Opbrengstverwachting bieten: redelijk volume, wel veel minder suiker

De bietentelers lijken een slecht jaar tegemoet te gaan. Bij de eerste staalnames lijkt het volume wel behoorlijk, maar het suikergehalte ligt op een laag niveau. Misschien kunnen veel zonuren in september nog wat verlichting brengen. Plannen om de bietencampagne te vervroegen om vorstschade zoals vorig jaar te voorkomen, zijn door de fabrieken geannuleerd.

30 augustus 2023  – Laatst bijgewerkt om 30 augustus 2023 20:32
Lees meer over:

Door het natte voorjaar en de vertraging bij de inzaai, maakten de bietentelers dit jaar een valse start. Door de zonuren in juni en het uitblijven van een droge zomer is de schade de voorbije weken wel wat hersteld, maar het suikergehalte blijft achter. “Het suikergehalte ligt momenteel op 14,3 procent. Dat is veel lager in vergelijking met het tienjaarlijkse gemiddelde van 15,8 procent”, vertelt Bruno De Wulf, secretaris van Confederatie van Belgische Bietentelers (CBB), op basis van de tweede staalname van Iscal.

De Wulf hoopt dat zonnige dagen in september het suikergehalte in de bieten nog wat op kan krikken. “We verwachten mogelijk een suikeropbrengst die tien procent onder het gemiddelde ligt, al valt dit wel moeilijk te voorspellen”, geeft de CBB-secretaris mee.

Groeiachterstand ingehaald

Wat betreft het suikergehalte is de situatie bij de Iscaltelers vergelijkbaar met de telers van Tiense Suiker. Op vlak van volume is er wel een verschil. Door het natte voorjaar heeft vooral de inzaai bij de Iscaltelers vertraging opgelopen en ligt het volume daar lager. "De koptarra bij Iscal lag bij de tweede staalname op 64,4 ton terwijl dit in deze periode gemiddeld zo’n 68 ton is”, aldus De Wulf. "Bij Tiense Suiker ligt het volume rond of net iets boven het gemiddelde." Dat wordt bevestigd door Erwin Boonen, directeur grondstoffen bij Tiense Suiker. “De schade van het natte voorjaar en de late inzaai is in de zomermaanden ingehaald, maar het suikergehalte ligt aanzienlijk lager dan gemiddeld.”

De suikerfabriek in Tienen ontvangt op 25 september haar eerste bieten en start een dag later met de productie. De start van de campagne valt op hetzelfde tijdstip als de voorbije jaren, aldus Boonen. Volgens hem zijn problemen met een winterprik dit jaar minder waarschijnlijk. Vorig jaar liepen de bieten in en naast het veld behoorlijk wat schade op na een vroege winterprik in december.

Oogstcampagne niet naar voren gehaald

“Dit jaar ligt de productie lager dan vorig jaar, waardoor we eerder zullen stoppen met de campagne”, verklaart Boonen op de vraag waarom de campagne niet naar voren is gehaald zoals eerder overwogen was. Bovendien zijn er maatregelen genomen om schade door wintervorst te voorkomen. “We communiceren actief over de noodzaak om sneller te oogsten en om de bieten meteen af te dekken op het veld”, aldus Boonen. Hij stelt dat er in buurlanden ondanks dezelfde winterprik minder schade werd gesignaleerd. “In Duitsland bijvoorbeeld is het de gewoonte om bieten eerder te oogsten en om deze onmiddellijk af te dekken.”

Dat beschermt de bieten niet alleen tegen een koude prik, het houdt daarnaast de regen op afstand. “Hierdoor drogen de bieten en zijn ze ook beter bestand tegen de koude”, verklaart Boonen. Tijdens een volgende sensibiliseringscampagne in oktober plant het bedrijf demosessies over het afdekken met afdekmachines.

Bij Iscal start de campagne eveneens niet vroeger dan vorig jaar. Ook hier denkt men de mindere volumes aan te kunnen voordat de vrieskou toeslaat. Bovendien zijn de bieten door de late inzaai niet voldoende afgerijpt om een eerdere oogst mogelijk te maken.

Bron: Eigen berichtgeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek