header.home link

Boerenkoppel gaat viraal met wegschenken boontjesoogst

Charlot Beyaert en Herman Dhaenens van de Keihoeve in Wortegem-Petegem zijn even de meest beroemde boeren van Vlaanderen. Het koppel heeft een fantastische boontjesoogst achter de rug. Alleen: ze vinden geen afnemer die de surplus wil overnemen. Omdat het zonde zou zijn ze te laten wegrotten op het veld, lanceerden de boeren een oproep voor al wie de struikbonen gratis zou willen komen plukken. Met hulp van de Vlaamse kranten lokten ze honderden mensen naar hun veld.

15 september 2023  – Laatste update 15 september 2023 17:31
Lees meer over:

Het mooie gebaar van de boeren werd sterk geapprecieerd. In een interview met VRT vertelt Charlot wat hen ertoe heeft aangezet. "Er is al genoeg honger in de wereld, dus we wilden onze bonen zeker niet verloren laten gaan”, vertelt ze. “Ze zijn ook van uitstekende kwaliteit, want mijn man heeft die met veel liefde verzorgd. Voor ons betekent het een verlies van 20.000 euro om die bonen weg te geven. We hebben wel een doosje aan de automaat bij het veld geplaatst. Hopelijk doen veel mensen een donatie voor het spaarpotje van onze kinderen, maar aan 20.000 euro gaan we niet geraken, vrees ik." 

Volgens directeur Hilde Dhuyvetter van telersvereniging Ingro zijn taferelen als deze vrij uniek. Hoewel hier sprake is van een prachtig gebaar voor de consument, toont het nog maar eens hoe onzeker de landbouwstiel kan zijn. “Voor een keer de landbouwers een uitzonderlijk goede oogst hebben, hopen ze uiteraard ook dat ze dan alles ook kunnen afzetten”, zegt ze. 

“In de tonnagecontracten worden vergoedingen afgesproken per volume”, legt ze uit. “Zo werd er eerder dit jaar een prijs afgesproken voor een opbrengst van bijvoorbeeld 15 ton bonen per hectare. Maar de oogstopbrengsten per hectare zijn momenteel veel hoger dan verwacht waardoor de fabrieken niet alle boontjes verwerkt krijgen. De fabrieken zijn dan ook niet verplicht om naast de afgesproken contracthoeveelheid, de extra oogstopbrengst af te nemen van de boer.” 

Op Facebook regent het wel dankbetuigingen voor het mooie gebaar. Bijzonder veel gegadigden zijn komen opdagen. De gemeente Wortegem-Petegem vaardigt een tijdelijk parkeerverbod uit in de omgeving rond de hoeve om de overlast te beperken. De boeren zelf hebben in allerijl zelf een parking gecreëerd op een geëffend veld. In Het Nieuwsblad verklaart de boer dat er nog tot zondagavond mag worden geplukt. “Dan voorspelt men regen en gaat de kwaliteit achteruit. Ja, ik wil enkel goede kwaliteit gratis weggeven.” 

Bron: Eigen berichtgeving / vrtnws.be / nieuwsblad.be

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek