Het eten van ultrabewerkt voedsel verhoogt risico op hartaandoeningen

Eerdere onderzoeken toonden reeds het verband aan tussen het eten van ultrabewerkt voedsel en obesitas, diabetes type 2 en kanker. Maar nu blijkt dat ultrabewerkt voedsel ook het risico op hartaandoeningen zoals een hartaanval en beroerte verhoogt. Deze conclusie kan getrokken worden uit de resultaten van twee verschillende internationale onderzoeken die voorgesteld werden op ’s werelds grootste cardiologieconferentie.

28 augustus 2023  – Laatst bijgewerkt om 30 augustus 2023 16:23

De wereldwijde consumptie van sterk bewerkte producten zoals ontbijtgranen, koekjes en snoep, bereide vlees- en visproducten, kant-en-klaarmaaltijden en fastfood is de afgelopen jaren explosief gestegen. In het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten bestaat het gemiddelde dieet er vandaag voor meer dan de helft uit ultrabewerkt voedsel (UBV). In België waren ultrabewerkte voedingsmiddelen in 2015 goed voor 30 procent van de totale energie-inname onder volwassenen.

Wat zijn ultrabewerkte voedingsmiddelen?

Ultrabewerkte voedingsmiddelen zijn producten die tijdens de productie een reeks van industriële processen hebben doorlopen. Door deze vergaande bewerkingen en toevoegingen ontstaan energierijke voedingsmiddelen met een hoog gehalte aan suiker, vet of zout. Vaak bevatten ze een laag gehalte aan eiwitten, vezels, vitaminen en andere voedingsstoffen die aanwezig zijn in verse voedingsmiddelen.

Door enerzijds het effect op onze honger en verzadiging door de eetlustregulatie en hormoonspiegels te verstoren en anderzijds de sterke marketing, lage kostprijs en het hoog gebruiksgemak van ultrabewerkte producten hebben we de neiging om steeds meer te eten van deze voedingsmiddelen. Als het gaat over ultrabewerkt voedsel wordt vaak de link gelegd naar lege calorieën: ze vullen wel, maar zijn niet voedzaam. Volgens het Vlaams Instituut Gezond Leven hebben ultrabewerkte voedingsmiddelen geen echte meerwaarde in een gezond en milieuverantwoord voedingspatroon.

Ultrabewerkte voedingsmiddelen herken je aan hun etiket: vaak hebben ze een lange lijst van bekende en onbekende ingrediënten en additieven. Veel gebruikte ingrediënten zijn onder meer suiker, geraffineerde bloem, palmolie en zout.

Vloedgolf aan schade

Een verband tussen het eten van ultrabewerkte voedingsmiddelen en een reeks van gezondheidsproblemen waaronder obesitas, diabetes type 2 en kanker, werd reeds veelvuldig aangetoond in eerdere onderzoeken. Twee nieuwe onderzoeken worden nu toegevoegd aan de lange lijst die volgens experts groeiend bewijsmateriaal verstrekt dat ultrabewerkt voedsel een "vloedgolf aan schade" veroorzaakt. De twee grote onderzoeken tonen de "verwoestende invloed" aan die UBV heeft op de gezondheid van hart en bloedvaten.

Uit het eerste onderzoek, waarbij 10.000 vrouwen 15 jaar lang werden gevolgd door Australische onderzoekers, bleek dat degenen met het hoogste percentage ultrabewerkt voedsel in hun dieet 39 procent meer kans hadden om een hoge bloeddruk te ontwikkelen. Een hoge bloeddruk verhoogt het risico op ernstige hartaandoeningen waaronder, vaartvernauwing, aorta-aneurysma's, nieraandoeningen en vasculaire dementie.

Volgens Anushriya Pant, een Australische onderzoekster betrokken bij de studie, zijn veel mensen zich niet bewust zijn dat ze ultrabewerkt voedsel eten. “Het kan zijn dat voedsel waarvan je denkt dat het gezond is, zoals in de winkel gekochte broodjes, wraps en soepen eigenlijk, bijdraagt aan het ontwikkelen van een hoge bloeddruk," aldus Pant. “Vrouwen eten over het algemeen meer UBV dan mannen”, voegde Pant er nog aan toe.

Ook het tweede onderzoek toonde aan dat van de 325.000 onderzochte mannen en vrouwen, diegene die het meest ultrabewerkt voedsel aten 24 procent meer kans hadden op cardiovasculaire gebeurtenissen zoals hartaanvallen, beroertes en hartkrampen. Het verhogen van de dagelijkse consumptie van UBV met een calorie-inname van 10 procent werd in verband gebracht met een risicoverhoging op hartaandoeningen met zes procent. De onderzochte personen waarvan minder dan 15 procent van hun voeding bestond uit UBV liepen het minste risico op hartproblemen.

Waarschuwingslabel

De resultaten van de onderzoeken werden onthuld tijdens de jaarlijkse bijeenkomst van de European Society of Cardiology in Amsterdam, ’s werelds grootste cardiologieconferentie waar duizenden vooraanstaande hartartsen, wetenschappers en onderzoekers geïnformeerd worden over nieuwe onderzoeken en resultaten.

Dr. Chris van Tulleken, een van 's werelds meest vooraanstaande UBV-experts riep tijdens het congres op om waarschuwingslabels te kleven op UBV-verpakkingen zoals reeds het geval is in Chili en Mexico. "Veel van de ultrabewerkte voedingsmiddelen zijn bekend als junkfood, maar er zijn ook biologisch of 'ethisch' ultrabewerkte producten die claimen dat ze gezond, voedzaam, milieuvriendelijk of nuttig zijn om af te vallen”, zodus van Tulleken. “Bijna elk voedingsmiddel met een gezondheidsclaim op de verpakking is ultrabewerkt.”

Strengere regels op reclame voor voeding vanaf juni van kracht
Uitgelicht
Reclamespotjes voor ijsjes of chips voor kinderen behoren vanaf 1 juni tot het verleden. Beroepsfederaties uit de voedingssector, Comeos, Fevia en UBA, roepen hun leden op om...
18 april 2023 Lees meer

Bron: The Guardian / Vlaams Instituut Gezond Leven

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek