Geen graaiflatie: voedselprijzen stijgen in België niet sneller dan in buurlanden

De inflatie van de voorbije maanden heeft veel Belgen het idee gegeven dat de voedselprijzen ontploffen. Maar volgens een onderzoek van de federale overheidsdienst Economie volgen de prijzen in België gewoon de tendens van de buurlanden. Dat meldt minister van Werk en Economie Pierre-Yves Dermagne (PS). Testaankoop blijft evenwel eisen dat de overheid de prijzen van een aantal basisvoedingsproducten plafonneert.

5 september 2023  – Laatst bijgewerkt om 5 september 2023 17:23
Lees meer over:

Voor de zomer gaf Dermagne de opdracht tot een maandelijkse monitoring van die prijzen door de FOD Economie. De experten van de FOD focusten zich op de prijzen van brood, bloem, pasta, melk, rundvlees, varkensvlees, charcuterie, kaas en suiker. Volgens Dermagne zijn er geen bijzonderheden vastgesteld over de Belgische voedselprijzen.

De Fransen, Duitsers en Nederlanders zitten in hetzelfde schuitje, zegt hij. Volgens de minister is de stijging sinds begin 2022 van die landen het grootst in Duitsland en het laagste in Frankrijk, en liggen België en Nederland daar tussenin op ongeveer hetzelfde niveau. Volgens de PS-vicepremier is dat geruststellend nieuws. De prijzen van vlees en suiker zijn zelfs minder gestegen dan in de buurlanden.

Verder onderzoek volgt

De inflatie blijft wel het onderwerp van voortdurende analyse, geeft Dermagne nog aan. In de loop van het najaar wordt een studie van het Prijzenobservatorium verwacht, in de winter volgt een onderzoek van de Mededingingsautoriteit. Het Prijzenobservatorium moet vooral nagaan wat de oorzaak is van de prijsverschillen tussen de Belgische supermarkten en die in de buurlanden. Tussen 2016 en 2022 zijn de prijzen van voedsel en dranken in Belgische supermarkten met ruim 15 procent gestegen, in Duitsland en Nederland was dat respectievelijk 26,4 en 21,2 procent.

De minister van Economie beschikt niet over de bevoegdheid om prijzen te blokkeren. Een wetsvoorstel van de PS dat daar een mouw aan zou passen ligt voor in de Kamer, maar daar is momenteel geen meerderheid voor.

“Beperk winstmarge voor supermarkt”

Toch blijft Testaankoop aandringen op overheidsingrijpen. Concreet stelt de organisatie voor om de prijzen van een aantal basisproducten uit een "anti-inflatiemandje" te plafonneren, zoals de Franse regering deed. Op de verkoop van die producten zouden de supermarkten maar een beperkte winstmarge mogen nemen. "Je kan daar kritiek op hebben , maar het is op dit ogenblik voor ons de maatregel die op korte termijn het meeste effect heeft", zegt woordvoerder Laura Clays. 

De consumentenorganisatie vergelijkt elke maand de prijzen van meer dan 3.000 supermarktproducten. Hoewel de inflatiepiek achter de rug ligt, blijft de voedingsinflatie hoog, luidt de conclusie. In augustus kwam de organisatie uit op 14,7 procent hogere prijzen dan in augustus 2022. Groenten stijgen het snelst in prijs. Volgens Testaankoop betalen consumenten er gemiddeld 31 procent meer voor dan vorig jaar. De sterkste stijgers zijn wortelen (+70 procent) en ajuinen (+55 procent). Andere producten die opvallend veel duurder zijn geworden, zijn ketchup (+49 procent), tomatenpuree (+41 procent) en diepvriesfrieten (+39 procent).

Bron: Belga

Beeld: Jan Prinsen

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek