Meest recent
Duik in het archief
-
De aardappel: een groente of niet? Amerikaanse Senaat in de clinch
Een discussie zo heet als frietvet broeit in de Amerikaanse Senaat. Veertien Amerikaanse senatoren pleiten ervoor om aardappelen te klasseren als groente. De Amerikaanse gezondheidsautoritei... -
Vlaming kiest minder veggie dan verwacht: “Veel werk voor de boeg”
De Vlaming eet amper minder vlees dan tien jaar geleden. Dat blijkt uit een studie van het Vlaams Departement Omgeving dat kadert in het project 'Green Deal Eiwitshift op ons bord'. Dit proj... -
Rekenmethode Nutri-Score wordt verstrengd
De rekenmethode om de Nutri-Score van een product te bepalen, wordt vanaf 1 januari strenger. In het totaal zullen 40 procent van alle producten impact ondervinden van de nieuwe rekenmethode... -
“Supermarkten kunnen veel meer doen voor milieu en klimaat”
Naar aanleiding van de halfhalf-campagne om meer plantaardig te eten, roepen Rikolto, Bond Beter Leefmilieu en BOS+ supermarkten op om sneller en meer in te zetten op plantaardig. “Supermark... -
Het eten van ultrabewerkt voedsel verhoogt risico op hartaandoeningen
Eerdere onderzoeken toonden reeds het verband aan tussen het eten van ultrabewerkt voedsel en obesitas, diabetes type 2 en kanker. Maar nu blijkt dat ultrabewerkt voedsel ook het risico op h... -
Duurzame insectenkweek dankzij 100% circulair substraat
Insecten zijn rijk aan proteïnen en kunnen zich snel voortplanten, waardoor ze erg geschikt zijn als eiwitbron in de voedselketen. Substraat op basis van circulaire reststromen kan dienen al... -
Zorgt ultra-bewerkte voeding voor fastfoodkoorts?
Twee recente studies werpen mogelijks een nieuw licht op de gezondheidseffecten van ultra-bewerkte voedingsmiddelen. Volgens de Britse biochemicus Richard Hoffman zorgen ze voor ontstekingsr... -
Ultra-bewerkte voeding gelinkt aan hogere kans op darmkanker
Twee grote studies koppelen de consumptie van ultra-bewerkte voedingsmiddelen en dranken aan darmkanker en hart- en vaatziekten, schrijft vakblad BMJ. -
Nutriscore gaat algoritme aanpassen
Het algoritme achter de Nutriscore krijgt een bijsturing om meer in lijn te liggen met nationale voedingsadviezen. Rood vlees wordt strenger gequoteerd, een aantal plantaardige oliën gaan er... -
Fastfood rond de schoolpoort leidt tot zwaardere kinderen
Het aanbod van junkfood rond Vlaamse scholen is de voorbije jaren toegenomen en heeft geleid tot zwaardere kinderen. Dat blijkt uit grootschalig onderzoek van gezondheidsinstituut Sciensano...
Dossier