Laagste ontbossingcijfers in Amazonewoud van afgelopen zes jaar

De ontbossing van het Braziliaanse Amazonewoud is in de periode van januari en februari 2024 gezakt naar het laagste niveau sinds 2018. Dat blijkt uit een nieuw rapport. De cijfers van de voorbije maanden sluiten aan op de trend die ondertussen al elf maanden bezig is waarbij de ontbossing daalt in vergelijking met dezelfde periode een jaar eerder. Toch is de doelstelling, zero ontbossing tegen 2030, nog ver weg.

19 maart 2024  – Laatst bijgewerkt om 19 maart 2024 16:22
Lees meer over:
ontbossingamazoneregenwoudbrazilie-Greenpeace

In de eerste twee maanden van dit jaar werd 196 vierkante kilometer gekapt woud in het Amazonegebied ontdekt. Dat is een daling van 63 procent in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Toen ging het om 523 vierkante kilometer. Een pak minder, al gaat het nog steeds om een gebied dat overeenkomt met ongeveer 327 voetbalvelden dat per dag gekapt wordt, zegt het Braziliaanse onderzoeksinstituut en ngo Imazon in zijn maandelijks rapport.

Drie van de negen deelstaten in het Braziliaanse Amazonegebied, Mato Grosso, Roraima en Amazonas, waren goed voor 77 procent van de ontboste gebieden in de periode januari-februari. Dit staat gelijk met zo'n 152 vierkante kilometer. Volgens Imazon is de ontbossing in de deelstaat van Roraima al zo ver gevorderd dat men nu ook het land van de inheemse bevolking aantast. Gouddelvers kappen er in hun illegale bezigheden bomen om en vervuilen er de rivieren waardoor de inheemse bevolking al jaren te maken heeft met een ernstige gezondheidscrisis. Hieronder wordt ook het Yanomami-reservaat gerekend. Dit is grootste reservaat in Brazilië en is even groot als Portugal.

Desmatamento-em-janeiro-e-fevereiro-de-2008-a-2024

50% minder in 2023

Volgens officiële cijfers van de overheid, gebaseerd op gegevens die zijn verzameld door satellieten van het Nationaal Instituut voor Ruimteonderzoek (Inpe), is de ontbossing in het Amazonegebied vorig jaar met de helft gedaald ten opzichte van 2022.

Het Amazonewoud wordt beschouwd als een CO2-reservoir en heeft een belangrijke functie in de internationale strijd tegen klimaatverandering. Brazilië bezit een groot deel van het Amazonegebied, ongeveer zo groot als West-Europa. Toen voormalig president Jair Bolsonaro de plak zwaaide van 2019 tot 2022, schoot de ontbossing van de Amazone met 75 procent omhoog, in vergelijking met het voorgaande decennium. Huidig president Luiz Inácio Lula da Silva beloofde de ontbossing te bestrijden.

"De gegevens laten zien dat we nog steeds voor een grote uitdaging staan. Het bereiken van nul vierkante kilometer ontbossing tegen 2030 is absoluut noodzakelijk om klimaatverandering tegen te gaan", zegt Larissa Amorim, onderzoeker bij Imazon.

Mercosur meer dan ooit doorn in het oog
Uitgelicht
In de schaduw van de boerenprotesten in de Brusselse Europese wijk onderhandelen landbouwministers over het Mercosur-handelsakkoord. Het huidige voorstel voor een vrijhandelsa...
26 februari 2024 Lees meer

Bron: Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek