Ontbossingswet krijgt staartje in eigen land: "zorgvuldigheidsverklaring" nodig per geslacht rund
nieuwsDe Europese ontbossingsverordening zal ook voor de Belgische rundveehouders grote gevolgen hebben. Dat zegt Michael Gore, gedelegeerd bestuurder van de Federatie Belgisch Vlees (FEBEV). “Vanaf 1 januari 2025 moet elk rund dat geslacht wordt, voorzien zijn van een zorgvuldigheidsverklaring van de rundveehouder. Als je weet dat er jaarlijks 450.000 runderen geslacht worden in ons land, dan is het duidelijk dat dit een grote impact zal hebben.” Bovendien weet de sector nog steeds niet hoe deze verordening praktisch geïmplementeerd zal worden, hoewel de deadline nadert.
VILT berichtte er eerder al over dat de Europese ontbossingsverordening (EUDR) landbouwers, voedselverwerkers, handelaars en ngo’s wereldwijd met kopzorgen opzadelt omdat de richtlijnen omtrent de praktische invulling van de wetgeving uitblijven. Op 1 januari 2025 verplicht deze verordening immers dat er voor zeven grondstoffen die verwerkt of verkocht worden, moet worden bewezen dat er na 2020 geen bossen meer werden gekapt bij de productie ervan. Het gaat om rundvlees, cacao, koffie, palmolie, soja, rubber en hout.

Ook voor Europese producten
Wie denkt dat dit enkel geldt voor producten die uit de rest van de wereld komen, heeft het mis. Ook in Europa geproduceerde grondstoffen moeten aan die verplichting voldoen en bewijzen dat ze niet werden geproduceerd op gronden die na 2020 werden ontbost. Hoewel dit voor ons land een vanzelfsprekendheid lijkt, valt die verplichting niet weg voor bijvoorbeeld rundvlees van runderen die in ons land worden gekweekt.
Belgisch rundvlees zal dus vanaf 1 januari 2025 niet meer kunnen verkocht worden als er geen zorgvuldigheidsverklaring werd afgeleverd door de verschillende operatoren in de keten. “Dat begint dus bij veehouders”, legt Michael Gore uit. “Elk rund dat zij aanbieden in een Belgisch slachthuis moet voorzien zijn van zo’n zorgvuldigheidsverklaring waarin ook de geolocaties zijn opgenomen van alle gronden waarop de dieren hebben gegraasd tijdens hun volledige levensloop.”
Zorgvuldigheidsverklaring en geolocaties
Zonder zo’n zorgvuldigheidsverklaring kunnen de slachthuizen het vlees niet op de markt afzetten. “Of het nu gaat om afzet via retail, de slager of via de voedingsindustrie, de wetgeving legt hen op dat ze enkel vlees mogen aanvaarden waar zo’n zorgvuldigheidsverklaring aan verbonden is”, aldus Gore. Een bijkomende moeilijkheid voor de slachthuizen is dat ze bij wet verplicht zijn om een dier dat op het terrein van het slachthuis komt, ook effectief te slachten. Dieren die worden aangeboden aan het slachthuis weigeren omdat er geen zorgvuldigheidsverklaring is, is dus geen optie.
“In België worden er elk jaar 450.000 runderen geslacht. Zij moeten een zorgvuldigheidverklaring van de veehouder hebben waarop soms één of meerdere geolocaties worden vermeld. Als je weet dat boeren niet altijd helemaal mee zijn met de digitalisering, dan besef je dat de Belgische slachthuizen heel ongerust zijn over de implementatie”, stelt Gore. “Onze bedrijven moeten vervolgens al die geolocaties mee traceren in hun productieprocessen tot bij de eindklant. Dat wordt een huzarenstukje waar iemand de rekening voor zal moeten betalen.”
Implementatie is blinde vlek
Volgens hem heeft FEBEV al anderhalf jaar geleden gevraagd aan de FOD Volksgezondheid, dat in ons land verantwoordelijk is voor de implementatie van de EUDR, om meer duidelijkheid over wat nu allemaal vereist is, maar tot nu toe is de slachthuissector nog niet veel wijzer geworden. “We hebben bijvoorbeeld aangedrongen dat dit systeem van zorgvuldigheidsverklaringen wordt geïntegreerd met bestaande databanken, zoals Sanitel of Vlaamse databanken, maar dat lijkt geen optie. We kunnen alleen maar vaststellen dat we aan de vooravond staan van de implementatie van de ontbossingsverordening, maar dat het voor ons een blinde vlek blijft hoe die moet worden geïmplementeerd”, besluit Gore.
Informatiesessies in oktober
Bij de FOD Volksgezondheid is te horen dat er vanaf oktober informatiesessies per sector worden georganiseerd over de nieuwe ontbossingsverordening. “Op 9 oktober staat de informatiesessie voor de rundvleessector gepland”, aldus woordvoerder Annelies Wynant. In afwachting daarvan heeft de FOD alle informatie over EUDR verzameld op een website. Wie specifieke vragen heeft over de verordening kan terecht bij de online helpdesk.

Bron: Eigen berichtgeving