Zorgen over implementatie van Europese ontbossingsverordening

De Europese verordening die de strijd tegen ontbossing wil aangaan, staat onder druk. Onder leiding van Oostenrijk zijn heel wat andere lidstaten vragende partij om de verordening aan te passen omdat de doelstelling ervan ondermijnd wordt door een buitensporige omzetting die geen rekening houdt met de praktijk. Ondertussen hebben ook 23 organisaties de Europese Commissie opgeroepen om dringend duidelijkheid te verschaffen over de implementatie van de ontbossingsverordening.

2 april 2024  – Laatst bijgewerkt om 2 april 2024 21:59 Griet Lemaire
Lees meer over:

De Europese wet tegen ontbossing bepaalt dat soja, cacao, palmolie, koffie, rundvlees, maar ook hout, papier en rubber vanaf 1 januari 2025 niet meer in de Europese Unie verkocht mogen worden als blijkt dat daarvoor bos is gekapt. Aan de hand van satellietbeelden moeten de invoerders van grondstoffen kunnen aantonen dat er voor 2021 geen bos stond op de velden waar hun producten vandaan komen. Hetzelfde geldt voor de Europese boeren. Ook zij moeten kunnen aantonen dat hun producten niet werden geteeld op percelen die ontbost werden, willen zij exporteren.

In de marge van de Europese Landbouwraad die vorige week plaatsvond, werd ook gesproken over de ontbossingsverordening die vorig jaar werd goedgekeurd. Natuur- en milieuorganisaties noemden deze verordening toen onder meer “een mijlpaal om ontbossingsvrije ketens te realiseren”. Hoewel ook de sectororganisaties van handelaars die deze grondstoffen invoeren achter de doelstelling van de ontbossingsverordening staan, staat ze nu toch onder druk.

Zeven lidstaten plaatsen vraagtekens bij uitvoering

Het initiatief werd genomen door Oostenrijk en kreeg al gauw steun van Finland, Italië, Polen, Slovakije, Zweden en Slovenië. België stelde zich als voorzitter van de Europese Raad neutraal op en steunde de oproep niet. “De concrete omzetting van deze verordening dreigt negatieve gevolgen te hebben voor duurzame en kleinschalige land- en bosbouw”, zo stelde de Oostenrijkse landbouwminister Norbert Totschnig in de marge van een bijeenkomst met zijn Europese collega's in Brussel.

De zeven lidstaten ijveren ervoor om de bewijslast te verminderen en uitzonderingen te voorzien voor import uit landen waar het risico op ontbossing gering is. Ze vragen ook uitstel van de inwerkingtreding van de verordening, die normaliter eind dit jaar van kracht wordt. Een twintigtal lidstaten zou begrip tonen. Zo had ook de Duitse landbouwminister Cem Özdemir, die behoort tot de groene fractie, bedenkingen. Hij vindt eveneens dat de Europese Commissie de overgangsfase moet verlengen. 

Oproep tot werkbare oplossingen

Niet alleen in politieke kringen rijzen er twijfels over de snelheid waarmee de Europese Commissie de verordening wil implementeren. Een reeks sectororganisaties, zoals Copa Cogeca (koepel van Europese landbouworganisaties), FEFAC (koepel van Europese diervoederfederaties) en Fediol (EU-branchevereniging voor plantaardige olie en eiwitmeel), hebben ook een oproep gelanceerd over de ontbossingsverordening. Zij vragen dat er werkbare oplossingen komen voor de implementatie van de verordening.

Komen die er niet, dan sluiten ze niet uit dat er een ernstige verstoring kan optreden bij de aanvoer van essentiële goederen voor de Europese markt, zoals levensmiddelen, diervoeder en biobrandstoffen. “Wij werken er hard aan om onze toeleveringsketens voor te bereiden en onze systemen en zorgvuldigheidprocedures aan te passen om aan de ontbossingsverordening te voldoen”, klinkt het. “Maar wij zijn ernstig bezorgd over het tempo van de voorbereiding van de nodige wetgevingsbesluiten, het verplichte informatiesysteem en de richtsnoeren en verduidelijkingen die de verschillende marktdeelnemers nodig hebben om de verordening te kunnen uitvoeren.”

De organisaties roepen de Europese Commissie dan ook op om alle stakeholders in de keten actief te betrekken in dit proces. “Op die manier kan de uitvoering praktisch haalbaar gemaakt worden. Bovendien moet er de nodige tijd worden voorzien om de eigen gegevensbeheersystemen in overeenstemming te brengen met het Europese informatiesysteem (waarop onder meer de satellietbeelden moeten geladen worden, red.) en om het betrokken personeel passend op te leiden”, luidt het.

"Heel moeilijk voor sector om zich voor te bereiden"

BFA, dat de Belgische veevoederproducenten verenigt, erkent de bezorgdheden die leven bij de grondstoffenhandelaars. “De verordening legt in de eerste plaats eisen op aan de bedrijven waarvan onze leden, de Belgische veevoederbedrijven, hun grondstoffen aankopen”, zegt managing director Katrien D’hooghe. “Wij staan absoluut achter de doelstellingen van de verordening. Meer nog, we zijn altijd vragende partij geweest om dit op Europees niveau aan te pakken. Maar zolang de Commissie haar huiswerk nog niet gemaakt heeft en het datasysteem nog niet op punt staat, is het heel moeilijk voor onze sector om zich voor te bereiden.”

D’hooghe wijst er ook op dat grondstoffenstromen soms lange tijd in de keten ‘onderweg’ zijn. Zo is het niet onwaarschijnlijk dat de soja die begin dit jaar in Zuid-Amerika is geoogst, pas volgend jaar Europa bereikt. Bovendien geldt de verordening ook voor rundvlees. Europese rundveehouders zullen dus moeten kunnen aantonen dat hun dieren geen soja hebben gekregen van gebieden die ontbost werden. Dat zou dus betekenen dat ze moeten kunnen aantonen dat de soja die de dieren tijdens hun leven hebben gekregen niet uit ontboste gebieden komt en ze zullen ook moeten kunnen aantonen dat hun runderen op niet-recent ontbost gebied gegraasd hebben. De nieuwe regels treden immers retroactief in werking. Wie niet aan de verplichtingen voldoet, riskeert boetes tot vier procent van de jaaromzet.

Laagste ontbossingcijfers in Amazonewoud van afgelopen zes jaar
Uitgelicht
De ontbossing van het Braziliaanse Amazonewoud is in de periode van januari en februari 2024 gezakt naar het laagste niveau sinds 2018. Dat blijkt uit een nieuw rapport. De ci...
19 maart 2024 Lees meer

Bron: Eigen berichtgeving / Belga

Beeld: Greenpeace

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek