HAK: Consument ziet peulvrucht nog over het hoofd als geschikte vleesvervanger

nieuws

Zijn bonen een volwaardige vleesvervanger? 67 procent van de Nederlanders vindt van niet. Dat blijkt uit het Nationale Bonenonderzoek, dat de Nederlandse groente- en peulvruchtenverwerker HAK liet uitvoeren. Het bedrijf liet becijferen dat een gezin honderden euro’s per jaar kan besparen als het vlees een keer per week verruilt voor bonen. Ook het klimaat zou er wel bij varen.

15 juli 2024 Ruben De Keyzer
kikkererwtencurry

HAK wil met zijn Nationale Bonenonderzoek de zogenaamde ‘eiwittransitie’ promoten. Deze wordt gedragen door diverse overheden en voedingsagentschappen, en heeft als doel om mensen meer plantaardig te doen eten. Dit zou niet enkel goed zijn voor het klimaat, maar ook voor de gezondheid. Het Vlaams Departement Omgeving lanceerde zo de Green Deal Eiwitshift op ons Bord, waarmee men aan de hand van diverse campagnes wil bekomen dat de gemiddelde Vlaming tegen 2030 60 procent van zijn eiwitten uit plantaardige bronnen haalt, en niet uit vlees. Ook de Nederlandse gezondheidsraad heeft dit als streefdoel.

Meer plantaardig eten kent voordelen voor de gezondheid en het milieu, maar dus ook voor de portemonnee. HAK lanceert de ‘Boonus calculator’, een tool die consumenten illustreert hoeveel ze kunnen besparen in euro’s door meer plantaardig te eten. Naast winst in euro’s laat de calculator zien wat consumenten kunnen besparen aan CO2-uitstoot, met deze wissel naar peulvruchten.

Onbekend is onbemind

Vele bevraagden geven echter aan dat ze niet goed weten hoe ze bonen lekker kunnen klaarmaken. Zeker een derde van de consumenten geeft aan niet te weten wat voor gerechten ze kunnen maken met peulvruchten. Zij geven aan dat dat een drempel is om vaker bonen te gaan eten. Ook de kennis over gezondheidsvoordelen, zoals de lagere gehaltes verzadigd vet bij peulvruchten, blijken weinig gekend. Bovendien verlagen peulvruchten het LDL-cholesterol, wat helpt om de bloedvaten gezond te houden. De Gezondheidsraad stelt dat Nederlanders doorgaans al voldoende eiwitten eten en zij zich daarom überhaupt geen zorgen hoeven te maken over een tekort aan eiwitten, als zij regelmatig bonen op het menu zetten in plaats van vlees.

Uit het Nationale Bonenonderzoek van HAK blijkt overigens nog dat de bruine boon nog steeds de favoriete boon van de Nederlander is, gevolgd door de witte boon en de kikkererwt. De favoriete maaltijd met bonen van de Nederlander is dan ook chili con carne. Curry met linzen en curry met kikkererwten zijn nummer twee en drie in de lijst.

Nicole Freid, algemeen directeur bij HAK, vraagt supermarkten om peulvruchten een beter podium te geven. “Bijvoorbeeld door ze een veel prominentere plek te geven in de winkel”, zegt ze. “Ze zouden bij het ‘vers-eiland’ moeten staan, want dat is dé plek waar consumenten zich laten inspireren. Peulvruchten verdienen het om in de spotlight gezet te worden omdat ze een cruciale rol spelen in de transitie naar meer plantaardige en duurzame voeding.”

Infographic-Peulvruchtenonderzoek
Vlees-vs-bonen
Ongeacht de flauwe interesse van consumenten wil Lidl meer plantaardige eiwitten aanprijzen
Uitgelicht
Nadat de Nederlandse supermarkt Jumbo knalpromoties op vlees heeft geschrapt om naar eigen zeggen de transitie van dierlijke naar plantaardige voeding te stimuleren, belooft L...
2 mei 2024 Lees meer

Beeld: HAK

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek