Suikerprijs schiet omhoog, vrees voor tekorten

De prijs van suiker staat op het hoogste niveau in ruim tien jaar tijd.  Het extreme weer in de producerende gebieden en de toegenomen ongerustheid voor de impact van het weerfenomeen El Niño doen de prijs opkrikken. Suikerhandelaars verwacht dit jaar nieuwe tekorten waardoor de markt verstoord dreigt te geraken.  

8 september 2023  – Laatst bijgewerkt om 8 september 2023 17:54
Lees meer over:

Weer en klimaat 

De prijs van ruwe suiker steeg op de New Yorkse termijnmarkt meer dan 4 procent tot 26,94 dollarcent per pond (=55,42 eurocent per kilo). Dat is het hoogste niveau sinds oktober 2011. De stijging van de suikerprijzen op de wereldmarkt werd voornamelijk veroorzaakt door toegenomen zorgen over de impact van het weerfenomeen El Niño op de mondiale productievooruitzichten.  

India, de op één na grootste suikerproducent ter wereld, kende slechte groeiomstandigheden voor de oogst van volgend seizoen door onvoldoende regenval in belangrijk producerende Indiase staten. Minder moessonregen zorgt in het land voor lagere suikerrietopbrengsten. In de westelijke deelstaat Maharashtra is er dit regenseizoen 20 procent minder neerslag gevallen dan normaal. Het tekort in de staat Karnataka loopt op tot 26 procent. Suikerhandelaar Alvean verwacht daarom dit jaar nieuwe tekorten.  

Bovendien wordt gevreesd dat de Indiase regering een suikerexportstop zal doorvoeren in een poging om de hoge voedselinflatie in eigen land onder controle te houden. Als dat zou gebeuren, zou dit internationaal kunnen leiden tot een aanzienlijke verstoring van het aanbod omdat ook andere landen kunnen volgen. Ook in Thailand verwacht men dat de aanhoudende droogte een negatieve invloed zal hebben op de suikerproductie in 2023-2024.  In Brazilië, de grootste suikerproducent, belemmerde de regen in sommige gebieden de werkzaamheden op het veld.  

Mondiale prijsstijging 

De FAO-voedselprijsindex is een maatstaf voor de maandelijkse verandering van de internationale prijzen van een mandje voedselgrondstoffen. De FAO-suikerprijsindex steeg in augustus met 1,3 procent ten opzichte van juli en maar liefst 34,1 procent ten opzichte van dezelfde maand vorig jaar. Al lijken de oogstverwachtingen de druk op de wereldsuikerprijzen nu wel te temperen. De verzwakking van de Braziliaanse real ten opzichte van de Amerikaanse dollar en de lagere ethanolprijzen dragen ook bij aan het afremmen van de stijging van de suikerprijzen op de wereldmarkt. 

Op de website van Kalkine Media, is te lezen dat de verhoogde suikerprijzen ook te wijten zijn aan de slechte productie in Europa, dat een groot droogteseizoen doormaakt. Ook in ons land lijken de bietentelers een niet zo goed jaar tegemoet te gaan. Bij de eerste staalnames lijkt het opbrengstvolume wel behoorlijk, maar het suikergehalte ligt op een laag niveau. De sector hoopt dat de zonuren in september nog wat verlichting zullen brengen. 

Bron: Kalkine Media / Belga / FAO

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek