header.home link

Ontwikkeling aquacultuur in Vlaanderen krijgt injectie van 6,6 miljoen euro

26 januari 2023

Vlaanderen zal op 6,6 miljoen euro ondersteuning van de Europese Commissie kunnen rekenen voor de ontwikkeling van de aquacultuursector in ons land. Dat heeft Vlaams minister van Visserij Hilde Crevits (cd&v) geantwoord op een vraag van Vlaams parlementslid Bart Tommelein (Open Vld).

Lees meer over:

In december vorig jaar heeft de Europese Commissie het Belgische luik van het Europees Fonds voor maritieme zaken, visserij en aquacultuur (EFMZVA) goedgekeurd. Ons land krijgt 40,3 miljoen euro voor het bevorderen van een duurzaam model voor visserij en aquacultuur.

Aquacultuur is het duurzaam kweken van onder andere vis, schelpdieren en waterplanten. Het kan antwoorden bieden op uitdagingen zoals overbevissing. Dit kan zowel aan land als op zee en is een veelbelovende discipline, maar Vlaanderen hinkt achterop. De sector kampt met specifieke uitdagingen die ertoe leiden dat de omvangrijke investeringen in onderzoek zich te weinig vertalen naar rendabele economische activiteit.

Projectoproepen

Volgens minister Crevits zal Vlaanderen kunnen rekenen op 6,6 miljoen euro ondersteuning van de Europese Commissie voor de ontwikkeling van de aquacultuursector. Uit het antwoord van de cd&v-minister blijkt dat er nog dit voorjaar projectoproepen zullen worden gelanceerd waarvoor selectiecriteria zullen worden vastgelegd. Als streefcijfer wordt een nieuwe productiecapaciteit van 425 ton per jaar binnen de aquacultuursector voorgelegd.

Open Vld-parlementslid Bart Tommelein onderstreept het belang van de aquacultuur. "Als we in de toekomst nog willen genieten van vis of mosselen op ons bord, dan moeten we vermijden dat we onze zeeën leegvissen. Aquacultuur kan daar een duurzaam antwoord op zijn", aldus Tommelein. "We hebben in Vlaanderen al veel onderzocht en goede voornemens gemaakt op het vlak van aquacultuur, maar het momentum om echt de daad bij het woord te voeren is nabij. Ik ben blij dat dit momentum nu ook wordt aangegrepen."

Bron: Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek