Meest recent
Duik in het archief
-
Maak van gezonder eten geen cultuurstrijd
Hoe zorgen we ervoor dat voedingsadviezen niet uitdraaien op een gepolariseerd debat? Door ratio en gevoel met elkaar te verzoenen, betogen Jelle Goossens en Maarten Corten van Rikolto in di... -
Kookapp Zeker Gezond verdwijnt op 1 juni, AI-alternatief op komst
Op 1 juni stopt de werking van Zeker Gezond, de website en de app waarop de Vlaamse overheid de voorbije jaren "gezonde en milieuverantwoorde recepten" aanbood. Volgens het Vlaams Instituut... -
Zijn vleesvervangers gezonder dan ‘echt’ vlees?
Hebben plantaardige vleesalternatieven een gezondheidsvoordeel tegenover hun dierlijke tegenhangers? Een studie van ProVeg stelt van wél, maar voedingsdeskundige Inge Coene van NICE nuanceer... -
HAK: Consument ziet peulvrucht nog over het hoofd als geschikte vleesvervanger
Zijn bonen een volwaardige vleesvervanger? 67 procent van de Nederlanders vindt van niet. Dat blijkt uit het Nationale Bonenonderzoek, dat de Nederlandse groente- en peulvruchtenverwerker HA... -
Zuivel bovenaan op het podium in een gezond voedingspatroon
Met het EK voetbal en de Olympische Spelen staat deze zomer in het teken van sport. Met het oog op deze uitzonderlijke sportzomer herinneren de Belgische Confederatie van de Zuivelindustrie... -
BCZ boos over aanpassing Nutri-Score: Volle melk krijgt zelfde score als cola light
De Belgische zuivelsector is niet te spreken over de aanpassingen aan de Nutri-Score. Sinds begin dit jaar is de rekenmethode veranderd waardoor bijvoorbeeld volle melk een score C krijgt to... -
Slechts weinig lege brooddozen in Vlaanderen, maar inhoud vaak niet gezond
Bijna 1 op de 10 kinderen in het basisonderwijs zegt voedselonzekerheid te ervaren, maar minder dan 1 procent gaat met een lege brooddoos naar school. De brooddozen zelf zijn slechts voor ee... -
De aardappel: een groente of niet? Amerikaanse Senaat in de clinch
Een discussie zo heet als frietvet broeit in de Amerikaanse Senaat. Veertien Amerikaanse senatoren pleiten ervoor om aardappelen te klasseren als groente. De Amerikaanse gezondheidsautoritei... -
Vlaming kiest minder veggie dan verwacht: “Veel werk voor de boeg”
De Vlaming eet amper minder vlees dan tien jaar geleden. Dat blijkt uit een studie van het Vlaams Departement Omgeving dat kadert in het project 'Green Deal Eiwitshift op ons bord'. Dit proj... -
Rekenmethode Nutri-Score wordt verstrengd
De rekenmethode om de Nutri-Score van een product te bepalen, wordt vanaf 1 januari strenger. In het totaal zullen 40 procent van alle producten impact ondervinden van de nieuwe rekenmethode...
Dossier