerd op de brief van Brazilië maar hebben bevestigd dat ze "te zijner tijd" zullen antwoorden, aldus persbureau Reuters.
Eerder kreeg de Commissie al veel kritiek te verduren door haar minieme communicatie rond de implementatie van de wetgeving. Binnen vijf maanden zouden de toeleveringsketens van verschillende producten ontbossingsvrij moeten zijn, maar de richtlijnen omtrent de praktische invulling van de wetgeving blijft na herhaaldelijke vertragingen uit.
Een aantal Europese parlementsleden hebben wel al gereageerd op de brief van Brazilië, onder wie Pascal Canfin (Renew), voormalig voorzitter van de parlementaire milieucommissie. Hij liet weten dat het aan Brazilië zelf is om ontbossing te verbieden, en niet aan de EU om haar regels te veranderen, schreef hij in een bericht op X.

Bron: Reuters