header.home link

Ons vlees lusten ze al, maar ook Belgische appelen en peren enteren de Vietnamese markt

Belgische en Vlaamse fruitorganisaties boren momenteel de Vietnamese markt aan. Bij groente- en fruitveiling BelOrta zien ze voor appels zelfs mogelijkheden voor het lopende oogstseizoen. "Ik hoop dat we in de loop van de volgende maanden iets kunnen realiseren", zegt Didier Lepoutre van BelOrta. "Twee of drie containers per maand zou fantastisch zijn". Daarnaast wil BelOrta met de conferencepeer voet aan grond krijgen in het Zuidoost-Aziatische land. Ook onze varkensoren en –poten zijn er populair, maar nu neemt de vraag naar andere dierlijke proteïnen toe. 

18 september 2023  – Laatste update 18 september 2023 11:40
VLAM Vietnam exportmissie

Afgelopen week vond er een grootschalige handelsmissie naar Vietnam plaats onder leiding van Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA). De Vlaamse exporterende bedrijven werden er vertegenwoordigd door een 40-tal bedrijfsleiders en exportmanagers. Onder hen was ook een behoorlijke delegatie van bedrijven die actief zijn in de agrovoedingssector. VLAM begeleidde de exportmissie. “De focus lag op varkensvlees, pluimvee en groenten en fruit”, vertelt Gert Van Causenbroeck, exportmanager bij VLAM, het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing.  

Hardfruit 

Hardfruit van bij ons is momenteel amper te vinden in de Vietnamese winkelrekken. De meeste appels komen uit Nieuw-Zeeland en Zuid-Afrika. De peren komen onder meer uit Zuid-Korea, al zijn dit heel andere producten dan de conferenceperen. "Mensen moeten soms wennen aan de conferencepeer. Dat hebben we ook gezien in onder meer China en Rusland. De bronze of bruine kleurschakering van de Conference peer associeert men met overrijp fruit", zegt Van Causenbroeck.  

Didier Lepoutre van BelOrta gelooft niettemin dat er in Vietnam een markt bestaat voor de conferencepeer. "We zitten met die peer nu tien jaar in China”, zegt hij. “Het begin was moeilijk, maar het is een kwestie van volhouden. Daarna is het sterk gegroeid. Het is zelfs zo dat het moeilijk wordt om in te vullen wat ze dit seizoen vragen." In 2022 ging er in totaal 115 ton Europese peren naar Vietnam. België is daarbij de belangrijkste leverancier met een aandeel van 85 procent of 97 ton. 

Voor appels ziet BelOrta mogelijkheden op vrij korte termijn. "Nu voeren de Vietnamezen appels in uit Nieuw-Zeeland en Zuid-Afrika, maar Europa zien ze toch als een stapje hoger. Ze houden van zoete, crunchy appels. Onze Gala, Braeburn of Jonagold zou hier perfect passen", zegt Lepoutre. "Ik hoop dat we dat de loop van de volgende maanden iets kunnen realiseren. Als we kunnen beginnen met 1 container per week of om de twee weken. Twee of drie containers per maand zou fantastisch zijn." Andere Europese spelers, zoals Frankrijk, Polen en Nederland, exporteren vandaag al volop appelen naar Vietnam. In totaal ging er in 2022 10.000 ton appelen van de EU naar het Aziatische land. 

Oren en poten 

Van ons vlees zijn de Vietnamezen nu al fan. Zo kende de Belgische export van varkensvlees doorheen de jaren een stijgende tendens met volumes boven 7.000 ton, al was er in 2021 en 2022 een terugval als gevolg van de pandemie en een tijdelijk exportverbod. "Ons varkensvlees is voornamelijk populair voor de producten die in West-Europese landen niet geconsumeerd wordt, denk bijvoorbeeld aan oren, poten en snuiten. Die worden hier als een delicatesse beschouwd", zegt Gert Van Causenbroeck. 

Bens en Debra Meat, twee ervaren exporteurs van vers en bevroren varkensvlees, namen deel aan de economische missie. Bens werkte tot nog toe met traders, maar wil nu rechtstreeks verkopen op de Vietnamese markt om de marges te vergroten. Directeur Maurits Vanden Avenne bevestigt ook dat er in Vietnam en bij uitbreiding Zuidoost-Azië een groeiende vraag is naar producten die niet verkocht kunnen worden op de Belgische of Europese markt. "Het gaat dan bijvoorbeeld om het diafragma, de tong, het hart en bepaalde beenderproducten", zegt Vanden Avenne. 

Net zoals bij veel landen met een stijgende levensstandaard, neemt de vraag naar dierlijke proteïnen in Vietnam stevig toe. “Terwijl je bij ons en in West-Europa een daling ziet van de vleesconsumptie", merkt Van Causenbroeck op. 

Charmeoffensief 

VLAM is ook volop bezig met een charmeoffensief om ons varkensvlees te promoten. In Ho Chi Minh City (het vroegere Saigon in Vietnam) werd een eerste workshop georganiseerd om Vietnamese chefs en koks in opleiding het Belgische en Vlaamse varkensvlees beter te leren kennen. Niet enkel leerden ze er werken met de voor hen gekende oren en poten, maar ook met de edele stukken zoals varkenshaasje. 

Wat pluimvee betreft, is de export naar Vietnam volgens VLAM "eerder schommelend". "Er is ook een ruim binnenlands aanbod en het is niet de bedoeling om in concurrentie te gaan met de lokale boeren", zegt Gert Van Causenbroeck. In 2022 ging het om zowat 500 ton. België is daarmee eerder een kleine EU-speler met een aandeel van 2,2 procent. Kipco Damaco, de huidige Leeuw van de Export in Vlaanderen, nam deel aan deze missie als vertegenwoordiger van de pluimveesector. 

Bron: Eigen berichtgeving / Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek